Стачка на авиодиспечерите обърка въздушния трафик във Франция

Авиокомпаниите превантивно отмениха 40% от полетите си
8 апр 2015 11:50, Елка Василева
2
Стачка на авиодиспечерите обърка въздушния трафик във Франция
Снимка: архив, Reuters

Започналата днес двудневна стачка на френските авиодиспечери силно наруши въздушния трафик във Франция, тъй като авиокомпаниите превантивно отмениха 40 процента от полетите си, предаде Франс прес.

Сутринта нарушенията на разписанията бяха "според очакванията" на парижките летища Орли и Роаси, като отмяната на полети е програмирана и не се прави в последния момент.

Леки закъснения има при неотменените полети, които може да се натрупат и да станат по-големи през деня, уточни източник от едно от летищата.

За да се избегне безпорядък, Главна дирекция на гражданската авиация (DGAC) вчера поиска авиокомпаниите да отменят 40 процента от полетите си. Поради задължението да осигуряват минимално обслужване, авиодиспечерите могат да бъдат мобилизирани, за да може 50 процента от трафика да бъде осигурен.

Френската авиокомпания Air France планира да осигури 60 процента от полетите си на средни разстояния. Почти всички далечни полети ще бъдат осъществени, съобщи компанията.

Нискотарифната авиокомпания Ryanair беше принудена да отмени над 250 полета.

Най-големият синдикат на френските авиодиспечери SNCTA, представляващ половината от общо 4000 контрольори на въздушния трафик, призова за спиране на работа днес и утре, от 16 до 18 април и от 29 април до 2 май. Той настоява за преговори за организацията на труда и за увеличаването на възрастта за пенсиониране на авиодиспечерите с две години до 59-годишна възраст.

Друг летищен източник посочи, че ситуацията е спокойна тази сутрин на парижките терминали, тъй като пътниците са били предупредени за отмяната на полети.

На летище Лион Сент Екзюпери, второто по големина в провинцията, са отменени 32 процента от полетите, а останалите имат закъснение от час и половина.

По-късно днес Главна дирекция на гражданската авиация ще обяви препоръките си за полетите утре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както обикновено
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да идват в България, щом нашите не стачкуват значи са доста по-добре от Франция и Германия.