ЕК отпуши парите по ОП "Околна среда"

Комисията ще започне с изплащане на 240 млн. евро
14 ное 2014 10:14, Елка Василева
42
ЕК отпуши парите по ОП "Околна среда"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че плащанията от европейските фондове по оперативната програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 г. се възстановяват. Официалното писмо е изпратено до българската страна вчера.

Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма.

Плащанията към България се възстановяват и Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Още по темата
Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма, заявява по този повод еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, цитирана в съобщението. По нейните думи възстановяването на плащанията е отлична новина за българската икономика и за бъдещето на сътрудничеството между България и ЕК.

Възстановяването на плащанията е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет, коментира зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. По нейните думи това показва, че ЕК отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмния период 2007-2013 г., допълва тя.

В началото на 2013 г. Европейската комисия задейства процедура, в резултат на която плащанията на европейски фондове бяха спрени временно заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

След извършен одит в България през октомври 2014 г. службите на Комисията стигнаха до извода, че всички предложени коригиращи мерки са били приложени. Това значително ще намали риска от грешки и нередности при използването на средствата в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
На коритото застанаха наши прасета-време е да ги нахраним!/Аналогия с ,,Животинската ферма" на Оруел
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не на Борисов е заслугата. Работата я свърши правителството на Орешарски, но не му дадоха възможност да я свърши. Пък и господа европейците, пишман демократи, на всяка цена искаха да дойде Боко на власт, защото той е голяма марионетка, голям послушко. А тези, които в коментарите го възхваляват, са просто едни лошокачествени папагали, които редовно драскайки във форума, показват своето тъпоумие.
32
1
 
1
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
Абе най-странното ми е, че като ЕК наложи санкция срещу България заради потънали средства и се изписват 1000 коментара как ЕС ни бил крадял. Сега, обаче, като се дават пари - 33 коментара :) Иначе най-лошото е, че в коментарите тук преобладават взаимно обвинения кой е причината за сегашната ситуция и се прехвърля топката вместо да се търси изход от ситуацията.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да си зле, за да повярваш, че след ден работа, на което и да е правителство ще му възстановят средствата ????
30
7
 
4
 
! Отговори
ВИНАГИ ГЕРБ преди 9 години
Квичете от ярост, червени кратуни музика сте за моите уши.
29
1
 
4
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
До манатаимГоворех метафорично, а не персонално. Произвеждаш - това е хубаво! А продаваш ли на крайният потребител? Би трябвало като производител да продаваш на едро? Дори и да продаваш, пак казвам, говорех метафорично. Хубавото в случаят с ЕС е, че ако искаш да се разрастнеш, можеш да кандидатстваш за пари от ЕС и да получиш безвъзмездна помощ. Парите ги има. Друг е въпросът дали ще ги получиш понеже разпределянето е на местно ниво. Къде са косвените загуби от ЕС!?
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪРВИЯТ ТРАНШ КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКРАДНАТ ПРИСТИГНА БСП ВЕЧЕ ИСКАТ ВЛАСТА ЗА ДА ГИ ПРИСВОЯТ ,,,, ВСИЧКИ ПАРИ ЗА БЪЛГАРИЯ СА НА БСП
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Пирински и Сергей Станишев са ударили по едно рамо на Бойко Борисов!
26
1
 
4
 
! Отговори
майнатайм преди 9 години
До Хахотоне гледай парите които чакаме да получим .косвените загуби са огромни ако започнем да ги изчисляваме в пари.
25
4
 
12
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
И само като допълнение към предният ми коментар към ревящите от ЕС! Не живея в България, така че не съм политически пристрастен към нито една партия. Но тъй като много твърдят, че този ЕС ни изтисквал и пр., провете данните (официални и свободни за сверяване): България получава много повече от ЕС от това, което дава! МНОГО повече! Получаваме 1,1млрд., даваме 300млн.! С новият бюджет 2014-2020 ще получаваме още повече. Така че като не получи нищо човек, не се сърдете на ЕС!
24
7
 
1
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До От АДреме ми какво имаш да казваш за мене. Аз на власт, която от МВР спуска опорни точки на депутати, лъже в официални документи и на която премиера доказано излъга най-официално ЕС за ЮП не вярвам. Толкова за "официалните" документи на тая власт. При предното управление на Гея, когато Шаро пак беше финансов министър нямаше Герб преди това за да се оправдават с него, но пак им спряха фондовете. Който може да мисли може, който не го лъжат и си мисли, че е много сложен.
23
1
 
10
 
! Отговори
От А преди 9 години
До Иво"При едните ги спират, при другите ги пускат. Толкова е просто!"Просто е за простите хора. Повече няма какво да се каже за теб.
22
0
 
11
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
Както много тук мърморят: Само даваме на ЕС, а нищо не получаваме. Ето, 240млн. ЕВРО са отпуснати. Да видим, обаче, колко от тях ще получи трудещият се земеделец и колко ще получат братовчедите, лели, чичовци, братя, сестри на отговорните за разпределението им. И след като хората пак не получат нищо, отново ще завият, че ЕС само взима. Разберете: не ви е проблема ЕС! Проблемът е вътрешен!
21
3
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До АНе е истина колко кухи *** има. Кой какво е обяснил, бе ***? Фактите са очевадни, ако има нещо което да мърдаш там горе. При едните ги спират, при другите ги пускат. Толкова е просто!Другото по което всички се съгласиха е, че тия пари са добри за България. Хайде нека Бойко им ближе гъзовете и да докарва еврофондовете, пък който си харесва Шаро може да се запише да му слуша лекциите и да преуспява във Виетнам.
20
5
 
5
 
! Отговори
А преди 9 години
До ИвоАбе душко миличка и тъпичка, хората ти обясниха подробно как точно са се стекли събитията, ти едно си лаеш! Вярват му или просто го искат, защото им ближе гъзовете? Те харесват правителства антибългарски и прогейски настроени. Но кое е по-добре за нас, нехаресвано от тях правителство, но работещо за България или харесваните от тях продажници? Ми ще ходи във Виетмат, ти изобщо знаеш ли до къде е стигнала вече тая страна? И на нея и дишаме праха, те са многомилионен пазар и още ни харисват.
19
8
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
15, 16 и 18 Вие сте смехотворни бе. Ако сте различни изобщо. Били пуснати заради Шаро. Защо има някаква странна зависимост, че по неговото време ги спират (когато беше премиер и преди това като финансов министър) а при Герб ги пускат? Той ако беше толкова добър, защо един път не стъпи в ЕС, а само ходи по Виетнам и Южна Корея. Защо го атакуваха за ЮП конкурса за който стана между Коледа и Нова Година? ББ изглежда не само умее да манипулира българите ами и ЕС, защото странно но на него му вярват
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следвайте последователността на събитията. Парите са спрени след проверка, направена в началото на 2013 година /кой управляваше тогава?/. След направени корекции /очевидно от предишно правителство/, те се освобождават. Отново се потвърждава фактът, че г-н ББ перфектно умее да манипулира обществото и наивниците му вярват. Своите грешки той представя за чужди - чуждите постижения умело превръща в свои. Манипулацията си върви. Продължавайте да му вярвате!!! Жалко, че толкова хора се връзват.
17
6
 
12
 
! Отговори
Отново осми преди 9 години
Освен това Иво, парите бяха спрени заради действията на правителството на ГЕРБ и сега са възстановени, поради действията на правителството на Орешарски. Лошото е това, че такива като теб не могат да преценят, че спирането и пускането на парите не става моментално и е необходимо технологично време. Ето това дава възможност на Бойко да манипулира хората! Дошъл Бойко и оправил, че кога дойде, от колко дни е създадено правителството, че вече оправи и това? Одитът е извършен октомври и парите пуснат
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аверите на Баце, които са мнозинство в ЕП за да не спонсорират с евро пари противници, спряха кинтите на нашите соц. юнаци.Сега вече тук са хората на ЕНП и могат да им сложат едно финансово рамо. Е-аааати евронаглеците.Като се завърти палачинката, те ще реват на умряло, че Европата им спирала фондове.:-)
15
3
 
8
 
! Отговори
От осми преди 9 години
До ИвоНяма такова нещо. Това са са си твои свободни съчинения. Ясно си пише., никаква пропаганда, а проверими факти са това. Тези фондове бяха спрени 2013 заради далавери (по български) при усвоването им за договори сключени по време на герб, ако искаме истината. Иначе другото сега е популизъм и поредното рендосване на българския мозък. Хубаво е че идват парите, те са полезни за България, но хубаво е и да знаем защо ги спряха пред повече от година !!!