Прокуратурата поиска да отпаднат обвиненията срещу Марин льо Пен

Лидерката на Национален фронт заяви, че не е извършила нарушение
Обновена: 20 окт 2015 20:42 | 20 окт 2015 20:41, Елка Василева
3
Прокуратурата поиска да отпаднат обвиненията срещу Марин льо Пен
Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Прокуратурата на Лион поиска да бъдат снети всички обвинения срещу лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен.

Днес в Лион започна дело срещу Льо Пен по обвинение в подстрекаване към дискриминация, насилие и омраза към група хора за принадлежността им към определено вероизповедание.

Още по темата

Повод за делото е изказване на Льо Пен от 2010 г., в което тя сравни уличните мюсюлмански молитви с нацистката окупация от Втората световна война.

Изказването на Марин льо Пен може да бъде сметнато за шокиращо, но то е част от свободата на словото, изтъкна прокурорът Бернар Рено, цитиран от Ройтерс.

 "С осъждането на тези молитви на публични места, които се дължат не на цялата мюсюлманска общност, а на малка нейна част, г-жа Льо Пен само е упражнявала своята свобода на словото", добави Рено, цитиран от Франс прес.

Ако бъде призната за виновна, Льо Пен може да получи до една година затвор и 45 000 евро глоба.

С пристигането си в съда в Лион тя обвини управляващите социалисти, че са отговорни за процеса срещу нея.

 "Не ви ли учудва в кой момент става това? След месец има регионални избори, а казусът е на пет години. Не можеше ли да почака още един месец?", запита тя.

Марин льо Пен заяви, че не е извършила никакво нарушение, като е сравнила уличните молитви на мюсюлманите с нацистката окупация на Франция.

Марин льо Пен е водач на листата на НФ в северна френска област на изборите през декември и е фаворит за победител според редица допитвания, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз искам.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!Смела жена!Истината в очите им казва!