ЕЦБ все още разполага с голяма базука, за да запази еврото!

Оли Рен призова за мерки за повишаване на инфлацията
10 фев 2014 17:26, Елка Василева
4
ЕЦБ все още разполага с голяма базука, за да запази еврото!
Оли Рен. Снимка: Reuters

Европейската централна банка все още разполага с "голяма базука" и много муниции, за да запази еврото въпреки изявлението на германския конституционен съд, че европейският план за изкупуване на облигации вероятно не е законен. Това заяви  еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен в интервю за Ройтерс.

Еврокомисарят призова също така Европейската централна банка /ЕЦБ/ да вземе мерки за повишаване на ненормално ниската инфлация, която според финансовата институция трябва да се поддържа на равнище малко под 2 процента.

На конференция на Ройтерс, посветена на еврозоната, Рен отбеляза, че е правилно Съдът на ЕС, а не национален съд да се произнесе окончателно за действията на ЕЦБ.

В петък конституционният съд на Германия реши да отнесе до Съда на ЕС въпроса за програмата на ЕЦБ за неограничено изкупуване на облигации. Според германския съд планът, който все още не е бил използван, нарушава правомощия на ЕЦБ и може да представлява незаконно парично финансиране на правителствата.

На въпроса дали германският съд е обезсилил най-тежкото оръжие на ЕЦБ, Рен посочи: "Според мен ЕЦБ със сигурност разполага със своята голяма базука и много муниции за базуката, ако е необходимо."

По думите му ЕЦБ е действала според правомощията си и предвидливо е взела решителни мерки, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Имани преди 10 години
"Ако истината има много страни то лъжата има много гласове"!!! Уйнстън Чърчил британски политик и държавник!!! Най-общо каэано ЦИНИЭМЪТ е беэчуствено отношение към живота и всичко в него!!! ФИНАНСОВИ ТЕРОРИСТИ!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
До Анонимен А дано,,,,,,, че вече простотиите им направо преминаха всички граници