Барозу даде Каварна за пример за приобщаване на ромите в ЕС

Бъсеску: Ромите да оставят настрана ценностите на тяхната етническа общност
4 апр 2014 21:14, Елка Василева
145
Барозу даде Каварна за пример за приобщаване на ромите в ЕС
Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу даде Каварна като един от положителните примери в ЕС за приобщаването на ромите наред с Берлин (Германия), Монтрьой (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).

Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС, в която от българска страна участва вицепремиерът Зинаида Златанова. Председателят на ЕК посочи, че обществата са силни, само когато се грижат за най-уязвимите.

Отчитаме напредък в националните политики по този въпрос, наблюдаваме предприетите мерки за приобщаване на ромите, добави Барозу. Той отбеляза, че поне 80 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2020 г. ще бъдат насочени за развитието на човешкия капитал, осигуряването на работни места и социално включване чрез Европейския обществен фонд. От тези средства поне 20 на сто следва да бъдат насочени към борба с общественото изключване и бедността.

Неприемливо е, че много роми живеят в такава бедност и че децата им често биват изпращани в училища за бавноразвиващи се, заяви Барозу. Неприемлива е дискриминацията в болниците и училищата, неприемливи са изявленията срещу това малцинство, добави той. Трябва да се борим с предразсъдъците, допълни председателят на ЕК.

В своето изказване вицепремиерът Златанова посочи, че приобщаването на ромите е от общ интерес, особено в държавите с голям процент от това население. България е решена да изпълни програмата си за приобщаването, правителството има добрата воля за това, добави тя. Златанова отчете, че през миналата и тази година националният бюджет е подкрепил десетки неправителствени организации в подобна дейност. Надявам се, че България ще бъде призната за един от добрите примери в Европа, заяви вицепремиерът.

Тя отбеляза, че над 95 на сто от българските общини са разработили планове за приобщаването на ромите, които може би не всички са идеални, но това е първата стъпка и победа. Въведохме система за наблюдение на приложението на националната стратегия. Тези проблеми няма да бъдат решени бързо, но трябва да ги решим и ще ги решим, заяви Златанова.

Румънският президент Траян Бъсеску, който е най-високопоставената политическа личност на днешната среща, заяви, че не би искал да се мисли, че румънците са единствените отговорни за положението на ромите в Европа. Въпреки стратегиите резултатите са по-скоро ограничени, в много държави липсва политическа воля, няма достатъчно финансиране, добави той. Ромите трябва да разберат, че обществата се основават на правила и закони, трябва да приемат принципите на европейския гражданин и да оставят настрана ценностите на тяхната етническа общност, заяви президентът.

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг посочи, че в последните четири години съдбата на ромите е била включена в политическия дневен ред и вече този въпрос не може да бъде пренебрегван. По нейните думи ромите са най-необлагодетелстваната част от европейското общество. Приобщаването изисква време и решимост на цялото общество, и на всички политически водачи и държави от ЕС, на всички селища и граждани. Необходим е дълготраен политически ангажимент, оптимист съм, че има решение, заяви Рединг. Зад нас и пред нас са векове на изключване и дискриминация, допълни тя.

Еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, че ЕК следи за спазването на свободата на движение и подпомага държавите в приобщаването на ромите, които се преселват от една в друга страна от ЕС.

Правителствата имат голямата и първостепенна отговорност да превърнат нашите препоръки в действителност, за да могат ромите да получат съответното финансиране, както и за да бъдат оценени техните нужди, посочи той. В наш общ интерес е да преодолеем предразсъдъците, дискриминацията и бедността в Европа, допълни Андор.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямам идея какво е направил кмета на Каварна.Най-много да е дал на *** да стопанисват земя.Изобщо кмета им е за пример ,но нека да не се лъжем те и *** там са от друг милет.
92
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
КМЕТЪТ НА Каварна е направил малко чудо - в това спор няма - но повечето *** са готови на всичко за да печелят пари без труд - с измами кражби убийства- За да се социализират то трябва да им се смени чипът- най малкото трябва да са групи по под 500 човека - как ще социализирате над 20 000 роми живещи в една махала и мислещи еднакво - за кражби и измами проституция и далаверки- Първо трябва да се хванат политиците предлагащи им далавери с цигари и избирателни гласове-
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най - ефикасните мерки за *** са сопата и спиралата. Сопа за *** да ходи да бачка и да не краде и спирала за *** след второ дете, за да се обуздае тази абсурдна раждаемост на десет деца, на които даже не им знае имената. И *** задължително на училище до 12 клас, а лятото на бригада срещу някакво заплащане. Да учи и да изгради трудови навици.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЕЕ Барозо Мегито К няма да може да доиде в европарламента вече. Ще плачеш от ревност
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братлета може ли някой да ме светне какво е стана ло в Каварна? Как ги приоб щават ромите там? Да не би да са построилии концлагер?
88
0
 
5
 
! Отговори
Продължение на 105 преди 10 години
Тези надбавки да се дават без значение на дохода в семейството, и да станат по 100 лв месечно за дете в предучилищна възраст, по 200 лв - за дете в основното училище и по 300 лв за средношколците. Спре ли да ходи на училище - спиране на детските и зверски глоби за родителите (ако нямат пари, ще отработват с обществено полезен труд).Майчинството да е 500лв месечно докато детето навърши 4 г.Всичко това - ако родителите имат поне средно образование.За останалите - само 1 год. детски и майчинство.
87
0
 
11
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
А ЩО не си вземе едно "ястребче" да го гледа ПОНЕ, месец друга песен ще пее тогава
86
0
 
5
 
! Отговори
Начин за справяне преди 10 години
с тази свръхраждаемост е изплащането на детски надбавки и майчинство само за първо и второ дете.Някои тук ще кажат: "А какво да правим с вече родените?" С плащането на надбавки за вече родените могат да се натоварят някои фондации, има начини. Майчинските за всяка, която има повече от 2 деца да се спрат .И ясно ще се каже: Всяко дете, родено след 01.01.2015 г. ще получава детски надбавки само ако е първо или второ и за двамата си родители.Едва след 10 години - детски надбавки и за трето дете.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барозо е млад меринджей и дърт хомосексуалист.
84
0
 
9
 
! Отговори
Имало е решение преди 10 години
Съмнявам се, че и в Индия ще ги искат.Умни хора са се замисляли по този въпрос през 30-те години на 20-и век и така е възникнала идеята да се създаде нова държава - *** държава на територията на Абисиния. *** с образование са подкрепяли тази инициатива, дори един от тогавашните *** крале е предлагал да заплати за това с много злато и скъпоценности и е преговарял с Мусолини. Не знам кой *** се е намесил да попречи.
83
0
 
7
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Мм дааа спирам да ходя на концерти в Каварна!!! Въпреки, че Цонко е черничък не е *** точно, защото обича хеви метъл, а *** до един мразят тази музика! *** обича чалга както по -простата част от българите, ***, турци и русофили!!!
82
0
 
10
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Като решителна крачка в приобщаване на *** и въвеждане на български челен опит на европейско ниво аз предлагам всички евродепутати да бъдат избрани от този етнос! Да напълним европарламента с *** и да видим как ще се оправят Барозу и компания с новите колеги!
81
0
 
23
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Дам. Миналото лято останах приятно изненадан, когато интегрираните роми в Каварна ми разбиха колата пред очите. Все пак по друго си е да бъдеш отарашен от интегрирани роми, отколкото от неинтегрирани.
80
0
 
9
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
До Бай МангоДжери-така е, но отчасти. Има и разлики и то доста съществени. Българина дава мило и драго да изучи децата си и иска те да станат нещо повече от него.Оттам, по естествен път, българина има по-висока култура и достъп до трудовия пазар и голяма част съблюдават правилата за нормално обществено поведение-хигиена, получаване на средства за живот чрез труд, а не чрез плячкосване на изработеното от друг, търпимост към другите, по-ниски нива на наглеене и агресия и др.Темата е неизчерпаема
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
F*** the Barroso, на езика на дипломацията.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
където се обърна само *** на по 15-17 год. или с малки деца или са бременни с подути кореми.това почти във всички градове в БГ.Най-хубавото е че скоро бг. дъщерите ни ще ги опъват ***. Това си го заслужаваме,защото българина е егоист и по време на избори си проличава много ясно. Скоро ще има избори за евродепотати и отново ниска изберателна активност. Друг огромен проблем на бг. е ниската духовна култура и доста разпространени заболявания като прояви на безпричинно насилие.Има още мног
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блок, асансьорна шахта, мързел, ***, пожар, смърт.Схванахте ли?
76
20
 
7
 
! Отговори
Бай МангоДжери преди 10 години
Не разбирам какво се караме *** и българи след като сме един народ. Аз не виждам никаква разлика между ромите и българите, и те крадат като българи, и ние крадем като роми. А българин, а ром, каква е разликата?
75
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е тикво рибешка ти знаеш,кой е единствения бог Аллах
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
зад всичко стои оня с рибешката глава на тиквата