Съдят Берлускони за подкупване на сенатор

Бившият премиер дал 3 млн. евро на Де Грегорио
11 фев 2014 14:58, Елка Василева
1
Съдят Берлускони за подкупване на сенатор
Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

В Неапол днес започна нов съдебен процес срещу бившия премиер Силвио Берлускони по делото, което стана популярно с названието "покупка-продажба на сенатори".

Лидерът на партията "Форца Италия", който в края миналата година бе лишен от сенаторския пост поради влязла в сила присъда за данъчни измами в особено голям размер, сега е обвинен в корумпиране на сенатори от управляващата през 2006 година левоцентристка коалиция, благодарение на което е свалено тогавашното правителство на Романо Проди. За негови съучастници са сочени доскорошният главен редактор на социалистическия всекидневник "Аванти" Валтер Лавитола и бившият сенатор Серджо Де Грегорио.

Още по темата

На предварителното изслушване през октомври миналата година Де Грегорио призна, че е получил от партията на Берлускони сумата 3 милиона евро, за да "изкупи" гласове на други сенатори от левия център. По онова време той бе сенатор от партията "Италия на ценностите" с лидер прокурора Антонио Ди Пиетро от съдебно-следствената кампания "Чисти ръце", която в началото на 90-те години на миналия век предизвика коренни промени в политическата система, довели до възникване на така наречената Втора италианска република. Признанието позволи на Серджо Де Грегорио да се възползва от правото на договаряне на наказанието и той получи присъда от 20 месеца затвор, поради което сега не е подсъдим, а е призован като свидетел.

Валтер Лавитола също призна, че е дал трите милиона евро на Де Грегорио, но твърди, че те не са били от "черната" каса на "Форца Италия", а са идвали от дарения в полза на вестник "Аванти", който е основан през 1896 година като партиен орган на
Италианската социалистическа партия (ИСП). Силвио Берлускони бе много близък с лидера на ИСП Бетино Кракси, който бе кръстник на неговите деца от втория му брак. Бившият премиер Кракси също бе подведен под съдебна отговорност за колосални злоупотреби и се спаси от арестуване, като избяга в Тунис, където почина в изгнание.

Още на първото съдебно заседание в Неапол се стигна до сблъсък между адвокатите защитници на Берлускони и Антонио Ди Пиетро, който също е в ролята на адвокат и представлява един от ищците по делото - неговата партия "Италия на ценностите", която на изборите миналата година не можа да стигне 4-процентната бариера и остана извън парламента. Защитата на Берлускони поиска снемане на обвинението срещу него поради неправилно връчване на съдебната призовка, която била предадена на личната му секретарка в имението в Аркоре край Милано, а не в двореца "Грациоли" в Рим, където лидерът на "Форца Италия" се регистрира по местоживеене преди два месеца.

В остър "прокурорски" стил адвокатът Ди Пиетро репликира, че личната секретарка на Берлускони е на този пост от 20 години и "дори камъните знаят, че неговото постоянно местожителство е в Аркоре".

Съдът се оттегли да обсъди възраженията, след което отхвърли исканията на защитата на Берлускони. Следващото съдебно заседание е насрочено за утре, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Има грешка ! Той само ги " такова " и им дава някое евро за самочувствие !