Празните жилища в ЕС - над 11 милиона

Най-тежък е проблемът в Испания, над 14% от жилищния фод е необитаем
25 фев 2014 14:55, Миглена Иванова
10
Празните жилища в ЕС - над 11 милиона
Испанското градче Сесена - един от модерните европейски призрачни градове. Снимка: архив, Ройтерс

Повече от 11 млн. жилища в Европа са празни и не се обитават от никого, пише британският в. The Guardian, като се позовава на данни на Европейския съюз (ЕС).

Най-тежък е проблемът в Испания, където празните жилища са над 3,4 млн. (14% от общия жилищен фонд) заради свръхзастрояването и срива на строителния сектор. Във Франция и Италия необитаемите жилища са по 2 млн., в Германия – около 1,8 млн., а във Великобритания, където има тежък проблем с недостига на жилища най-вече в столицата Лондон – около 700 хил.

Испанското правителство изчислява, че още около 500 хил. частично построени домове са изоставени от строителните фирми. В някои популярни курорти около една трета от жилищата са празни 5 години след пика на кризата. Много от тези имоти са отнети и от банките заради неизплатени кредити.

Голям е броят на празните домове и в Ирландия, Гърция, Португалия и още няколко държави, посочва изданието.

Повечето от празните жилища – особено в Испания, са в огромни ваканционни селища, строени по времето на бума на пазара. Много от тях никога не са намирали собственик, други са построени на някакъв етап и изоставени.

Голяма част от празните жилища са строени и като инвестиция от хора, които никога не са имали намерение да живеят в тези домове. Затова се стигна и до събаряне на недостроени имоти, за да се окаже подкрепа на цените на съществуващите жилища в някои държави.

Благотворителни организации и активисти са шокирани от огромния брой необитаеми жилища на фона на милионите хора, които имат нужда от подслон. Според данните на ЕС бездомните в държавите от съюза са над 4,1 млн. души.

„Това е невероятно, броят е огромен“, коментира Дейвид Айрланд от Empty Homes charity. Организацията работи в посока празните жилища да бъдат достъпни за хора, които се нуждаят от дом. „Жилищата се строят, за да живее някой в тях. Ако никой не живее в тях, значи се е случило нещо много лошо с жилищния пазар“, допълва той.

Според Айрланд политиците трябва да се справят с последствията от действията на купувачите, които използват жилищата като инвестиционен инструмент, а не като домове, които да обитават. Той призовава освен това правителствата да направят всичко възможно да изкарат колкото се може необитаеми жилища на пазара.

Миналия месец европейските депутати гласуваха резолюция, с която задължиха Европейската комисия да разработи стратегия за бездомните в ЕС.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според данните на ЕС бездомните в държавите от съюза са над 4,1 млн. души.Tova sa registriranite bezdomni, a kolko oste neregistrirani bezdomni ima? -oste tolkova?
8
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Споко и днеска пуснаха, как хората си счупват краката да търсят мимилистични магазинчето от 4 ри до 5 квадрата в кварталите с цел търговия от която се очаква да натрупат поне едно 500 000 лв чиста печалба.
7
0
 
2
 
! Отговори
а преди 10 години
Аха да вземат да прибрат ромите
6
0
 
3
 
! Отговори
Има изход преди 10 години
Да си изберат за управници хора от средите на нашите позитанковци. Само след месец няма да има нито едно свободно жилище. Позитанковците първо ще ги национализират, после ще продадат на заслужили комунисти за жълти стотинки най-луксозните, а в останалите ще настанят мургавото малцинство, защото то има много чавета, а и те, милите, започват да се размножават още на 11-12 години. Ако жилищата не достигнат за тази инициатива, ще се вземат апартаментите на по-интелигентните испанци,та да се "отучат"
5
0
 
2
 
! Отговори
фод преди 10 години
фод ????????????????????????? фод ????????? фод ??
4
0
 
29
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Знаех си, че след време ще се самонастаняват. Недейте така, та нали още не е началото на новия месец, когато излиза статистиката за следващото поскъпване на имотите. Утре очаквайте контра - изследване на АДРЕС, как в някои райони на страната жилищата поскъпват средно с 10-15 %, лихвите по депозитите падали и как имало опашки от новодомци :)
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тотален пазарен хаос и мишмаш.
2
1
 
18
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
гледах в сайт на испанска банка продажби в испания на апартаменти в Аликанте и марбея.излиза,че с продажбата на един апартамент в софия можеш да си купиш два там
1
1
 
30
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
гледах в сайт на испанска банка продажби в испания на апартаменти в Аликанте и марбея.излиза,че с продажбата на един апартамент в софия можеш да си купиш два там