ЕС и Русия започват разговори по търговското споразумение с Киев

Те ще са с участието на Украйна
14 юни 2014 07:40,
13
ЕС и Русия започват разговори по търговското споразумение с Киев
Снимка: БТА

Европейският съюз и Русия се договориха да проведат разговори на високо равнище с участието на Украйна по въпроса за очакваното от Киев подписване на споразумението за свободна търговия с ЕС, след като Москва предупреди миналата седмица, че ще отговори с мерки в защита на своята икономика, предаде Ройтерс.

Правителството на Украйна се готви да подпише споразумението с ЕС на 27 юни въпреки възраженията на Русия, която се опасява, че то ще навреди на руската икономика.

През ноември миналата година ЕС отхвърли идеята за тристранни разговори с Русия по споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което ще отбележи исторически завой в западна посока на бившата съветска република от орбитата на Русия.

Сегашното предложение не дава обаче право на дума на Русия по вида на споразумението на Украйна, а само предлага възможност за тристранни консултации, отнасящи се до последствията от договора, посочва Ройтерс.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин  вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е предложил да бъде повишено на политическо ниво равнището на консултациите с Москва по споразумението на Украйна, съобщи в изявление Комисията.

"Като начин да разсее всякакви притеснения, председателят Барозу предложи на президента Путин възможността да продължи двустранните разговори с Русия на техническо ниво,  както и да проведе консултации на политическо равнище, включвайки Украйна", посочва още ЕК, добавяйки, че Путин се е съгласил.

Междувременно пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС, съобщи, че Путин и Барозу са разговаряли по въпроси, отнасящи се до кризисната ситуация в Украйна, а също и по темата за задълженията на Киев за руския природен газ и плановете за подписване на споразумението за асоцииране ЕС-Украйна.

Руският президент е изтъкнал нуждата от спешно прекратяване на военната операция на Киев в югоизточната част на страната, а Барозу е подчертал необходимостта от намаляване на напрежението и е изразил надеждата на ЕК, че Москва и Киев ще успеят да постигнат "стабилно споразумение" за газа, отбелязва още ИТАР-ТАСС.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: УкрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo triabva da govoriat tolkova ot Evropeiskia suij. Purvo da priemat Ukraina y sled tova da pregovariat ot tiahno ime. Tiah vuobshte ne gi ckasae cenata koiato shte plashta Ukraina y ako se pritesniavaha che shte im sprat gazta, da ne biaha spreli "uijen potok". Da ne govorim che s tazi postupka oburnaha grub na Bulgaria, durjava clen na suiza, y dokazaha kolko gi interesuva ikonomikata v Evrosuiza-
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заглавието да се чете, ЕС започна монолог за имперските амбиции на запада.Лакомия за всичко г*з обаче му излиза брутално.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Леле че народ и stВие брадатите жени много ги разбирате тези работи!На плетка, сутрин ли толкова се осведомявате?
10
18
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
русия се бори за Европа на нациите ли русия, няма място в Европа русия не приема свободата тя е окупатор.
9
25
 
5
 
! Отговори
До Леле че народ преди 9 години
Вашите жалки братушки- русначетата, тежко и горко ще плачат, спомняйки си мизериите и глада, който им е причинил втория Сталин- другаря ти ***!
8
4
 
21
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Цялата работа е ,че Путин иска ЕС да плати дълговете на Украйна Сега ЕС ще трябва да се бръкне почти 2 млрд долара за който духа Та ЕС си намери бездънна яма за парите си А възвръщаемост ,може и да няма А после ми говорите,че Путин не е велик Путин ако постигне това,то трябва да го пишат в историята със златни букви,като човек изнудил евреите от ЕС да плащат чужд дълг
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В понеделник 16.06.14 газа спира.
6
4
 
34
 
! Отговори
Клисар преди 9 години
ЕвроГейският съюз се бори за гей бракове, кръвосмешение и педофилия!!!Русия се бори за национална идентичност, забрана на *** ценности и Европа на нациите!!!
5
3
 
15
 
! Отговори
украински европеец ) преди 9 години
значи,срещата ще е на високо равнище м/у Россия и ЕС,с участието на Украина.значи ЕС и Россия ще решават въпроса с търговското асоцииране на Украина ))))))))))) другто долу може човек да не го чете,първите 2 предложения са доста ясни и точни.моите съграждане съсипаха на нула време Украина с помоща на ГОЛЯМАТА демоКРАЦИЯ.
4
3
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Кончита Вурст е вашата майка !
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИстинатаЕвроГЕЙският съюз много ли е хубав, бе *** ?!
2
30
 
4
 
! Отговори
Истината преди 9 години
EС да спре изобщо да си комникира с тези *** алкохолизирани азиятци!
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква асоция с ЕС, там сега има кървава гражзанска война....