Кристалина Георгиева поема данъците в ЕС?

Euractiv: Полякиня измести българката за ресора "Бюджет" в ЕК
Обновена: 4 сеп 2014 14:01 | 4 сеп 2014 11:57, Миглена Иванова
166
Кристалина Георгиева поема данъците в ЕС?
Кристалина Георгиева Снимка: архив, Reuters

Кристалина Георгиева най-вероятно ще отговаря за данъчната политика, борбата с данъчните измами и укриването на данъци в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от изтекла органиграма на екипа на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, съобщава онлайн изданието Euractiv.com.

Документът е с дата 2 септември, но явно не е финалната версия на ресорите и разпределението им на съответните еврокомисари.

В момента Юнкер продължава да интервюира кандидатите за еврокомисари и се очаква да обяви имената им и техните позиции в началото на следващата седмица.

Документът се оказва пълен с изненади. Ресорът “Вътрешен пазар”, за който досега отговаряше Мишел Барние, е изчезнал, а дигиталният ресор на Нели Крус вече се казва “Култура и интернет”.

Не се предвижда да има еврокомисар по разширяването, но са се появили няколко нови поста - на еврокомисар по “По-добро регулиране”, еврокомисар за енергийния съюз на ЕС (в допълнение към еврокомисаря по въпросите на енергетиката и климата), еврокомисар по растежа, икономическия и паричен съюз, Европейския семестър и социалния диалог.

Предлага се ЕК да има шестима вицепредседатели: полякинята Елжбета Биенковска (ЕНП), която получава ресор бюджет и финансов контрол; естонецът Андрус Ансип (АЛДЕ), който ще отговаря за растежа, икономическия и паричен съюз, Европейския семестър и социалния диалог; Валдис Домбровскис от Латвия, който ще отговаря за енергийния съюз на ЕС; словенката Аленка Братушек, която ще отговаря за дигитализацията и иновациите; холандецът Франс Тимерманс, който ще отговаря за регулациите, и италианката Федерика Могерини, която беше определена за върховен представител за външните работи и политиката на сигурност.

България може да смята себе си за жертва на късното включване на полския вицепремиер Елжбета Бенковска в борбата за разпределение на постовете в Европейската комисия, коментира Euractiv.  Българката Кристалина Георгиева, която бе силен кандидат да замени Катрин Аштън като върховен представител на Европейския съюз за външната политика, впоследствие бе смятана за бъдещ комисар по бюджета в екипа на Жан-Клод Юнкер. Георгиева обаче беше изместена от полякинята Бенковска, който пък бе споменавана за евентуален бъдещ премиер на Полша, след като сегашният - Доналд Туск - стане председател на Европейския съвет. Така че Георгиева ще поеме портфейла на данъчната политика и борбата с измамите и се разминава с поста заместник-председател на ЕК, посочва изданието.

От гледна точка на политическия баланс либералното семейство АЛДЕ не е по-слабо представено, както първоначално се смяташе, и има пет портфейла, включително двама заместник-председатели, подчертава изданието.

Новата Комисия изглежда доста балансирана политически, допълва изданието. Дясноцентристката група ЕНП има дванадесет портфейла, включително и двама заместник-председатели. Социалистите и демократите имат осем портфейла, включително и двама заместник-председатели.

Новият ресор "Регулации", който е даден на Холандия, би трябвало да удовлетвори британския премиер Дейвид Камерън, който поде кампания за намаляване на бюрокрацията и регулациите в ЕС. По-малко вероятно е обаче Камерън да хареса поста, отреден за британеца Джонатан Хил – еврокомисар по въпросите на енергетиката и климатичните промени. Камерън действително искаше “суперкомисар”, но Хил вероятно ще бъде под шапката на Домбровскис, който ще отговаря за енергийния съюз.

Французинът Пиер Московиси, който пък имаше апетит към икономиката, получава пост на еврокомисар по въпросите на конкуренцията. Икономическите въпроси отиват при финландеца Юрки Катайнен, който ги “наследява” от Оли Рен.

Постът за вътрешния пазар изглежда отпада, макар че Мишел Барние беше един от най-силните еврокомисари и отговаряше и за регулирането на финансовите услуги и единния пазар на ЕС. След финансовата криза обаче се засили усещането, че този пост е твърде голям за една генерална дирекция.

От документа става ясно още, че ще има еврокомисари за бюджета и финансовия контрол, за митниците и по въпросите на правосъдието и борбата с измамите. Тези ресори в голяма степен бяха обединени и отговорност за тях досега носеше Алгирдас Шемета.

Белгия е наказаната държава в случая, тъй като страната още не е посочила кандидата си. Най-вероятно това ще е Мариан Тисен, като тя ще получи поста на еврокомисар по уменията, младежта и езиковото многообразие.

Румъния, която лобираше да продължи да се занимава с ресора "Земеделие", вероятно ще получи въпросите на хуманитарната помощ. Земеделският портфейл отива при Ирландия и номинирания за еврокомисар Фил Хоган.

Гюнтер Йотингер, сегашният комисар по енергетиката, ще получи ресор "Търговия" в новата Еврокомисия. Това означава, че той ще стане главен преговарящ по спорното Трансатлантическо търговско споразумение.

Хърватинът Невен Мимица, който досега отговаряше за защитата на потребителите, получава ресор "Регионална политика", а австриецът Йоханес Хан, който досега отговаряше за регионалните въпроси, поема добросъседството – ресор с огромно геополитическо значение за ЕС в момента заради кризата в Украйна. Не е ясно обаче дали Хан няма да се занимава и с разширяването на ЕС.

Кармену Вела от Малта получава ресор "Рибарство", Маргрете Фестагер от Дания ще отговаря за околната среда, а Витенис Андруикаитис от Литва – за здравеопазването.  

Настоящ заместник-председател и комисар по междуинституционалните отношения и администрацията Марош Шефчович от Словакия ще отговаря за развитието, испанецът Мигел Ариас Канете получава науката и иновациите, чехкинята Вера Юрова – транспорта, унгарецът Тибор Наврачич - митниците, португалецът Карлош Моедаш – заетостта и социалните въпроси, Христос Стилианидис от Кипър – интернет и култура, а Димитрис Аврамопулос от Гърция получава миграцията, основните права и вътрешните работи. Последният пост е изненада, предвид че Гърция е критикувана често за лошото й отношение към лица, търсещи убежище.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
KRISTALINA DA IA POEME PROKURATURATA.POMOSHTI ZA HAITI, POMOSHT ZA ZANZIBAR>ZA BALGARIA NISHTO.TIA E OT BOIKOVATA CETA>HAIDUCI I PLADNESHKI OBIRDGII.
116
0
 
1
 
! Отговори
Pepi преди 9 години
Ne e losho da si nekadurnik i tup, no da si proteje na Pojarnikara - tova veche e dobre, shte prodaljava Stalinka da si pulni portmoneto, a puk danucite - te shte pochakat.
115
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Aко Кристалина я...натресат за данъчен ревизор,ще я омразят в целия ЕС;кой обича...данъчните.До сега я...мразехме само ние...българите.
114
0
 
2
 
! Отговори
БЕПРАВЕН преди 9 години
УРЕДИ СЕ ПАК
113
2
 
6
 
! Отговори
ZYKLON B преди 9 години
НА СНИМКАТА Е ЕДНА НИСША ГАДНА ДОЛНОПРОБНА ЕВРЕЙСКА ***
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви изглежда познато - Румяна Желева 2. В Европа за разлика от ***, не пасат трева и никой не бръсне за слива протежетата на една полуграмотна Мутра.
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка да го духа - дърта пребоядисана комунистка. Също като шефът й Тиква. И същата некадърница.
110
2
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименСпоред твоя човек щяхме да вземем много висок пост, но явно е бил много наведен.
109
2
 
10
 
! Отговори
60082 преди 9 години
9-та глуха е Кристалната усмихната мажоретка с кофа в Аспарухово
108
0
 
14
 
! Отговори
до 137 преди 9 години
До АнонименПриятел,тя не отива като еврокомисар да помага на България,видяхме я колко ни помогна при бедствията, а отива да взема пари,да си оправи имиджа,да благодентства.
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не и дадат "свирките"в ЕК?!
106
0
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
8=()8=()8=()всичките за админите на ДНЕС
105
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм сигурен дали ЕС ни натика в глух коловоз или ние сами се натикахме там.Като се има предвид , че ние имахме правителство , което беше готово да взема решение"...въпреки ЕС", защо се учудваме , че сме в такъв партер.С такива продажни комунисти , готови да продадат държавния интерес за партийна изгода ...и това ни е много !
104
1
 
12
 
! Отговори
коко преди 9 години
Голяма грешка е да се дават в български ръце пари.Очаквайте ЕС да последва КТБанка.
103
12
 
0
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ресорът си е много добър ! Аман от оплювкоци и разбирачи...
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво като ги поема,с какво ще ни помогне !?
101
0
 
16
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Къде са спонги,шопа,попа и др.*** да коментират "избора" на голямата надежда на Тиквуня? Къде се скриха? О*рани филии с мас......
100
1
 
5
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Според делата Глупааааааак!!!
99
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврокомисар на "К'вотдае"!
98
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кристелина и дадоха да държи най важния ресор.....на Бойко Борисов