ЕК предложи квоти за разселване на бежанци

Предлага се за пръв път да се задейства механизмът за извънредни ситуации
13 май 2015 15:40, Елка Василева
11
ЕК предложи квоти за разселване на бежанци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа". Схемата ще бъде изяснена до края на месеца.

Предлага се за пръв път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на мигранти.

До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени.

До края на годината ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора.

Още по темата

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че миграцията е обща отговорност на всички страни от Общността и всички те са призовани да допринесат за справяне с това "историческо предизвикателство".

По нейните думи предизвикателството е не само европейско, затова включва разширяване на сътрудничеството със страните на произход и на транзитно преминаване на мигрантите.

ЕК съобщи, че днес е била приета поправка в бюджета на ЕС за 2015 г., за да се осигурят необходимите 89 милиона евро, включително 57 милиона евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция", и пет милиона евро спешно финансиране за фонда "Вътрешна сигурност" за страните "на първа линия" в мигрантската криза.

За разкриването на 20-те хиляди места за мигранти в ЕС ще бъдат осигурени допълнително 50 милиона евро за тази и следващата година. Предстои началото на операция за унищожаването на мрежите на каналджиите и за борба с трафика на хора в Средиземноморието в рамките на общата политика за сигурност и отбрана и в съответствие с международното право.

ЕК предлага също нова политика за законна миграция чрез осъвременяване на схемата "синя карта" (икономическа имиграция на образовани кандидати за престой и работа в ЕС).

Комисията цели постигане на максимална полза от миграционната политика, включително с улесняването на по-евтините, по-бързи и по-безопасни парични преводи към държавите на произход на имигрантите.

Зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс поясни в отговор на въпрос, че ЕК подкрепя идеята онези чужденци, на които е отказан статут в ЕС, да бъдат връщани бързо в тяхната родина. Могерини допълни, че не се предвижда изпращане на военни сили в Либия, доколкото страната е основна част от пътя на мигрантите, идващи от Африка.

Според днешното предложение държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия и Дания, които могат да не участват в задължителното преразпределение на имигрантите, ще получат централно определени квоти. В определянето на квотите 40 на сто тежест ще има размерът на брутния вътрешен продукт на приемащата държава от ЕС, 40 на сто ще бъде тежестта на числеността на населението й, по 10 на сто тежест ще имат броят на получените молби за убежище от последните четири години и равнището на безработицата.

ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите - "преместване" и "презаселване". По схемата за презаселване в ЕС общо ще бъдат осигурени 20 000 места. По двете схеми за България са предвидени квоти от съответно 1,25 процента и 1,08 процента от общия броя имигранти (бежанци). Германия, Франция, Италия и Великобритания поемат най-голямата тежест с между 11 и 18 на сто от броя имигранти с утвърден статут.
 

/БТА/
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
jeep преди 7 години
luxemburg i belgia sa gotovi da vzemat sichkite kvoti.
7
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
САЩ разбута кошера и сега да му мисли Европа..
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италия е със достатъчно съсипана икономика в момента , че да я слагат до Франция, Великобритания и Германия и да я товарят колкото тях. Отделно в Италия нахлува най-големият процент незаконни имигранти всеки ден. А в Гърция ми е интересно колко?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като ни натресат200 000 ще се видим в чудо честито *** СЪЮЗ
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НО ЗАЩО САМО В ЕВРОПА ?!?!В САЩ свободни територии колкото щеш! Също и в Мексико - там пък ще си паснат с коренното население и по акъл, и по цвят, и по темперамент! Това важи и за цяла Южна Америка.Защо са се вторачили в Европа, в която отдавна вече цари теснотия и човешки калабалък?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е свършен факт а предложение. В други днешни новини, Великобритания категорично отказва. Отказват и други страни членки на ЕС. България с тая сложна история и обстановка на Балканите трябва да помисли много добре.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da im prodavame kashtite na baba i dedo na selo vsela sas zatixvashti funkcii da sadat kopat a nie daim kupuvame produkciata a sas parite deto im se polagat da se napravat jivotinski fermi
1
8
 
0
 
! Отговори
джъзиса преди 7 години
а така ивропата трябва да си поеме задълженията и да дава помощи