Еврозоната се възстановява, но не изпадайте в еуфория

Инвеститорите отново са развълнувани... като че ли малко повече
Обновена: 13 апр 2015 16:30 | 13 апр 2015 16:30,
37
Еврозоната се възстановява, но не изпадайте в еуфория
Снимка: архив, Reuters

В последно време еврозоната се радва на период на стабилност и сравнително добро възстановяване след период на жестоки катаклизми, поставили на карта дори бъдещето на общата европейска валута. Икономистите са доволни, че трябва да ревизират прогнозите си за растеж нагоре, а не надолу.

Оптимизмът постeпенно завладява пазара и инвеститорите се активизираха. Паричният приток се засили и през март дори беше регистриран рекорд.

Сп. “Икономист” обаче предупреждава, че еврозоната все още има дълъг път пред себе си, докато може да се говори за пълно възстановяване.

Да, еврозоната бележи растеж в 2 поредни години след рецесията в началото на 2013-а година. Но този растеж е толкова малък, че трудно може дори да се нарече така. При все резултат от малко под 1% за 2014-а предизвика голям ентусиазъм. А това само показва колко понижени са очакванията.

Истината е, че в края на миналата година БВП в еврозоната продължава да е с 2% под пика от периода преди глобалната криза през 2008-а година. За сравнение в Съединените щати има покачване с близо 9 на сто.

Освен това настоящият възход е базиран на два основни “двигателя”, които рано или късно ще изпуснат пара.

Първият е сривът в цената на петрола, който подейства като данъчно облекчение за потребители и бизнес. Покачване на цената на черното злато обаче ще върне нещата близо до изходната позиция.

Вторият е падането на курса на еврото с около 12 на сто в сравнение с миналата година. Много европейски компании получават сериозен импулс за продажбите си извън рамките на ЕС. Но еврото се стабилизира и допълнителни облаги от тази ниша не могат да се извличат.

От друга страна банките продължават да се предпазливи по отношение на кредитирането на бизнеса. А и са ограничени от строгите регулации за ликвидност, наложени от общия надзорен орган, който започна да функционира в еврозоната.

Разбира се, не трябва да се подценява и факторът “Гърция”. Засега пазарите са изолирани от напрегнатите преговори между новото гръцко правителство и европейските кредитори. Но излизане на Гърция от еврозоната не е невъзможно и сътресения определено ще има.

Разбира се, добрите новини не бива да се подминават с лека ръка. Дори и затънала икономика като италианската изплува, макар и с растеж под 1%. 

В дългосрочен план обаче място за прекален оптимизъм няма. Проблеми като реална опасност от дефлация и демографска криза по отношение на работната ръка са налице.

Според МВФ потенциалът за растеж на еврозоната още преди глобалната криза се е сринал много повече в сравнение с този на други развити икономики.

И моментен възход не бива да се бърка с ренесанс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
факторът "Гърция". Засега *** са изолирани :D
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не знам, какво стана след санкциите ама рублата загуби само 20 процента и сега върви нагоре, а еврото загуби вече 25 процента и продължава да пада. Няма място за никаква еуфория, а горчивата истина е, че еврогейската *** се разпада безвъзвратно.
7
1
 
13
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Аха, за това ли 1 евро стана 1 долар? От еуфорията ще да е!
6
5
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
май сам не си верваш, само доларчета трупаш. то руските олигарси само долари трупат, пъ ти рубли. хаха. ***.
5
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"АЗ КУПУВАМ САМО РУСКИ РУБЛИ ! КОЙТО ИМА АКЪЛ В ГЛАВАТА СИ КУПУВА РУБЛИ ,САМО В РУБЛАТА Е БЪДЕЩЕТО " !И аз купувам само руски рубли... - за парното... - вече не го паля, но ще имам за другата зима... - само в рублата е бъдещето...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сага всички ще инвестират в еврозоната а стоките ще се внасят от Китай скъпите европейски стоки ще заминават за африка и сомалия.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и 200 % повече БВП да имат да си го държат на мен ми е все тая че щяло да стои в някой склад аман от показатели и икономисти
2
3
 
5
 
! Отговори
Това какво ви говори преди 9 години
Това означава само едно - едно евентуално излизане на Гърция от Еврозоната ще стабилизира еврото, няма какво друго да означава, при положение че пари не са отпуснати на Гърция и едва ли ще бъдат отпуснати, а Еврозоната се възстановява!
1
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
... - а бензиностанцията фалира...