Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер

Белгийската преса за двете основни кандидатки за външен министър на ЕС
Обновена: 16 юли 2014 11:18 | 16 юли 2014 11:18, Елка Василева
71
Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на днешния специален Европейски съвет, на който се очаква държавните и правителствените ръководители от ЕС да определят следващия върховен представител по външната политика и сигурността, тази сутрин белгийската преса представя двете основни (според медиите) кандидатки – българския еврокомисар Кристалина Георгиева и италианския външен министър Федерика Могерини.

Европейският съвет ще обсъди тези две имена, освен ако няма и друго предложение, но решението се очаква да бъде съобразено с желанието на новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се стреми към възможно по-голям брой жени в ЕК, се посочва в информацията. В съпътстващ редакционен коментар се допълва, че предложенията за еврокомисари досега разочароват заради липсата на достатъчно жени.

Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като "много сериозен кандидат". Допълва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Отчита се, че в настоящото си качество тя познава множество важни политици по света. Опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в петата на Европа, се посочва в статията.

Отбелязва се, че Георгиева не е носител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пише в материала.

Федерика Могерини е представена като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Повтарят се твърденията, че държави от Централна и Източна Европа са против нейната кандидатура, както и че отношенията й с Русия са твърде близки. Въпреки че е енергична, липсата на опит при нея е сериозен недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, се казва в статията. Допълва се, че според злите езици Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Отбелязва се, че Могерини влиза в италианската политика едва през 2008 г., като последователно става член на парламентарната комисия по външна политика и отбрана и председател на италианската делегация към Парламентарната асамблея на НАТО. Отчита се, че вижданията й по повод разпространението на ядреното оръжие съвпадат със становището на президента на САЩ Барак Обама. Статията завършва с обобщението, че очакваният днес избор ще бъде определящ за мястото на ЕС на международната сцена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кристалина!!! Все едно некой сега да си кръсти детето Бърбойко или Дибилян.
11
15
 
34
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
С какво българските граждани запомниха Сталинка Георгиева в изминалите близо пет години? С нищо тя не помогна нито веднъж на България нито при наводнението в село Бисер, нито при земетресението в Перник, нито при потопа във Варна и Добрич. А при бежанската криза от лятото на 2013 г. пожела на българките да се омъжват за нелегалните имигранти от Африка и Афганистан.
10
13
 
18
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Целта на карето е ясно Сталинка Георгиева да остане в Брюксел, за да лобира за интересите на българските олигарси и и техните политически протежета. За сметка на това сътворената от изнервената трупа ПР-кампания направи България за резил в очите на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
9
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква симбиоза Юнкер и Сталинка. Благодарим на Сталинка, че "помогна" в кризисни моменти на българския народ. Сега да видим в какъв ресор ще сме "силни". С герп и Сталинка напред и надолу.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до тоя с главните букви:"Комунистически" имена са давали на децата си само мазниците, желаещи партийна кариера. Кариера в партия, както тогава, така и сега, значи успех в живота. Мазниците винаги ще ги има.
7
12
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Последното доказателство, че шансовете на Сталинка Георгиева да бъде външен министър на ЕС са нулеви, бе и одиозната публикация в ЮроАктив от 14 юли 2014 г. , която гръмко гласи: Юнкер настоява Орешарски да номинира Кристалина Георгиева. Подобно заглавие показва единствено безпомощност и крайната изнервеност на самата Сталинка Георгиева и на нейните трима кукловоди Прокопиев, Плевнелиев и Борисов, които много добре знаят, че нито един водещ европейски политик не е взел насериозно платените ПР-публикации за номинирането й за поста на външен министър.
6
11
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
За кръга Прокопиев, Плевнелиев и Борисов обаче нейното оставане в бъдещата Европейска комисия е жизнено важно, защото ще им е необходима, за да лобира за ГЕРБ и за техните интереси пред останалите си колеги. Оставането й зависи от Орешарски, който може да не я номинира. Заради това задкулисието вдига умишлено пушилка, която да осигури нов мандат на тяхната кукла на конци, независимо какъв ресор би получила Сталинка Георгиева. За триото Прокопиев-Плевнелиев-Борисов е важно да е в Брюксел.
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
За пореден път, задкулисието в лицето на Прокопиев, Плевнелиев и Борисов, се опитва да извие ръцете на действащия премиер Пламен Орешарски, като покаже на обществото, че ако Сталинка Георгиева не бъде номинирана то България ще изгуби шанс за този иначе престижен пост в новата Европейска комисия. Истината обаче е повече от ясна Сталинка Георгиева е с нулев шанс за поста на външен министър на ЕС.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завършва Политическа икономия, профил социология във ВИИ Карл Маркс през 1976 г.(най-престижната специалност през 70-те г.)Започва научна кариера в ВИИ Карл Маркс през 1977 г., където се издига до доцент.Както много от успелите родни политици и икономисти завършва в една група с трима бъдещи министър-председатели Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Иван Костов, както и с двама вицепремиери Димитър Луджев и Иван Пушкаров.Хак да им е на Европейците пращтаме наше момиче комунистче
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка също като своя съименник и тя обича да мести народи. Нека с благодарност си спомняме какво ни намекна за арабското преселение и ниската раждаемост при българите. Благодарим ти Сталинке!
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това със Сталинка е пълна глупост. Не разбирам защо толкова се опитвате да я пробутате!?!
1
14
 
19
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Глатени партенки от ГРОБ!