ЕК няма да спре да ни следи догодина

Трябва да вървим напред с маршова стъпка, заяви Кунева
Обновена: 5 дек 2014 16:08 | 5 дек 2014 15:47, Елка Василева
23
ЕК няма да спре да ни следи догодина
Меглена Кунева. Снимка: Булфото

Механизмът на ЕК за наблюдение на България очевидно няма да престане да съществува следващата година. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева след днешната си среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Надявам се много по-бързо (преди края на мандата на настоящата ЕК - бел. кор.) да имаме осезаеми резултати, добави Кунева по повод заявеното вчера намерение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер механизмът да отпадне до края на мандата на комисията през 2019 година.

За нас е много важно докладите по механизма да бъдат все по-добри, все повече да се чуват добри думи за България, коментира Кунева.

Тя съобщи, че в средата на идната седмица в София ще пристигне мисия на ЕК, свързана с предстоящия през януари следващ доклад по механизма. По нейните думи при тази предстояща мисия у нас ще бъде важно нашата страна да поеме ангажимент за сроковете, в които да се докажат резултати.

Вицепремиерът отбеляза, че от гледна точка на нормативната база страната ни стои добре.

Има неща, с които тръгваме напред и се връщаме. Без да казвам дали трябва, или не трябва да се приема нов Наказателен кодекс, направеният вече проект беше отхвърлен от  професионалната общност, сигурно има защо. Преди години България сама е казала, че ще има нов кодекс, не може да променяме мнението си, без да обясним защо. Нещата трябва да се случват, както самите ние сме обещали. Институционалната памет на ЕК е много ясна, много жива, не страда от склероза, те знаят много добре какво сме обещали, заяви Кунева.

Тя уточни, че е обсъждана възможността при силни професионални задръжки срещу приемането на нов кодекс да бъде предприета спешна промяна там, където са „тесните места".

Трябва да вървим напред с маршова стъпка, допълни Кунева.

След като Румъния успя да постигне резултати чрез механизма на ЕК, ние не сме по-лоши и значи механизмът работи, заяви тя.

Според нея важна тема за България е как прави законодателство и как отчита неговото приложение. Моето абсолютно убеждение е, че в момента всичко е икономика и ако си поставим за критерий как се отразяват на икономиката съдебната реформа, вътрешната сигурност, начините на правене и налагане на законодателството, последващия контрол върху изпълнението му, България може много бързо да стане различна страна, коментира Кунева, цитирана от БТА.

Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по  сътрудничество и оценка, заяви още Меглена Кунева след срещата си с Франс Тимерманс, цитирана от правителствената пресслужба.

Вицепремиерът обяви, че акценти на разговора са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона.

Кунева повтори на срещата позицията на страната, че България и Румъния не трябва да бъдат разделяни за Шенген, тъй като и двете страни изпълняват еднакво добре техническите критерии и имат еднаква готовност за влизане в шенгенското пространство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
681 преди 9 години
За сажаление в сегашната история на България външната й политика се определя и провежда от бивщите секретарки и машинописки по министерствата преди 89г!Ееееех,народе ,народе с такива евроку.рви има много да теглиш!!!!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
КАТО СА НЕСПОСОБНИ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО САМИ ЩЕ ЧАКАТ КАКВО ЩЕ СЕ ИЗКАЖАТ ЗАПАДНИТЕ ГОСПОДАРИ. НЕКЪДЪРНИЦИ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТИ, ПОЛИТИЦИ, ИКОНОМИСТИ И Т.Н. ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Офсъ.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пука ми, че евро-трето-половите ще ме следят. Да му мислят крадливите, дето и избрахме!
7
2
 
23
 
! Отговори
оо преди 9 години
Кунева това ли е най важното за теб кой щял да ни наблюдава .Не сме те пратили в парламента за статист ..овца жалка.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК не е преставала да ни наблюдава и с всяка изминала година какафонията у нас е все по голяма чудя се дали въобще гледа нещо или това е само твърдение на една служителка от Пари банк за която отдавна сме решили да я дръндим групово
5
1
 
14
 
! Отговори
ime преди 9 години
Ама направете го, бе. Какво само ланкате по медиите. От кога се дъвче тази съдебна реформа и пак няма резултат. Айде нали си вицепримиер. Направи нещо в тази посока. То властта не е само лапане (не само на пари), ами трябва и да се свърши нещо. Недей да обясняваш какво трябва ами направи така, че да се случат нещата. За съжаление всички доста се съмняваме в твоите възможности.
4
2
 
23
 
! Отговори
пръмовист преди 9 години
Напред Пръмова! Само така! Има още за продаване и спиране след АЕЦ, Бургас-Александрополис и ЮП. Сега пък от "Пари банк" могат да те прехвърлят за плащане я към Световната банка, и от МВФ и от ЕЦБ, откъдето плащат на СТАЛИНКА, на Паси, на Плевнелиев, на Б.Б., на Цв.Цв. Нали си и техен служител. Трябва да се изправи тази несправедливост. Ти положи и полагаш и сега толкова много усилия. *** продажна уличница!
3
1
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
"Трябва да вървим напред с маршова стъпка"НА КЪДЕ ??? - > Нали все бъркат и затова ставаме все по-зле ИЛИ щом не бъркат и знаят много добре какво правят, то нарочно ставаме по-зле... а ТОГАВА, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЪРВИМ НАПРЕД - за да ставаме все по-зле ли? и то с маршова стъпка, което предполага БЕЗРОПОТНО ПОДЧИНЯВАНЕ - ползваната аналогия с военните, които са абсолютно подчинени на началника си е великолепно доказателство за това, на кого служи другарката...
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистката Пръмова се стяга за марш! Ех, то като ти е в кръвта, то напира, напира, как да го спреш?
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го напърцам едновременно на ЕК, на цялата лицемерна брюкселска имперска ***, на Тимерман, на Механизма и на бабата с изкривената усмивка!