Европа здраво го закъсва с афганистанците

Брюксел не може да ги връща, нито да ги презаселва
Обновена: 16 окт 2015 18:36 | 16 окт 2015 18:15,
95
Европа здраво го закъсва с афганистанците
Снимка: архив, Reuters

Имигрантите от Афганистан създават сериозен проблем за Европа. Какво да се прави с тях е била една от темите на завършилата рано днес среща на върха на европейските лидери в Брюксел.

"За сирийците е ясно - те ще бъдат преразпределени и по това няма спор. Но за афганистанските бежанци трябва да се изработят правила", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Афганистанците задръстват "горещите точки", чийто капацитет е ограничен и предизвикват напрежение в страните от Източна Европа, където те са концентрирани в голям брой.

Причините са, че те не подлежат на преразпределение по договорените квоти за 160 000 души и връщането на тези, които нямат право на закрила, е хаотично.

ЕС се договори да преразпредели сирийски, еритрейски и иракски бежанци от Гърция и Италия към вътрешността си, защото броят на одобрените молби за убежище от техни граждани надвишава 75% - прагът, предложен от Европейската комисия. За афганистанците обаче това не е така. Много по-малък брой от тях са преценени като нуждаещи се от международна закрила.

Получилите бежански статут сред тях не могат да бъдат презаселени или върнати и затова остават в страните, които са ги регистрирали или в транзитните лагери в "горещите точки" в Гърция и Италия. Не се изпълнява споразумението за реадмисия между ЕС и Афганистан. Кабул спорадично приема, но много малко, отхвърлени кандидати. Така афганистанците започват да задръстват "горещите точки" и да създават проблеми на приелите ги страни.

"При непрекъснато увеличаващия им се брой се нуждаем от правила, защото не е ясно можем ли на практика да ги върнем, можем ли да ги презаселим, имаме ли действащо споразумение за реадмисия", заяви германският канцлер след срещата в Брюксел.

Афганистанските граждани са втората по численост група имигранти, идващи в ЕС след сирийците. В Гърция и Словакия те дори са повече от тях, а в България, както и в Словакия, Унгария, Румъния, Белгия, Австрия и Литва - са втори.

Меркел добави, че афганистанците предизвикват особено недоволство в правителствата от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) поради високата концентрация на граждани от Афганистан.

"Дълго обсъждахме този въпрос и накрая се съгласихме, че нямаме решение, но поне за първи път го дискутирахме в дълбочина", добави канцлерът.

"Източните" страни се чувствали несправедливо третирани от западните "по причини, които все още не мога да разбера", каза още Меркел и обеща да вникне по сериозно в техните възражения, тъй като проблемът с имигрантите можел да се реши само заедно.

"Вишеградци" са недоволни, че не могат да върнат на Гърция заловените нелегални имигранти, на които е отказано европейско убежище. Причина е решение на Европейския съд от 2010 г., според което правата на търсещите закрила в Гърция се нарушават и не е препоръчително другите европейски членки да изпращат обратно хора на Атина, както изисква Дъблинското споразумение.

Споровете как да се постъпи с непрекъснато растящия брой афганистански имигранти идва на фона на вчерашните съобщения, че президентът Барак Обама е решил да спре изтеглянето на американските части от Афганистан и че НАТО подготвя нова операция срещу талибаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: ЕСафганистанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
7
 
! Отговори
Шенген : преди 8 години
България не е в Шенген !Така че да си ги регестрират в границите на Шенгеш !!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция не иска да й разпределят бежанци.България обаче е послушна и ги приема и регистрира ( да станат българи )?А българите се махат от страната си да работят . Правителството ще храни авганистанците !
45
2
 
2
 
! Отговори
... преди 8 години
Племена със знамена...Всички ще умрем. И те и ние, за да има място за новата раса.
44
1
 
14
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
По границите на съединените европейски щати, СТЕГНАЦИЯТА продължава да определя ДНЕВНИЯ РЕД в икономиките на страните от периферията!!! Меркел тотално се е ПОБЪРКАЛА, и се нуждае от принудителна хоспиталиэация!!!!
43
1
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До анонименСАЩ запалиха арабския свят...ТЕ ДА ГИ ПРИЕМАТ.КОЙТО Е СВАЛЯЛ С АДАМ. .КАДАФИ. .АСАД.
42
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Щом не можем да върнем нито сирийците, нито авганистанците и всички еритрейци, сомалийци и иракчани, като залеят Европа и не могат нищо да работят ще започнат да ни колят! Само това умеят!
41
2
 
4
 
! Отговори
Деси преди 8 години
Ама какви са ножариииии
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртата *** нали ги покани,да си ги прибира в Бундестага.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези на снимката като ги гледам, много бързо ще се интегрират!
38
2
 
3
 
! Отговори
до TRAKIEC преди 8 години
Стига си четял стихотворения бе ! И стига си делял хората на жълти и зелени. Погледни тракиеца Стоичков , колко е " бял " . Ако ще и син да е , стана ли футболист от световна класа .....стана ! Сега, какво ? За твоя кеф , да напудрим всички *** с бяла пудра ли ? Скрий се !
37
2
 
24
 
! Отговори
айде бе преди 8 години
Европа да си оправи проблемите а да остави Асад на мира..Народа го иска Европа не го иска.Гадна работа
36
2
 
11
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
Да Благодари на САЩ!
35
3
 
3
 
! Отговори
до 55 от славянин преди 8 години
И къде са белите тракийци днес в България че нещо не ги срещам!?
34
8
 
11
 
! Отговори
до тракиец от славян преди 8 години
Руснаците са доста по-бели от черните тракийци като теб!
33
1
 
33
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Абе нали последните 14 години Афганистан беше перфектно ''демократизиран'' от ''башдемократите'', би трябвало там да е Рай, защо афганистанците бягат от Рая си масово!?
32
1
 
17
 
! Отговори
удивен преди 8 години
Е добре де ако се Юрнат и педесет милиона Украинци нали и там има война и сме длъжни да ги приемем а и са си до нас,как ще ги исхрани европа всички тези хора.Те са много милиони и сега.
31
3
 
5
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
До тракиец. Народите които си споменал , всички са представители на ЖЪЛТАТА раса. Белите хора по света са около 20 % от населението на Земята.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до44За съжаление, това не зависи от ЕС!
29
2
 
17
 
! Отговори
Истината за ЕС преди 8 години
Европа щом не иска афганистанци нека да си маха империалистическите ръце от Близкия Изток!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 38ха ха ха