Британската преса за "деня на истината" за Шотландия

"Разпадането на Обединеното кралство може би предстои"
18 сеп 2014 09:29, Елка Василева
42
Британската преса за "деня на истината" за Шотландия
Снимка: БТА

Британските всекидневници обявиха днешния ден за "ден на истината" за Шотландия, с първи страници в синьо, бяло и червено по повод референдума за независимост, предаде Франс прес.

Днес е "Денят Д" за Обединеното кралство, обявява се на първа страница на в. "Таймс" под цветовете на британското знаме.

"Разпадането на Обединеното кралство може би предстои", се казва в редакционната статия на лондонския всекидневник. "В разделението се губи нещо неоценимо, нещо също толкова важно в културен план и толкова нематериално, колкото и конкретно икономическо и чисто политическо. Призоваваме шотландците от всички тенденции да кажат "не" на независимостта - и да го направят с национална гордост", се казва в изданието.

Още по темата

Само в. "Глазгоу Сънди Хералд" се обявява за независимост в последното си издание преди референдума. Шотландският вестник показва на първа страница мозайка, съставена от стотици снимки на поддръжници на независимостта, която оформя шотландското знаме.

В. "Гардиън" е избрал за първата си страница гледка от птичи поглед на Шотландия, на която морето е покрило останалите части на Обединеното кралство. "Денят на истината. 4 285 323 шотландски избиратели ще имат 15 часа да решат съдбата на своята страна", се казва в редакционната статия, която се опитва да убеди шотландците да отхвърлят независимостта и "да изградят отново съюза" заедно с останалите нации в него.

Под заглавие "Денят на истината" е и първата страница на в. "Скотсмън", придружавана от снимка на избирателна секция. Очаква се избирателната активност да достигне рекордни равнища.

Първите страници изобилстват и от символи. "Да или не. Днес Шотландия пише нова страница", може да се прочете на първа страница на в. "Скотиш сън", която показва бял лист с ръце, държащи писалки.

На първа страница на в. "Дейли мирър" мъж държи британското знаме, без синия цвят, който представя Шотландия. "Нашият ден на истината. Не ни напускайте по този начин...не оставяйте слънцето да залезе над 307 години обща история. Гласувайте с "не" и запазете една наистина велика Великобритания", пише изданието.

В. "Скотиш дейли мейл" представя свързаните заедно знамена на Шотландия и Великобритания. Британското знаме "е фундаментът, на който се градят нашите най-големи успехи в най-тъмните ни часове. Нека днес гарантираме бъдещето на Шотландия в забележителното и славно семейство на нации, каквото е Обединеното кралство", пише вестникът на първа страница.

Първата страница на изданието Метро", което иска да остане безпристрастно, е доминирана от думата "Гласувайте!": "Вместо да ви даваме уроци за предимствата или рисковете от независимостта, ви призоваваме просто всички да участваме в един от най-важните моменти от дългата и славна история на нашата страна", се казва в редакционната статия. "По тази причина "Метро" казва просто: "Гласувайте!".

"Съдбата на Обединеното кралство е в ръцете на избирателките", акцентира в. "Айриш индипендънт", отбелязвайки, че повече жени клонят към запазването на съюза. "Без гласовете на избирателките, кампанията в подкрепа на независимостта щеше да е по-напред", подчертава изданието.

"Дори ако шотландците гласуват против независимостта, Великобритания може да бъде променена завинаги от широките правомощия, обещани на Шотландия", притесняват се депутати от Консервативната партия, цитирани от в. "Дейли експрес". Всичко е в ръцете на онези 5 на сто от шотландските избиратели, които още не бяха решили как да гласуват вчера, подчертава изданието.

"Малцина твърдят, че независима Шотландия няма да може да се справи в дългосрочен план", отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Но ако шотландците изберат независимостта, може да се стигне до години на несигурност за икономиката й, които да продължат дълго след разпускането на вековния политически съюз, подчертава водещото американско издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето как по един културен начин се случват разединенията там. Британската култура и възпитание, за която малко българи изобщо знаят, даде резултат. Да, вероятно има опити за манипулация, предложения, политически и бизнес диалози, но в крайна сметка референдум и културно и честно отразяване на събитията, без тероризъм, без насилие. Дори да се разцепят, светът трябва да вземе пример от тях. Преди всичко САЩ.
8
7
 
22
 
! Отговори
Айларипи преди 9 години
Генетиците твърдят, че кръвта на шотландците и българите е еднаква. Пожелавам им свобода и пълен суверенитет от алчната английска ***!
7
2
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Краят на Четвъртия Райх наближава- 15. 03. 2015 г.
6
4
 
19
 
! Отговори
Мартин Задека преди 9 години
Британия ке падне лето 2014!
5
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за каква обединена Европа говорим? Държавите се разпадат, но ми плямпат за обединение. Трябва референдум за излизане на България от ЕС и НАТО.
4
7
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Свърши се с величайшата им рептилска империя, мръсни гущери, пфу!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
местният парламент на баските веме реши че на 15 март другата година ще се отделят от ИСпания
2
4
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Родината на Уолтър Скот трябва да бъде...независима,а не някаква...провинция,или заден...двор на английските лордове.Свобода за талантливият шотландски народ!
1
10
 
23
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
Браво на Щотландия, идва ред на Каталуния, Бавария, Северна Ирландия, на РАЩ, демек Разединените Американски Щати, на Двете Германии, Фламандрия и пр., винаги е било така, тече, времето няма край и си тече, дано ние успеем са докопаме част от Македония и Беломорието