Гръцкото правителство получи вот на доверие

Проблемите пред коалиционния кабинет обаче тепърва предстоят
11 окт 2014 14:28, Красимир Ангелов
2
Гръцкото правителство получи вот на доверие
Снимка: Reuters

Коалиционното правителство на Гърция оцеля след вот на доверие късно в петък, осигурявайки си време да се подготви за политическите предизвикателства през идните месеци, съобщава Wall Street Journal.

Правителството, което е съставено от консервативната Нова демокрация и социалистическия блок ПАСОК, беше подкрепено от 155 депутати в 300-местния парламент на Гърция, а 131 депутати гласуваха срещу него.

"С този вот на доверие ние затвърждаваме стабилността на страната", каза преди гласуването премиерът Андонис Самарас.

Откакто дойде на власт през юни 2012 г. след два поредни национални вота, коалицията успя да заздрави публичните финанси на Гърция, като неколкократно надхвърляше бюджетните си цели. Този успех помогна за възстановяване на доверието на инвеститорите в страната и позволи на Гърция да се върне на международните пазари на облигации по-рано тази година, след четиригодишно прекъсване.

Но популярността на коалицията напоследък страда, тъй като тя въведе нова серия от непопулярни реформи, особено новия данък върху недвижимите имоти. И въпреки че икономиката на Гърция показва първите признаци на крехко възстановяване, ползите от това тепърва ще бъдат усещани от много избиратели, които все още страдат от съкращенията и данъчните увеличения, приети през последните пет години. Според най-новите данни от юли, около 1,3 милиона гърци, или 26,4% от работната сила, остават безработни.

Според последните проучвания на общественото мнение гръцката опозиция в лицето на  радикалната лява партия СИРИЗА води на дясноцентристката Нова демокрация на Самарас с между 2,5% и 8%.

В опит да намери подкрепа сред своите депутати и да сложи край на спекулациите за предсрочни избори, коалицията миналата седмица призова за вот на доверие.

Правителството обаче е изправено пред още по-големи предизвикателства през следващите месеци. През ноември се очаква да поднови преговорите с инспекторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, т. нар. тройка кредитори, относно по-нататъшните реформи, които Атина трябва да предприеме в замяна на нова помощ.

Също така през следващия месец правителството ще поиска парламентът да одобри бюджета за 2015 г. Гърция също ще се опита да преговаря за нов пакет за облекчаване на дълга до края на годината със своите партньори от еврозоната.

Правителството се надява, че прегледът на тройката ще бъде последният - нещо, което то се надява да засили позициите му сред избирателите. Кабинетът също така се надява Гърция скоро да бъде в състояние да излезе от строгия надзор на тройката, който е част от помощта за страната в размер на 240 милиарда евро.

"Можем да излезем от кредитните споразумения една година и половина преди предвиденото", каза премиерът Самарас по време на обръщението си към депутатите в парламента.

Но най-голямото предизвикателство на правителството ще бъде избирането на нов президент през февруари, който трябва да бъде одобрен от парламента с квалифицирано мнозинство от най-малко 180 гласа. Въпреки че председателството е до голяма степен церемониална длъжност, коалицията изглежда не разполага с тези гласове. Ако тя не успее да събере подкрепата на по-малките партии и независимите депутати, ще бъде принудена да отиде на предсрочни избори.

Откакто навлезе в рецесия през 2008 г., икономиката на Гърция се е свила с повече от една четвърт, потискана от мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори след първия спасителен пакет на страната през 2010 г. Тази година се очаква страната да излезе от рецесията с растеж от 0,6%, който се очаква да достигне 2,9% през 2015 г.

Още икономически новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Гърциявот на доверие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари