Какво ще се случи с ЕС без широки икономически реформи?

До 2023 г. производителността на Европа ще намалее до 73% от тази на САЩ
Обновена: 15 яну 2014 16:32 | 15 яну 2014 16:17, Елена Кирилова
7
Какво ще се случи с ЕС без широки икономически реформи?
Снимка: архив Ройтерс

През 2023 г. жизненият стандарт на жителите на страните от Европейския съюз (ЕС) може да съставлява едва 60% от този в САЩ - съотношение като това от средата на 60-те. Това ще се случи, ако в ЕС не се извършат широки икономически реформи през следващото десетилетие, сочи тримесечен доклад на Европейската комисия.

В посочения период производителността на Европа ще намалее до 73 на сто от тази в Съединените щати. Стандартът на живот пък ще слезе с 60% надолу.

Причината за тази пропаст между европейци и американци се дължи на факта, че вторите са увеличили производителността си значително по-бързо, благодарение на по-лесното приемане на новите технологии.

По думите на Тони Барбър от Financial Times прогнозата трябва да бъде окачена в офиса на всеки премиер и президент на европейска страна.

Според автора докладът е смразяващ, тъй като не отговаря на успокоителните думи за финансова стабилност и възстановяване, които европейските лидери споделиха в началото на тази година. Освен това документът повдига въпроси за относителната тежест на Европа в света, най-вече за икономическото партньорство със САЩ.

Барбър посочва, че ръстът на САЩ е по-малко засегнат от финансовата криза и освен това Америка ще излезе от нея в по-силна позиция, отколкото Европейския съюз.

Потенциалният годишен растеж на икономиката на ЕС за следващото десетилетие е едва 1%, докато този на САЩ е 2,5%. По-голямата част от това разминаване се дължи на ниската производителност на труда, докато останалото - преди всичко на различията в часовете работа и заетостта.

Подробности за данните от доклада вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Всяка една мисъл променя нашата съдба!!! Поради това трябва да се научим да боравим въэможно най-добре с нашия мисловен инструмент!!! ФИНАНСОВИ ТЕРОРИСТИ!!!
6
1
 
16
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Време е да заколим прасето.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe de4ica,zivota v Evropa besche mnogo po xubav predi EU.EU dneska go ima utrego njama, e i kakvo .Ami nie togava na kade.A 6 pische, kupuvaite evropeiski produkti,a az i v evrops ne sum vidjal amerikanski ,nikade.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как какво ще поеме пътя на други отминали империи - СССР, османската ит.н
3
5
 
20
 
! Отговори
Трябва преди 10 години
Купуваите си само Европеиски продукти :)
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
evropa ima nujda om Marine le Pen evropa triabva da varne nezavisimosta si ot usa tova go kazva tia zascho triabva da chetem intervuta za tozi velik politik jena v glasat na rusia kato moje da se poblikuva i v bg dnes
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAKVO 6TE SE SLUCHI LI???? KAK KAKVO? BURZO RAZPADANE, KATO TOVA NA SOVETSKIA SOYUZ. I NEGO GO SMYATAHA ZA NERUSHIM I VECHEN, A TO KAKVA STANA?