България иска солидарност в ЕС за миграцията

Темата ще залегне в стратегията на ЕК за миграцията
17 мар 2015 11:12, Елка Василева
6
България иска солидарност в ЕС за миграцията
Снимка: архив, Reuters

България ще участва активно в изготвянето и обсъждането на стратегията на Европейския съюз за миграцията, която ще бъде представена от Европейската комисия през май. Това заяви на среща с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамополус вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Двамата се обединиха около тезата, че миграцията ще бъде ключова тема за Европа през следващите години предвид обстановката в Близкия изток и Северна Африка, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

България настоява държавите членки да демонстрират солидарност по отношение на миграцията и тежестта да не пада само върху страните от Южна Европа, в които първо влизат бежанци и имигранти. Тази тема ще залегне и в стратегията на ЕК за миграцията. Кунева и Аврамополус засегнаха и идеята за укрепване на граничната служба на ЕС Фронтекс.

Темата за общата европейска политика в областта на миграцията ще бъде обсъдена и при посещението на еврокомисаря в София в близките месеци.

Еврокомисарят Аврамополус заяви категоричната си подкрепа за влизането на България в Шенген. Подкрепа за българската кауза Шенген беше декларирана и на срещата на вицепремиера Кунева с Джани Питела, председател на политическата група на социалистите и демократите в Европейския парламент, и с Ана Фотига, председател на комисията по отбрана и сигурност към ЕП.

Вицепремиерът проведе и среща с българите, работещи на ръководни позиции в европейските институции. Кунева посочи, че работещите в евроинституциите са най-добрите посланици на страната ни. По думите й цел за България е да има генерален директор в Европейската комисия, но също и повече служители на средно мениджърско ниво. В момента в институциите работят над 700 души и страната ни се представя добре във високия ешелон, но трябват повече усилия за средния. На срещата беше обсъдена и възможността работещите сега в евроинституциите да помагат и за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Колко ми хареса как звучи - "България настоява" ... Нима?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Гърция има около 1 млн. нелегални имигранти от Азия и Африка, и при нас готвят същото, с тая разлика, че на гърците поне им дават пари, а на ясни знаци и силни сигнали.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Италия го заяви ясно: солидарността на ЕС е само на хартия.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, солидарност, че те ако искаха солидарност, нямаше да ни задължават да приемаме тук цялата *** от Азия и Африка, без право да продължат към тях.Ако искаха солидарност, нямаше да ни връщат ***, след като са изпарилитехните.Ако искаха солидарност, нямаше да ни съсипят като държава, че и да ни спират всякакви енергийни проекти,щото били руски.Те солидарност не искат, те искат територията за санитарна зона.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече сме ви ср...ли и на емиграция и на стратегии и на Е.С.--ЯСНО ли ви е???????