Българи и румънци напират към Германия

Рекорден брой чужденци живеят там - цели 8,2 млн.
16 мар 2015 13:36,
32
Българи и румънци напират към Германия
Снимка: архив, Reuters

Чужденците, живеещи в Германия, достигнаха рекорден брой през 2014 година. Към края на миналата година в централния регистър за чужденците на местните власти са били вписани близо 8,2 милиона души с чуждо гражданство, предаде ДПА, позовавайки се на огласени днес данни на Федералната статистическа служба на Германия. Най-голям прираст за миналата година се отчита при българите и румънците.

Оповестеният от статистическата служба брой на чужденците се равнява на близо 10 процента от цялото население на Германия. Според службата това е и най-големият регистриран досега брой, откакто създаването на централния регистър за чужденците през 1967 година. През 2014 г. броят им се е увеличил с 6,8 процента спрямо 2013 г. или с близо 519 300 души.

От общия брой новодошли близо 60 процента са от държави членки на Европейския съюз. Най-голям прираст се отчита при дошлите от Румъния (32,9 процента) и от България (24,8 процента). Имигрантите от Полша и Унгария са се увеличили съответно с 0,5 и 15,6 процента.

Притокът на имигранти от намиращи се в криза страни от еврозоната обаче намалява - увеличението при испанците е 8,2 процента, а при гърците и италианците - по 3,9 процента. "През 2013 г. дяловете на втората и третата група бяха значително по-големи", заяви сътрудникът на Федералната статистическа служба Гунтер Брюкнер.

Броят на чужденците от страни извън ЕС е нараснал през 2014 г. с пет процента (212 600 души), като през предходната 2013 г. те са били почти наполовина по-малко (103 800 души). Най-голям дял сред тази група са бежанците от Сирия, чийто брой се е удвоил до 61 300 души.

Както и през предходните години, делът на населението с турско гражданство в Германия намалява - "преди всичко поради отпадане от централния регистър за чужденците в следствие на придобито /германско/ гражданство", посочва Брюкнер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
Защо не ходят в Русия?Защото там не дават помощи на килограм! Защото там трябва да работиш!Защото в Русия няма такава професия (майка или баща )и държавата да те издържа цял живот!Защото не можеш да отидеш там от някоя мю.....ска държава и да си правиш атентати или разни организации!Има и още ,но вие ги знаете просто не си признавате!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** защо напират?!? Стойте си тук, нали сме в ЕС и сме "екстра"...Нали живеете по-добре от преди 25 г?!?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам, какъв е проблема, че не напират за Русия. *** и бай *** да си ходят в Германия и да ги пълнят с помия и аромат на балканска селяндурщина. На Русия не и трябват такива.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече си водя записки - напират, бардак, щерка ...така е по- достъпно, ама за КОЙ?
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно що не напират към Русия!?
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne napirat kym mirizlivata rusiya, nali rusnaci mrysni???
16
1
 
5
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Реалните цифри са много по-големи. Имам много съученици, които завършиха висше там и сега работят. Тъй като са от десетина години в Германия до един вече имат паспорти, съответно не влизат в тази статистика. Да не говорим за трето поколение турци родени в Германия, както и хора от къде ли не. В големите градове има цели квартали почти изцяло само с чужденци. Реалния брой дори само на чистокръвните чужденци е поне двоен. Факта че имат паспорти нищо не променя.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея проценти нищо не говорят, нали се сещате, че увеличение от 10 на 20 човека е 200% увеличение...
14
4
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Всъщност Русия е на второ място в света по брой регистрирани чужденци след САЩ. Можеш да провериш, току виж си научил нещо ново, вместо да се излагаш с неграмотността си.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук лекарите и инжинерите бягат в Скандинавието най-вече Дания и Норвегия.Затова имат липса на лекари.Турците тук правят 4 деца са освободени от данъци до живот,а при пет деца пенсионират майката ВЕДНАГА.Меркел стимулира мюсюлманите да се размножават,а колко помощи получава майката при 5 деца(приблизително 1500-2000евро)и отделно пенсия.А мъжът и си има фирмички дето цент неплаща данък.А немеца 2 деца го бръснат от данъци.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германците бягат в скандинавските страни
11
2
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Временно пребиваващи турци ли?Ти добре ли си?Всичките турци са с немски паспорти,повечето от тях дават работа на българите.Ако не знаеш немски,с турски език може навсякъде да се оправиш.От 2 години съм в Германия само с турски се оправям магазини,лекари,транспорт турски знаеш ли без работа няма да останеш
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е верно, това е *** пропаганда, милиони славяни се натискат да емигрират в Русия, за предпочитане Сибир, Камчатка и Чукотка.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста тенденциозно написана статия. Пишат само за Имиграцията в ДЕ, а не споменават нищо за Емиграцията от ДЕ.Реално нещата са доста изравнени и за разлика от българите, поляци, румънци и турци масово Емигрират от Германия и бройката остава почти константна. А се сещате, че българите сме нищожен процент, в сравнение с останалите многобройни държави.
8
5
 
4
 
! Отговори
хммм преди 9 години
вие да не сте луди бе 8,2 милиона. Искате да кажете че една десета от германското население са българи и румънци ли? От началото на разрешението за свободно пребиваване до сега всеки ден по 2000 човека да тръгваха до там пак няма да станат осем милиона.
7
4
 
6
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Ей българи,какво правите?Защо бягате на запад,а не на североизток,запада е мираж,не вярвайте на очите си,вярвайте в нас.Нека се организираме и да отидем да работим в Русия.
6
2
 
1
 
! Отговори
EH преди 9 години
Ce te sa tuk oshte ot 50te bre tursite imam v predvid 20% ot ikonomikata sa v tehni ratse a i nie backahme za tqx pirvite godini ako znaes turski se opravqs iz sqloto ES
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в Северна Германия в град около 70 000 души има 2 български ресторанта и над 3000 българи.Пълно е с турци,руснаци,румънци и малко немци,лъжлива статия в Германия няма НЕМЦИ в училищата е пълно с табели на турски и има часове по турски в бюрата по труда(ARABCENTER) също има турски табели.60% от населението е от имигранти с немски паспорти.
4
0
 
13
 
! Отговори
овца преди 9 години
комунизъм-''овцата заключена в кошара,храна колкото да не умреш'',българска демокрация-''кошарата е без врати,сено няма,глад,кой както иска така да се спасява'',западна демокрация''кошарата е без врати,сено много,даже от българските кошари идват да се хранят,ветеринар за всяка овца,почивка на бахамите,достойни старини''
3
2
 
4
 
! Отговори
London преди 9 години
До Анонименv amerika I Canada ima mnogo mqsto za imigranti