Откриха първата джамия с минаре в Дания

Мюсюлманите представляват 4,5% от датското население
19 юни 2014 21:56, Елка Василева
60
Откриха първата джамия с минаре в Дания
Снимка: архив, Reuters

В квартал Ньоребро на Копенхаген беше открита първата в Дания голяма джамия с минаре, съобщиха ИТАР-ТАСС.

Джамията е построена благодарение на осигурените от Катар 20 милиона евро, отбелязва Франс прес.

Досега мюсюлманите в страната имаха една неголяма джамия за около 50 богомолци в град Видове. Откриването на комплекса с площ от 6700 кв. м, включващ освен джамията културен център, телевизионно студио, спортна зала и ресторант, е истинска победа след годините на политически спорове и протести на жителите в района.

Новият храм се намира в предградие на датската столица, населено предимно с имигранти, и може да поеме 700 до 900 богомолци. Местоположението на джамията никак не допринася за това тя да се превърне в символ на интеграцията, както се надяваха много от живеещите в Дания около 200 000 мюсюлмани.

Датчаните се отнасят нееднозначно към втората религия в страната, повлияни от десетгодишното управление на Датската народна партия (2001-2011 г.) и ожесточените реакции на публикуваните през 2005 г. в датския в. "Юландс постен" карикатури на пророка Мохамед.

Министър-председателят, кметът на Копенхаген, лутеранският епископ на града, членовете на кралското семейство и ръководителите на повечето парламентарни партии отклониха поканата да присъстват на церемонията по откриването. Събитие беше уважено единствено от един заместник-кмет на столицата и от католическия епископ на града, както и от делегация на Катар.

Според анализатори това отношение отчасти се обяснява с факта, че джамията е финансирана основно от емира на Катар, а много хора в Дания се опасяват, че чрез спонсорството емирството ще добие влияние върху датските мюсюлмани.

Датското движение "Да спрем ислямизацията" подготвяше протест пред джамията, но в последния момент полицията забрани акцията.

В интервю за датския в. "Берлингске" датският министър на правосъдието Карен Хакеруп днес каза, че не знае "кой в действителност стои зад копенхагенската джамия". "Те имат право да вярват в онзи бог, който искат, но датската служба за сигурност и контраразузнаване също има право да не ги изпуска от очи и ние смятаме това за необходимо", добави министърката.

Много мюсюлмани се чувстват нежелани в Дания и това затруднява интеграцията им в датското общество, каза в интервю за Датското радио представител на Ислямския съвет на Дания.

Според ИТАР-ТАСС мюсюлманите представляват 4,5 процента от датското население, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Данияджамияминаре
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямът е бизнет също както и другите религии,трябва да го знаете.
51
0
 
2
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
кико: има още по-отвратителна религия и от исляма и това е юдаизма.Запознай,се малко с него и особено с талмуда и косите ти не просто ще настръхнат,ами направо ще окапят.Позаинтересувай се.Полезно е и отваря заспали очи.
50
0
 
3
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
А,разгеле!Скоро ще закрият последната катедрала,без камбанария.Да им е честито,ама и за това ние и румънците ще им бъдем виновни.Затова,имам предложение,в скоро време да принудим,т.н "народно събрание",да вземе решение за излизане от еврогейщината.
49
1
 
5
 
! Отговори
кико преди 9 години
най-отвратителната религия наре4ена ислям. върнете се назад във времето.тя сее мрак и огън.използва хора с недоразвит мозък,промива мозъци.самите техни ръководители си живеят дерибейски.заблуждават масите.кажете ми,когато един 4овек няма свое мнение и виждане,а се ръководи от една книга,що за 4овек е.
48
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ALO LYMPENITE XORATA SA SI IZBRALI RELIGIA I SI IZPOVIADAT SHTO IMA KOI DA IM DADE PARI NEKA SI NAPRAVIAT MOLITVEN DOM I SE MOLAT....-VSEKI SAM IZBIRA DYXOVNIA PAT AZ LI4NO NE MRAZIA NIKO DO MOMENTA V KOITO NE SE PO4YSTVAM ZASTRASHEN V BYKVALNIA SMISAL..
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня плешивия с очилата (в дясно) не знае ли ,че не може да води дъщеря си на джамия?Аз дето не съм мюсюлманин знам а той мюсюлманина не знае.Ега си и псевдото
46
0
 
10
 
! Отговори
Аллаилля преди 9 години
Дано да им е по-силен мегафонът и уенето да се чува на километри далеч,че да доставя удоволствие на всички демократи от ЕС.
45
2
 
6
 
! Отговори
3 преди 9 години
на каде отива света само психопади на всекаде писнами вече,кви са тия индивиди като искат да си проповядват религиата да си ходат в пясака. и да си градат животат такъв какъвто го искат
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моралът не е монопол на религиите и никой не им е възложил да бъдат световни морални полицаи!! По скоро са огромни финансови институции, които контролират голяма част от населението, а това е тяхната сила. Повече ислям - по голяма световна тежест на саудити, катарци и ислямските държави в света. Какво го усуквате? Говорим за чиста политика, пари и влияние, никаква вяра или принципи!!!
43
2
 
20
 
! Отговори
Иван преди 9 години
пещери водещи към ада. Лукавия и излъганите му нечисти следовници искат да унищожат бялото европейско население защото те са потомци на приелите християнството.
42
4
 
25
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Отвратен съм от всичко тия толерастки простотии които водят до загиването на Европа както я знаем - Европа изградена върху християнски основи и ценности. Отвратен съм от полицията - тия *** които ги защитават и забраняват на истинските датчани да се противопоставят на тая лудост. Това е работа на дявола - иска да смеси потомците на приелите словото Божие с потомци на следовници на гнусни магьосници - ***, ислямисти - вярващите в лъжливата доктрина на на мохамет заблудения от зли духове от
41
1
 
3
 
! Отговори
Qdisan преди 9 години
Imaite v predvid,4e naselenieto na Daniq e po-malko ot tova na Bulgariq! 4,5 % za tolkova naselenie e mnogo,a az dori sum sklonen da ne vqrvam na oficialnite statitiki,kato mislq,4e procentut varira okolo 7-8%! Mislq taka,za6toto te broqt samo registriranite i tezi s grajdanstvo, a o6te tolkova ima koito prebivavat nelegalno,dosta ot tqh sa i bez li4ni karti! Mnogo se qdosvam kogato vidq kak unijjtijavat tezi prelestni skandinavski durjavi! Tezi krasivi hora tam gi smesvat s tezi mrusni maimuni!
40
2
 
42
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
А емира на Катар дали ще разреши да се построи катедрала там.
39
2
 
22
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ТОЛЕРАСТИЯТА И ОБРАЗУВАНЕТО НА МУЛТИКУЛТУРНИТЕ ОБЩЕСТВА СА НЕОБРАТИМИ ПРОЦЕСИ НА ФИНАНСОВИТЕ АНАРХИСТИ !ТАЗИ СУБКУЛТУРА КОЯТО Е ПО-УСТОЙЧИВА ТЯ ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ ЕВРОПА !Муамар Ал-Кадафи каза :Има признаци ,че Аллах ще даде победа за исляма в ЕвропаБез мечове ,без огнестрелни оръжия,без борба.Ние нямаме нужда от терористи , нямаме нужда от бомбени самоубийци.Над 50те милиона мюсюлмани (в Европа) ще я превърнат в мюсюлмански континент до няколко десетилетия.
38
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега 1 до година 101 джамии. Няма да се осетят как ще ги нацвъкат. Исляма трябва да се забрани, а вече започва да става късно. Както е тръгнало през 21 век ще се върнем в средновековието. С тая толерастия приготвяйте си *** и фереджета! Огромна неграмотна и глупава част от човечеството вярваща до безумие в съмнителни пророци, влияе опустошително върху всичко цивилизовано.
37
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живе е исляма дори и хридтияни се кастрят вече
36
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трагедия!
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A KOGA V KATAR 6TE POSTROJT CARKVA.......NIKOGA
34
9
 
7
 
! Отговори
логично преди 9 години
До Запасен"В Средновековието християнството е налагано с насилие." Тогава християнството все още е било религия, въпреки колосалните разминвания между думи и дела. Сега вече не е. Религията е религия тогава когато се спазва и когато налага на обществото нещо, някакви норми и принципи. Иначе ако не е в състояние да го прави, каква религия е тя? Просто е някаква детска приказка от рода на Андерсеновите, но не и реална, истинска религия. Има я само колкото лицемерно да се отчита че я има и вярват
33
8
 
6
 
! Отговори
логично преди 9 години
До Запасен"Да принуждава? Значи признаваш, че ислямът използва насилие." Абе ти толкова ли си ***, че загряваш като албански реотан? Ами че нали точно затова са създадени религиите? За да принуждават обществото да спазва някакви морални и религиозни ценности. Ти какво искаш?Религията да одобрява безразборния секс и разврата ли примерно? Че каква религия е тя тогава? Щом християнството не може или вече не може в днешно време да наложи на обществото спазването на тези норми каква религия е то?