Брюксел категоричен: Бедността не е основание за убежище!

Разпределят 120 000 бежанци доброволно, без финансови санкции за неучастващите
22 сеп 2015 17:00,
67
Брюксел категоричен: Бедността не е основание за убежище!
Снимка: архив, Reuters

Условията на живот не са критерий за предоставяне на убежище в ЕС. Ако ги вземем под внимание, трябва да приемем половината свят. Това заяви високопоставен представител на Европейската комисия пред комисията за гражданските свободи на Европейския парламент по повод новите законодателни предложения за решаване на миграционната криза.

Депутатите започнаха днес в Брюксел обсъждането на постоянния механизъм за разселване на имигранти, както въвеждането на ускорена процедура за гражданите от Западните Балкани и Турция.

В отговор на въпрос дали ромите от Косово, Албания и други балкански държави ще могат да разчитат на убежище в ЕС, представителят на Комисията отговори отрицателно, в случай, че те търсят единствено по-добър живот и не са политически преследвани. Става дума за държави, които са кандидати за членство в ЕС, в които критериите за свобода и човешки права се спазват в голяма степен, посочи представителят на Комисията. По данни на Евростат за първата половина на 2015 г. 17 700 албанци са поискали убежище в ЕС. Те са най-голямата група сред сирийците и иракчаните.

Неясно остава и включването на Турция в списъка на сигурните държави, тъй като мнозина депутати и страни членки не смятат, че Анкара съблюдава свободата на словото. Еврокомисията обаче е убедена, че кюрдите и други турски граждани, които докажат, че са преследвани от властите ще могат да разчитат на европейската закрила.

Евлокомисията обмисля да разшири списъка с безопасни държави и към Африка, като първата държава, която ще бъде обследвана за условията в нея, ще бъде Гамбия.

Членовете на Европейския парламент са недоволни и от включването на възможност за откупуване на държавите, които не желаят да участват в постоянния механизъм за преместване. Еврокомисията предлага те да заплащат по 0,002% от БВП, ако откажат предложените им квоти. Според депутатите обаче това ще даде предимство на богатите държави за сметка на по-бедните.

Парламентаристите предложиха желанието на имигрантите също да се взема предвид при решението къде да бъдат разселени. Засега само наличието на членове от семейството и владение на езика, се предвиждат като критерии за избора. Депутатите смятат, че държави и градове приемници трябва да са такива, в които вече има сирийски общности, защото това ще улесни интеграцията им.

Преди да бъдат преместени всички бежанци ще бъдат проверени дали не представляват заплаха за сигурността, съобщи Комисията. Освен това се предвижда имената на хората, които са получили отказ за убежище в ЕС да бъдат вкарани в шенгенската информационна система. Така ще стане възможно бежанци, напуснали страната, в която са били разпределени, да бъдат връщани и извеждани от ЕС.

Междувременно вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че е постигнато „балансирано, компромисно предложение“ за преразпределянето на 120 000 бежанци. Министрите се събират този следобед за втори опит за преразпределение. По неофициална информация цената на компромиса е от задължителни квотите да станат доброволни, както и да отпаднат финансовите санкции за държавите, които решат да не участват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 43Меркел действа под диктовката на Дивия Запад. Затова само ден след като покани 800 000 мигранти в Германия, изведнъж затвори границите. Иначе щеше да спаси Европа от разруха, от асимилация на европееца от чужда, за жалост, нецивилизационна култура. И ... нямаше да се осъществи дългогодишно подготвяната краварска акция за привеждане на Европа в колапс и пълна зависимост. Т.е. поредната територия - не колония, о, не, "ние" нямаме колонии, само територии с продажни правителства.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързеливите, необразованите, некадърните, навсякъде по света са беднитака е било винагии така ще бъде
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЕДНИ СА МЪРЗЕЛИВИТЕ!
36
2
 
38
 
! Отговори
БоСимеонов преди 8 години
Тъй като САЩ собственоръчно разбута Либия, Сирия, Египет, Иран, Ирак, Ливан, Югославия, Афганистан.... всички бежанци трябва да се насочат към Вашингтон. Европа има големи самолети. В А380 може да се сбутат бая бежанци. А ако на Обама не му харесва, Путин може да ги достави с ракетки.
35
1
 
23
 
! Отговори
е преди 8 години
НЕ ХОЛЕРА, А ЧУМА ИМАЛО В ИРАК ,А МНОГО ОТ МЪЖЕТЕ КОИТО ПРИИЖДАТ СА ОТ ИРАК,ДО КОЛКОТО ЗНАМ ЛЕКАРСТВО ЗА ЧУМА НЯМА,ТО ПРИРОДАТА ЩЕ РЕШИ МАЙ ПРОБЛЕМА С ХУНИТЕ ,НЕ ЗЕЛКИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ..
34
6
 
45
 
! Отговори
:( преди 8 години
Няма страшно. Ще вземем още 16 милиарда и ще си отглеждаме ***. Боко е съгласен не на 2000 квота, а на 20 000 ! Само Меркел да го потупа по рамото. Гарантирано от ГРОБ !
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRUKSEL E PARANOIA.
32
1
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 8 години
до 33 dТвойта толерантност, мекошавост и безгръбначност дали ще разреши генерално проблемът с разширяване на пустинята и все по малко оазиси, м? Кулите най лесно рухват! Картаген е бил превзет и разрушен !
31
0
 
27
 
! Отговори
Шивачът от Панама преди 8 години
Ееее, така кажете де. Щом Брюксел е категоричен, вече ще знаем и ще се съобразяваме. Хахахаха нещастници.
30
0
 
29
 
! Отговори
ууууууу преди 8 години
Като дойде и някой мигрант с ХОЛЕРА от Ирак ЩЕ НАСТАНЕ ГОЛЯМА ВЕСЕЛБА..-ВЕНСЕРЕМОС И СОЛИДАРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ТОЛЕРАНТНОСТ ,ЧЕ ЗАБРАВИХ.
29
46
 
3
 
! Отговори
d преди 8 години
Много хйтърчета драскат тука. Истинските българи са толерантни и готови да подкрепят нуждаещите се. Другите да се крият в пещерите.
28
2
 
38
 
! Отговори
se преди 8 години
Ето това се казва лицемерие и арогантност.Брюксел забрави ли ,че заради политиката на неините членки произведоха поредица от локални войни в Африка и Близкия Изток.Брюксел отново доказа ,че е преял!Е време е да мине на диета за да се вразуми.Срам за ,,демокрацията и европейските ценности"!!!
27
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до27Ама оказва се точно това става, уж демокрация, а нямаш избор! Зависи от квотата! Капитализъм какво да ти кажа ! Европейски съюз
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24Но също така, с един замах прати в Бухенвалд част от онези, които успяха да влязат в Германия.Не знам дали вложи някаква символика в това.
25
2
 
41
 
! Отговори
:) преди 8 години
Звучи ми като задължителното през социализма разпределение след като завършиш висше образование. Ти искаш да работиш в София, но от различни селца са заявили, че им е нужен специалист като теб и, без да я е грижа за твоето мнение, Комисията по разпределението те праща някъде си.Но има известна разлика - студентите едно време биваха приемани според нуждите на държавата от различни видове специалисти, а бежанците днес пристигнаха без някой да ги е викал.
24
0
 
47
 
! Отговори
nie преди 8 години
ГЪРЦИЯ СПИРА ДА ГИ ХРАНИ И РАЗПУСКА ЛАГЕРИТЕ НА ОСТРОВ ЛЕСБОС. УНГАРИЯ ИЗПРАЩА АРМИЯТА НА ГРАНИЦАТА. ГЕРМАНИЯ ЗАТВАРЯ ГРАНИЦАТА ЗА ВЛАКОВЕ ОТ УНГАРИЯ И АВСТРИЯ. БЕЛГИЯ ВЪВЕЖДА ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ. НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ СЪРБИЯ И ХЪРВАТИЯ НАРАСТВА. ЗИМАТА НАБЛИЖАВА И Т.Н И Т.Н.С ЕДНА ДУМА ЗАПОЧВА СЕ. СВЯТ ЩЕ НИ СЕ ИЗВИЕ.
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля да си сменя името от Стоян директно на АлиБаба, да стана мююлманин, чорбаджия и да се оженя още няколко пъти! Така де,вече съм на 45годни, за кога да се пазя! Друго си е да те чакат три,четири жени да се прибереш от далавери!Нещо виждам се облизвате, ама това е само за нас чорбаджиите, за Вас по една мара общата и така нататък
22
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С един замах Меркел направи от бившите сирийски бежанци най-превилигированите хора в Европа.
21
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо си представям колко доброволно ще напуснат ЕС. Ще има тръшкане, бунтове...
20
0
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
До 26 АнонименАйде пак бакалски сметки! Ще ти ги отпуснат тез средства еднократно или за период от 1-2 год, а след това кво ще правиш?