Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа

Три сценария ще обсъждат лидерите на ЕС на 27 май
Обновена: 23 май 2014 22:37 | 23 май 2014 21:15,
260
Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа
Снимка: архив, Reuters

Лидерите от ЕС ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни, като ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, предаде Ройтерс.

 Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно строги и не много строги. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.

Според сценария за по-леки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.

Според сценария за най-строги санкции ЕС обмисля ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.

Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30 процента от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 година това се равнява на 130 милиарда евро по данни на Европейската комисия.

Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
23
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Не знам защо ЕС работи срещу интересите си и се подава на шантажа и натиска на САЩ!бъдещето е на съюз междо Русия и
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С.-ПЕТЕРБУРГ, 23 мая. Европа проиграла в конкурентной борьбе как рынок сбыта СПГ цены в Азии выше и этот тренд сохранится, считает глава "Газпрома" Алексей Миллер.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще си го преместя от единия крачол в другия.какво ме е ня за Европа -каза Путин.*** им мамата с този договор с Китай.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"И ако някой не спазва забраните кво ще му направят? Да не го изгонят от ЕС случайно хахаххааа "Какво ще стане например ако през 15 век някой васал на Османската империя като Бъглгария например реши да бе спазва разпоредбите на Султана - какво ще му направят, а? Ще ги изгонят от Османската Империя - ха ха ха ха?
13
2
 
20
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Европа нещо се е объркала, Русия няма да загуби особено, но европейците през зимата ще проговорят на друг по-уважителен език
12
1
 
22
 
! Отговори
калвача преди 10 години
На кревата ракета космоса и пречи. Какво общо има Русия с изборите в Украйна, да не би да се провеждат в Русия.Или ако народа избере тези които не са удобни за янкиге и западната империя наречена ЕС виновна ще е Русия.Така е трябва да има виновен за парите които наляха в Украйна, а пък може да не им се отвори парашута. Тогава накъде?????
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Великобритании в адрес сына королевы Елизаветы Второй, наследного принца Чарльза прозвучали требования отречься от престола после его высказываний относительно политики президента Российской Федерации Владимира Путина.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Владимир Путин: Для санкций Запад из моих друзей выбрал двух евреев и одного хохла
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Россия разработала закрытый документ с мерами в ответ на санкции Запада, сообщил помощник президента страны Андрей Белоусов в кулуарах ПМЭФ.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За кризата в Украйна имат еднаква вина Русия, Европа, а най-вече САЩ. Каква е отговорността на Запада в случая? Май само наглост!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zapada e v kriza i se chudi kakwo da prawi i kakwi rechenia da vzema.
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще им накривите руския калпак! По-скоро ЕС си би автогол, защото сега вече Русия и Китай в съюз става достатъчна сила да се наакат и САЩ и ЕС едновременно. А след газа току виж подпишат споразумения и за военна взаимопомощ, продажба на военни разработки и оръжие. Е, кой ще е прецакания тогава? А не забравяйте, че и двете държави освен ресурси имат и нещо още по-важно - огромен брой население което е достатъчен фактор да ви накара да спрете да им се ежите и да седнете по-кротичко на масата за пре
5
1
 
55
 
! Отговори
Изумен преди 10 години
Ако изборите в Украйна не са честни и свободни ,срещу Русия ще бъдат наложени санкции !!!!!!!Е такава еврогейска наглост и лицемерие....нямам думи....
4
2
 
45
 
! Отговори
Идиоти преди 10 години
Напълно побъркана пасмина! Откачалки, които живеят с мисленето си от края на Втората световна война. Санкции!? Та те нямат акъл за две стотинки! Отрежете си клона на който седите, западни клошари, тъкмо ще се пльоснете на дебелите си *** и може тогава да Ви дойде акъла в главата!!!
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия още ли си верват,че ще направят нещо на руснаците с техните санкции?Всъщност на тях им е все едно-те няма да плащат сметката за техните безумия.Просто ще предизвикат повече проблеми.Които ще рефлектират най-вече върху най-бедните.Колко бих се смял с тъпотата на българите само да не живеех в БГ.Последните 100 години благодарение на *** решения и избори винаги са на страната на най-губещите.
2
3
 
44
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Санкцията може да бъде само една.Русия да спре кранчето за ЕС и да отвори кранчето за Китай.Кой повече ще загуби предстои да видиме.
1
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и без това обикновените хора живеят само на самогон,лади и картофи.