"Горещите точки" на Брюксел се провалиха

ЕС се надява да си купи с 3 млрд. евро от Турция стена срещу бежанците
29 ное 2015 07:30,
68
"Горещите точки" на Брюксел се провалиха
Снимка: архив Reuters

Два дни преди крайния срок, в който ЕС си обеща да отвори всичките 11 "горещи точки", които да обработват, разпределят и връщат бежанци, само два от тях работят.
Европейската комисия (ЕК) предложи концепцията на "горещите точки" – приемни центрове по границите на Съюза, които да регистрират и преразпределят прииждащите към Европа бежанци, в началото на лятото.

През септември вътрешните министри на ЕС възложиха на ЕК да отвори 11 такива точки – 5 в Гърция и 4 в Италия до края на ноември. До днес от тях работят само центровете в Лампедуза, в Италия и на гръцкия остров Лесбос. Нови дати за рязане на ленти не са насрочени, въпреки че Брюксел изрази готовност да плати разходите и поиска от страните членки да дадат 770 граничари и експерти по идентификация, които да интервюират кандидатите за убежище.

"Горещите точки" трябваше да отсяват хората, които имат право на убежище от икономическите имигранти и да връщат последните обратно. Бежанците трябваше по квоти да се прехвърлят във вътрешността на ЕС.

Проблемът е обаче, че кандидатите за убежище не искат да ходят където и да е и отказват да се идентифицират. От началото на октомври под 200 от 160 000 планирани презаселвания са осъществени.

Изправена пред невъзможността да осигури изпълнението на квотите ЕК реши на бежанците да се предлага еднократно да се включат в системата за преразпределяне. Ако откажат те трябва да останат в страната, в която са регистрирани, т.е. в Гърция или в Италия.

Днес ЕС ще се опита да си купи отдръпване на миграционната вълна от Турция. Европейските лидери се събират отново извънредно в Брюксел в неделя следобед, за да уточнят условията, при които Турция ще се ангажира да задържи мигрантите и да пропуска само определен брой от тях да влизат легално в Европа. Вместо очаквания президент Реджеп Ердоган обаче в последния момент Анкара реши да изпрати премиера Ахмет Давутоглу, а споровете между страните членки, какво трябва да се направи с имигрантите остават дълбоки.

Европейските лидери вероятно ще одобрят отпускането на 3 млрд. евро, които да помогнат на Турция за издръжката над 2,5 млн. бежанци, намиращи се на нейна територия. Срещу тях Анкара трябва да позволи на бежанците да работят, а на децата им да ходят на училище и да започне да ги интегрира. В същото време Турция трябва да засили контрола по границата си и да не пропуска мигранти към Европа. Една четвърт от парите ще са от европейския бюджет, останалите – трябва да съберат страните членки. До 21 декември те трябва да уточнят как ще направят вноските, изчислени според БВП, за да започнат плащанията. Българската е 7,3 млн. евро.

Освен това Турция ще започне преговори за членство в ЕС по главата за икономическо развитие и ускоряване на процеса за сваляне на визите. Очакване за визите може да се очаква още през март, като вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс, който води преговорите от името на ЕС, съобщи, че вероятно ще се започне с бизнес пътуванията към Шенген.

От началото на годината в ЕС са влезли повече от 1,2 млн. имигранти и бежанци. По данни на европейската гранична агенция Фронтекс над 550 000 от тях са влезли от Турция в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Вижте снимката ! Красота ! :)Ето, това ще представлява Европа само след няколко години, ако продължават да я управляват еврокретени и толерасти.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа започна да плаща данък "спокойствие" на Турция. А същата обира бежанците и ги препраща в ЕС по-живо, по-здраво...
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, тези милиарди що не ги дадат на България и Гърция за да си засилим охраната по границите? Дават ги на държава, която не е член на ЕС и по тази причина няма как да се проконтролира за какво и как ще се харчат. Ердоган вече обяви увеличение на МРЗ в Турция догодина...Сещайте се с какви пари...Сигурен съм, че мигрантите няма да секнат. А турците дали ще върнат парите ако не намалее миграционния поток?
23
1
 
7
 
! Отговори
KKK преди 8 години
баси само с комунисти и некадърници е пълна тази ЕК ... кой ги избира ? един проблем не могат да решът, квото и да стане все се маят, чудят и накрая едно голямо нищо ... време е за реформа !
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом почнаха да плащат на ислямиста ердоган да ги пази, ясна е работата с европа
21
0
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
CIGO, не съди за всички останали народи по съдбата на твоя етнос !
20
0
 
5
 
! Отговори
Искрен преди 8 години
Грамотен журналист...виц. Очаквате ли очаквано?!
19
0
 
22
 
! Отговори
Кибик преди 8 години
До Шаран: Брюкселските зелки вече не са просто ненужни ***. Бездействието им по много въпроси е направо престъпно, и това вече ги прави опасни за бъдещето на европейците.
18
1
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Егати цензурата! Тук не дават по никакъв начин да се пише името на защитения етнос!
17
0
 
9
 
! Отговори
vdch преди 8 години
3 млрд. евро за 2 млн. колко е това на човек? Някой от образованите да сметне, че не съм добре с математиката
16
2
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
До ЗападноеврогеецВие, троловете от американското посолство, и в неделя ли работите?
15
0
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
До Яребица ОсманлийкатаДръжте си ,,бежанците" при вас! И без това и едните, и другите сте все ***!
14
1
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 19Извинявай, ще преведеш ли коментара? Имам проблем в разчитането на коментари написани от ***! :-D
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, тук сред нас има некакъв "Западноевропеец"...Ако Хитлер се събуди и влезе в кабинета си, секретарката му сигурно ще се казва Фатма'Толкова за Западноевропееца и неговия ибрик.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шаран_БГ Браво ! Каза го най-точно. Администратор народ не пази ! Администратор народ ограбва !!! банда алчни чантаджии ! Продажници всички до един.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел и Ко на съд за геноцид над бялата раса
10
1
 
20
 
! Отговори
Израел преди 8 години
От сега искам да кажа на ЕС че дори и 10 метра висока стена да изградят по турската граница със Сирия , терористите с помощта на турция ще прокопаят подземни канали през които с камиони ще преминават. Омръзна ми вече да чета всяка нова европейска глупост.Не разбирам демократичното европейско управление ?!? до колко може да бъде глупаво !?!Кога най сетне ще разберат какво означава исляма за мюсюлманите ислямисти...???
9
16
 
0
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 8 години
Ердоан трябва да транспортира безплатно всички бежанци до гръцката и българската граница! От там те да си решават накъде ще поемат!!
8
0
 
36
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Брюксел бавно и сигурно се превръща в една ненужна,безполезна и вредна структура за народите на стария континент. Хвърлете поглед към ООН. Огромна армия от скъпо струващи на народите чиновници, на които се плащат огромни заплати , за да са послушни на ....когото е нужно. И европейските чиновници са същата пасмина от алчни дърдорковци. Всеки един въпрос, на който е нужен бърз, точен и верен отговор се протака до получаването на поне 3 заплати !!
7
1
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До Мима РижатаТи си много интелигентен/интелигентна! Евала за коментара.