Мъките на Финландия – болника на Европа

Премиерът Сипиле предупреди, че страната може да е втората Гърция
12 ное 2015 16:07, Елка Василева
26
Мъките на Финландия – болника на Европа
Снимка: архив, Reuters

Финландия беше един от най-големите европейски критици на Гърция по време на дълговата й криза, като я укоряваше, че не е осъществила реформи, които да съживят икономиката й.

Сега северната държава се мъчи да направи щателен преглед на собствените си финанси, търсейки начин да се измъкне от тригодишната рецесия, накарала финансовият й министър да нарече страната си "болникът на Европа", пишат Юси Росендал и Ана Ерканбрак от Ройтерс.

Усилията на новия министър-председател Юха Сипиле за намаляване на отпуските и заплатите са посрещани с огромни стачки и протести, а голяма здравна реформа разкри идеологически различия в неговото коалиционно правителство, заради които то едва не се разпадна миналата седмица.

Един от опитните депутати на Сипиле дори призовава за парламентарни дебати по въпроса дали Финландия да напусне еврозоната, което да й позволи да обезцени валутата си, за да стимулира износа - знак за недоволството, обхващащо страната.

Трудната задача за намаляване на разходите в държавите от еврозоната постави Сипиле в изключително сложна ситуацията.

Той трябва да осъществи сериозни реформи, за да засили конкурентоспособността и да насърчи растежа, като в същото време успокои профсъюзите, за да избегне още стачки и скъпоструващи сделки за заплатите догодина - и да запази трипартийната си коалиция.

Безработицата и държавният дълг се увеличават в страната, засегната от високата цена на труда, упадъка на водещата компания "Нокиа" и рецесията в Русия, която е един от най-големите й пазари за износ.

А като се има предвид бързо застаряващото население, икономистите дават мрачни прогнози за Финландия, която загуби върховия си кредитен рейтинг и преживява най-дългата си икономическа криза от Втората световна война.

Сипиле, който предупреждава, че Финландия може да бъде следващата Гърция, настоява да се спестяват по 10 милиарда евро (10,8 милиарда долара) годишно до 2030 г., включително 4 милиарда евро до 2019 г.

За да постигне това, правителството, което е на власт от пет месеца, планира да направи внимателен преглед на здравеопазването, местното управление и трудовите пазари, за да увеличи заетостта и конкурентоспособността на износа.

Протести, стачки

Но призивът на премиера за "общ дух на реформи" беше посрещнат с недоволство, когато той предложи да бъдат орязани отпуските в държавния сектор и да се понижи допълнителното заплащане за служителите, които работят в неделя, за да се намалят с 5 процента трудовите разходи за единица продукция.

Около 30 000 протестиращи се събраха в Хелзинки през септември при най-голямата демонстрация в страната от 1991 г., а стачки блокираха железопътни линии, пристанища и фабрики за хартия. Правителството бързо отстъпи, като каза, че ще намери начин да спести от други облаги.

Според изследователския институт "Финландски форум за бизнес и политика" финландците имат средно по-малко работни часове на седмица от всички други граждани на ЕС. Според оценки на правителството Финландия изостава с 15 процента зад Германия и Швеция по конкурентоспособност на трудовите разходи, което води до загуба на пазарен дял в световния износ.

Миналата седмица разногласия за намаляване на разходите в здравната система заплашиха да сринат коалиционното правителство, но впоследствие беше постигнато споразумение.

"Ходът на събитията напоследък прави прогнозите още по-отрицателни и подкрепя аргументите за по-нататъшно приближаване на доходността на финландските облигации до равнищата на френските", заяви в бележка "Нордеа".

Доходността на 10-годишните финландски облигации е 0,89 процента, а доходността на френските е 0,97 процента.

Разногласията разкриха разломните линии в трипартийната коалиция на Сипиле, която представлява консервативните избиратели от селските райони, технократите от градовете и настроените против имигрантите популисти.

Сипиле може да има голямо желание да осъществи реформа, но се сблъсква със съпротива от консервативни членове на собствената си партия "Финландски център". Националната коалиционна партия, оглавявана от финансовия министър Александер Стуб, е реформистка, но партията "Финландците" клони наляво по фискалната политика и трудно би се съгласила с икономии.

Разочарованието на Стуб ясно пролича, когато през септември той каза: "По същество ние сме болникът на Европа."

Намаляваща работна сила

Една алтернатива на икономиите - увеличаване на разходите с цел да се стимулира растежът - не присъства сред разглежданите варианти, след като държавният дълг вече надхвърля определения от ЕС предел от 60 процента. Нивото му все още е ниско в сравнение с това на много други държави, но като се има предвид бързо застаряващото население на Финландия, правителството казва, че нарастването на дълга трябва да спре.

Очаква се до 2020 г. Финландия да има най-високият коефициент на възрастова зависимост за възрастни хора от всички страни в ЕС - 35,8 души на възраст от 65 години нагоре на 100 човека в работоспособна възраст, показват данни на Евростат.

След като нивото на безработицата се покачва към 10 процента, много финландци изпитват носталгия по времената преди 1990-те години, когато марката можеше многократно да се обезценява, за да се повиши конкурентоспособността на износа.

Съседна Швеция извлече полза от рязкото спадане на своята крона след финансовата криза от 2008 г.

Без независима валута правителството иска "умерена сделка за заплатите", при положение че в много сектори колективните споразумения изтичат догодина.

Преди да започнат преговори за заплатите, правителството иска профсъюзите да представят алтернативи на предложените от него орязвания на облагите - като размера на отпуските в държавния сектор.

"Ако не може да бъде намерено колективно решение, има риск трудовата страна да търси компенсация (на орязванията) от сделките за заплатите догодина", каза правителствен източник.

"След като сега постигаме много трудна сделка за здравеопазването, е справедливо да очакваме страните на трудовия пазар също да могат да постигнат съгласие по трудните въпроси", заяви той.

Повечето финландци все още подкрепят еврото. Миналата седмица проучването Евробарометър на Европейската комисия показа, че 64 процента от финландците подкрепят единната валута, въпреки че делът им е намалял от 69 процента предната година.

Но ветеранът от партията на Сипиле и депутат в Европейския парламент Паво Вайринен поде инициатива за референдум за членството в еврозоната, което свидетелства за нарастващо разочарование. Въпросът вероятно ще бъде обсъден в парламента догодина, след като са събрани над 49 000 подписа.

"Финландия има скъпоструваща работна сила и високи данъци", каза Яне Рантанен, който ръководи иновативната финландска компания за храни "Мерта лоджистик", възнамеряваща да започне износ на рибни деликатеси догодина. "За да изнасяме, ще е от голяма полза да извлечем предимство от обезценяването", заяви той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Финландияикономии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
Всяка стачка ускорява края на света.Тя кара капиталиста да инвестира в автоматизации. Това означава: няма нужда от шофьор на таксито, на самолета, работника във фабриката.Вие сте ненужни или със сигурност ще сте такива до 30 години.Решението:1. Война2. Вирусна болест3. Мирувате и си спечелвате още 30 години.
17
13
 
7
 
! Отговори
100% обективен преди 8 години
Разликата между България и Русия е че в България се живее 2 пъти по-добре. Разликата между Финландия и България е че в България се живее 2.5 пъти по-зле.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как е при нас, живота е песен
15
1
 
2
 
! Отговори
Клозетник преди 8 години
Големи мъки. Сигурно ще ражда.
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA SE GIVEE MNOGO PO-DOBRE OT FINLANDIA
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има още да точиме лиги и за Русия и за Финландия и да пишеме измислици...Разликата между тях и България е космическа.
12
12
 
3
 
! Отговори
хх до петър преди 8 години
Ако това те утешава , същия проблем в не по-малка степен го има и русия. Да не говорим, че над половин милион млади руски мъже стават жертва на алкохола , годишно.
11
6
 
19
 
! Отговори
петър преди 8 години
за съжаление и България и Финландия са потенциални смъртници..Изключително ниската раждаемост води до липса на работна ръка, обезлюдяване на провинцията и недостатък на човешки ресурс за каквато и да било дейност- и трудова и интелектуална, научна,военна или плицейска.Това си е истински геноцид, но причиняван не от външна сила, а от най-обикновен егоизъм.Аз съм на 61 г. и всичките ми 8 близки приятели на толкова.Имаме по две деца,високо образовани и реализирани но общо само 3 внучета.Отчайващо
10
5
 
11
 
! Отговори
КАРЕЛО- ФИН преди 8 години
До Анонимен 8 Само едно мога да ви кажа:още една пиявица спадна от Русия. + отмена "сухой закон" (уважаващи твърд алкохол)=има резултат.Няма руски купувач - няма финска икономика и невероятна социална система.Това е.Пътища стари и узки като от Бургас до Слънчев Бряг.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Финландия е болника на европа то България е смъртника на Европа
8
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като производството на соц.страните секна,икономиките на западните страни бавно ,но сигурно "отиват" в небитието.БГ произвеждаще и "хранеше" поне още една България.Парите от изнесената през фирмите на "дисидентите и монархистите" продукция са капитала на демокраДците след 1989г Това показва в каква висока степен продажните уж "комунистически" ръководители ,в съюз с капиталистическите "държавници" са ограбвали народите ни! За изясняване на темата- през гугъла: " Завтра Обмен или обман "
7
8
 
42
 
! Отговори
1 преди 8 години
За срива в износа към Русия не е виновна никаква рецесия, защото в Русия такава просто няма. Виновни са европейските лидери, включително и финландските затова, че гласуваха санкциите срещу Русия и сега си берат гайлето.
6
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо дълбоко сбъркано в посоката и пътя, по който ни води Световната банка и МВФ. Нали до вчера ни се втълпяваше, че Финландия е една от най-здравите и проспериращи държави в Европа и даже в света. Фалити на държави, агресии, майдани и войни. Това ли е бъдещето, което ни е отредил новия световен ред?
5
4
 
24
 
! Отговори
от Финландия преди 8 години
***. отново пропагандна статия с много грешки, дори гогле.бг ти е превело името на финландския премиер грешно. Сибила се произнася и чете. Не зная защо се напъваш да пишеш неща които не знаеш, а преписваш из нета на хората пропагандите и се излагаш...?Сега ще изпратя статията ти на финските журналисти, които имат право да разследват авторите на пропаганда и да се разправят съдебно с медията им. Напъвай се, където можеш...
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За зелник съм чувал, но за болник не бях.
3
3
 
56
 
! Отговори
as преди 8 години
Забелязвате ли как само България просперира постоянно с бързи темпове?
2
5
 
37
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Изпитваме ,но кой да знае ,че сексуалната революция и доминацията на жените ще ни доведат до кривата круша.
1
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички изпитваме носталгия към времената отпреди 90-те.