Брюксел има добра воля да ни помогне, увери екоминистърът

ЕК няма да вземе по-сериозни мерки срещу забавянето на проектите за пречиствателните станции
15 ное 2014 18:49, Елена Кирилова
2
Брюксел има добра воля да ни помогне, увери екоминистърът
Ивелина Василева Снимка: Bulgaria on Air

ЕК ще прояви разбиране към България и няма да стартира наказателна процедура срещу страната ни заради забавянето на проектите за пречиствателни станции. Това прогнозира Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, в предаването Брюксел 1 по Bulgaria on Air, с водещ Милена Милотинова.

По думите й подходът на Брюксел ще бъде по-скоро подпомагане на дейностите, отколкото санкции. "Европейската комисия има добрата воля да помогне на България и всички страни членки да приведат законодателството си в съответствие с европейските норми", добави Ивелина Василева.

Василева посочи закриването на старите отпадъчни депа като най-проблемната наказателна процедура срещу България, тъй като тя вече е на фаза разглеждане от Европейския съд.

"Те (депата) са 113 на брой и не съответстват на изискванията на екологичното законодателство. Там трябва да компенсираме забавянето от миналата година", заяви министър Василева.

Според нея България трябва много бързо да закрие старите депа и да изгради регионалните системи за управление на отпадъците, 20 от които са в изпълнение по оперативната програма. "Срокът за допустимост на разходите по ОП „Околна среда“ е краят на 2015 г.", уточни Василева и демонстрира увереност, че ще този срок ще бъде спазен.

Що се отнася до средствата, предвидени за новата ОП „Околна среда”, министърът съобщи, че програмата ще бъде на стойност около 3,5 млрд. лв., насочени към секторите "води" и "отпадъци". „Ще има специална приоритетна ос за подобряване на чистотата на въздуха и такава за биоразнообразието“, уточнява Василева.

Припомняме, че в петък стана ясно, че плащанията от европейските фондове по Оперативна програма  "Околна среда" за програмния период 2007-2013 се възстановяват. Плащанията към България се възстановяват и Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. В официалното писмо от ЕК е записано, че всички условия при спирането на финансирането са изпълнени. Част от тях са коригиращи мерки, добави Василева.

"Изключително сериозна работа бе свършена и от служебното правителство през последните месеци", добавя Василева.

Основните проекти по оперативната програма са обвързани с подобряването на качеството на живот, изпълнение на ангажиментите по европейското законодателство, като изграждане на пречиствателни съоръжения за отпадни води, канализационни системи, инсталации за съхранение на боклук и компостиране.

През ноември 2013 година Европейската комисия замрази плащанията на ОП "Околна среда" заради съмнения за нередности, свързани с обществените поръчки при изпълнение на проектите и слабости в системите за управление и контрол на програмата.

По-късно бяха блокирани и пари от ОП "Регионално развитие".

Междувременно, за да не спре работата по програмите в ключов момент - края на програмния период, и за да не бъдат застрашени още мерки по програмата, служебното правителство отпусна 750 млн. лева от националния бюджет в подкрепа на стартирали европроекти.

Вижте разговора в сайта на Bulgaria on Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
А кога ще спре вносът на таралясници от ес? България е единствената държава в съюза, в която няма никакви ограничения за внос на стари автомобили! Докога? Затова и се трепят по пътищата - хлапетии с взети за 20 дена книжки, шофиращи 20 годишни варели с гуми втора употреба и по лоши пътища! Това е истината! Време е да се ограничи вноса до не повече от 5 години и то с документи - минат преглед и т.н. Днес сме автомобилното гробище на европа. Стига!