"Южен поток" няма да бъде спиран, категоричен е Стойнев

"За да бъдеш член на ЕС, не означава само да казваш на всичко "да"
Обновена: 24 апр 2014 16:38 | 24 апр 2014 16:15, Елка Василева
147
"Южен поток" няма да бъде спиран, категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Може би за съжаление на опозицията, която желае поредният проект за България да бъде прекратен, това няма да се случи. "Южен поток" е важен не само за България, но и за Европа. Това заяви пред журналисти в Брюксел икономическият министър Драгомир Стойнев, който разговаря с двама еврокомисари за изграждането на газопровода и за процедурата по отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас, предаде БТА.

„Представителите на опозицията желаят да саботират проекта "Южен поток", нямам нищо против, за тях сега са важни европейските избори. Те казват, че тези избори са "за" Европа или "против" Европа, а аз казвам, че те са "за" България или България отново да остане само членка, която казва само "да, да, да" и се съобразява с всичко. Искаме да гоним националните си интереси, защото за да бъдеш член на ЕС, не означава само да казваш на всичко "да". Имаме национални интереси, национални политики, национални решения и ги отстояваме“, заяви Стойнев.

Още по темата
По неговите думи българската опозиция е казала на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че се предвижда приемната станция на "Южен поток" да бъде изградена на над 20 километра навътре в територията на България, а в действителност това щяло да стане на около два километра и това било огромна разлика.

Нормално е за един газопровод, който идва от страна извън ЕС, да има приемен терминал на сушата, в морето няма как да бъде, посочи Стойнев. Няма как трета страна да има достъп до морската част на газопровода, добави той. Така са всички газопроводи от Северна Африка до Европа, така ще бъде и при проектиран газопровод от Мароко до Италия. Морската част на "Южен поток" по нищо не се отличава от действащите и бъдещите газопроводи към Европа, допълни министърът.

Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно е информирала комисаря Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание, отбеляза той по повод гласуваните на първо четене от Народното събрание промени в закона за енергетиката.

Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, коментира той по адрес на опозицията и "Южен поток". Те с лекота спряха проекта "Белене", сега много искат да спрат и "Южен поток". Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната, заяви Стойнев.

Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и Газпром е важен партньор за Европа, а също и че този проект е важен за доставките на газ за континента, посочи министърът.

В България приемаме и тълкуваме този проект, сякаш се прави за България. Нищо подобно - България е само една държава, през която минава този газопровод. Виждате, че може би ще започне напрежение между Италия и Австрия относно бъдещите промени в маршрута на проекта. Това ясно показва, че държавите се борят за този проект, заяви Стойнев.

Той добави, че е прочел изследване, според което "едва 16 процента от българските граждани не одобряват проекта" за газопровода. Стойнев определи "Южен поток" като важен от икономическа и енергийна гледна точка.

Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство, само че обясних на комисаря Йотингер, че законодателните промени още не са приети, те бяха гласувани само на първо четене. Опозицията може да предостави свои предложения за второто четене, ще се съобразим с тях, ако са адекватни, допълни министърът.

Стойнев е уверил Йотингер, че България не нарушава по никакъв начин европейската правна рамка. Министърът е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен холдинг и Газпром за сухопътната част от газопровода на българска територия.

Обърнах внимание на комисаря, че изцяло изпълняваме изискванията на ЕК за либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е през 2015 г. да имаме пълна либерализация на този пазар, заяви Стойнев.

Той отчете, че според препоръките на ЕК от миналата година нашата страна е намалила таксите за износ на енергия, студения резерв в областта на производството на ток, отделени са Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания.

Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, посочи Стойнев. По неговите думи договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара. Не можем да бъдем конкурентни, коментира министърът. Той уточни, че този въпрос е залегнал при срещата му с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня.

Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем. Министърът заяви, че неговото желание и желанието на правителството е да има либерализиран енергиен пазар в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
10
 
6
 
! Отговори
До 111 преди 10 години
Деничкееее, да вържем бас, че няма да има нито южен нито поток ... не че е лошо да има, обаче на по-големите, по-силни и по-алчни от нас *** в Брюксел не им изнася. Жалко ... но е факт. А иначе Стойнев се е разходил "на ползу роду" до Белгия и строшил някоя и друга пара на изпосталелия български данъкоплатец. Кофти е да защитаваш "кауза пердута" дори и с най-добри намерения.
100
6
 
6
 
! Отговори
мамин сладък преди 10 години
новата опорна точка е вместо думичката Русия да се използва България, т.е. комсомолеца защитава интересите на "България"
99
4
 
7
 
! Отговори
мамин убавец преди 10 години
щом комсомолеца го е казал - вервайте му, той мисли са светлото ни бъдеще, и партията майка също
98
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе платен ***, стига га хвали този Пелтек, за нищо не става!Колкото по бързо го махнат от този пост , толкова по малки ще са поразиите след него
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne stiga che ni derat s cenite na gaza, ami i gazoprovod shte pazim...
96
13
 
7
 
! Отговори
Деница Петрова преди 10 години
За разлика от Борисов, който отиде в Обединените арабски емирства, за да си представя, как отново е премиер и да злорадства за България, министър Стойнев е отишъл в Брюксел и е защитил националните интереси.
95
1
 
5
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 10 години
ЮП--НЯМА ДА БЪДЕ СПИРАН !!!ПРОСТО ЗАЩОТО , НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДАГО СПРЕ!САМО ЩЕ БЪДЕ ВРЕМЕННО ЗАМРАЗЕН....ХА,ХА,ХААААААА......ЗА БЪЛГАРИЯ!ПРЕДСТОИ ВЪВЕЖДАНЕ , НА ЕДИННА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА НА ЕС!ОСОБЕННО , СЛЕД УКРАИНСКИТЕ СЪБИТИЯ!!!
94
8
 
8
 
! Отговори
Kostadinov преди 10 години
Откакто Драгомир Стойнев е министър на икономиката и енергетиката започнаха да се случват и хубави неща цената на тока намаля, ЕРП тата не могат да правят каквото си пожелаят, не се съгласяваме безропотно с всяко желание на европейските институции.
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжа че ще намерят "работа много хора".Ще го строи руска фирма /както е подписалСтойнев/и пари от бюджета ще бъдат давани на руска фирма, ако въобще наеме български работници за жълти стотинки.
92
6
 
6
 
! Отговори
Spectator преди 10 години
Последна грижа на опозицията е българския народ. Драгомир Стойнев заслужава поздравления!
91
8
 
5
 
! Отговори
Тодоров преди 10 години
Южен поток ще даде работа на много хора в нашата страна. Ако този проект се осъществи, кабинетът ще докаже, че интересите на държавата са над всичко.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То май само тоя не е разбрал че ЮП няма да има
89
9
 
9
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Най-накрая министър на икономиката и енергетиката да защити интересите на България!
88
12
 
7
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Министър Стойнев е един достоен човек и българин !!
87
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам защо драскачите пишат яко за Южен поток като за български проект, когато той си е изцяло руски.Аман от *** които са готови да се кланят на "Големият Брат"
86
1
 
3
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Днес по Радио Фокус някакъв си Алекс Алексиев заяви, че енергийният министър лъже за продължаването на работата по Южен поток. Значи тук всеки *** може да разполага с Радио Фокус - че какъв национален информатор е това радио?
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука платени драскачи пишат всякакви глупости , но не и истинския спор с ЕК за Южен поток Просто това е достъпът до тръбата да имат и трети страни/както е според европейското законодателство/,иначе България ще е следващата след Украина която ще трябва да се бори за суверенитет.*** са готови да се наведат за жълти стотинки, стига те да са на власт
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теглете една майна на Йотингей, тази клика в управлението на ЕС начело с тъпата *** Катрин Аштън е на път да затрие цала Европа включително България.
83
5
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
"Южен поток" трябва да се построи и България да осребри поне отчасти стратегическото местоположение на земята, за която са проливали кръвта дедите ни. Стига разни политически изрезки са ни тикали да бъдем американски или турски маши...
82
6
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
Не съм фен на БСП, но най-после един министър да постави българските интереси пред евроблизането на еврозадници и да се опълчи, макар и словесно, на кретенията на Брюксел. Като искат да санкционират Русия, що Германия не затвори крановете на "Северен поток"? Или САЩ да накарат съюзника си Турция да затвори крановете на "Син поток" ? Ще има незабавен ефект... Брюкселските зелки да си гледат кривите краставици и щастливите кокошки, а ние като българи трябва да си отстояваме националния интерес.