Кьолн - началото на края на Меркел

DW: Няма как да се постигне разумно споразумение за презаселване
10 яну 2016 17:46, Екип на Investor.bg
127
Кьолн - началото на края на Меркел
Идва ли краят на Меркел? Снимка: БТА

Драматичната новогодишна нощ в Кьолн е нещо като водораздел – след масовите изстъпления на бежанци и безславния провал на полицията, стана абсолютно невъзможно да се постигне някакво разумно споразумение за разпределяне на бежанците в държавите от ЕС, коментира Бернд Ригерт в анализ, публикуван от Deutsche Welle.
Секс-издевателствата в Кьолн предизвикаха огромен отзвук, особено в Източна Европа. Реакциите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия са пределно ясни: "Бежанците, и най-вече мюсюлманите, се опасни. Ние все предупреждавахме, но Меркел не искаше да ни чуе", казват там.

Ангела Меркел ще трябва да се прости с мечтата си за трайно решение на проблема с бежанците, включително и на основата на доброволни ангажименти. Словашкият премиер Роберт Фицо не желае да допусне в страната си никакви бежанци-мюсюлмани. Той се бори с всички средства срещу принудителното разпределяне на бежанци и кандидати за убежище.

Вече е сезирал и Европейския съд. Престъпленията от Кьолн, Хамбург, Щутгарт, а както се разбра междувременно – и от Хелзинки - са добре дошли аргументи за популиста Фицо.

Меркел кани бежанците, а ние да търпим последиците? Няма да стане! Така мислят повечето европейски партньори на германската канцлерка. За нея годината ще приключи в самота - навсякъде в Европа политиката ѝ среща отпор.

Чешкият президент, новото консервативно правителство в Полша, унгарският премиер, а и други в Източна и Югоизточна Европа на драго сърце ще подкрепят словашкия премиер. И не само те. Десният популист Герт Вилдерс в Холандия отдавна клейми европейската миграционна политика. А премиерът Марк Рюте, който председателства Съвета на ЕС, попада под засилващ се натиск.

Картината не е по-различна и в други държави. В Дания, Швеция, Финландия, а и в Германия нараства натискът над управляващите правителства. Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп дори използва събитията в Кьолн за своята предизборна борба: "Германия ще бъде масирано атакувана от бежанците, които сама пусна на своя земя", написа той в Туитър. Самият Тръмп иска да затвори границите на Америка.

Дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" и други ксенофобски движения, които са срещу ислямизирането, сега преживяват нечуван разцвет. Броят на вандалските нападения срещу приюти за бежанци в Германия никога не е бил по-голям от сега. Канцлерът е изложена на засилен вътрешнополитически натиск. А след събитията в Кьолн се очертава и краят на общоевропейската миграционна политика.

Въпросът за разпределението на бежанците във всички държави от Шенгенското пространство има ключово значение за европейската миграционна политика. Ако не съществува регламент за разпределението на бежанците, държави като Гърция и Италия ще продължат да ги пропускат без всякакъв контрол към вътрешността на Европа.

Нито една държава по трънливия Балкански маршрут няма да ги спира, нито да ги приема на своя територия. Бежанците ще продължават да пристигат в Германия. Затова няма да има никакво "сериозно намаляване на мигрантите", влизащи в Германия – обещание, което Меркел даде на несговорчивите си коалиционни партньори. Канцлерката вече не може да разчита и на никаква европейска солидарност.

Поне до месец март Роберт Фицо няма да отстъпи и на йота от твърдия си курс, защото иска да бъде преизбран за премиер на Словакия. А от юни той би трябвало да поеме и ротационното председателство на ЕС. В тази си роля Фицо би следвало да посредничи за постигане на компромис в европейската миграционна политика. Но това са напразни надежди, защото Словакия вече внесе жалба в Европейския съд срещу сегашната миграционна политика на Общността.

Много държавни и правителствени ръководители междувременно смятат за погрешна бежанската политика на германската канцлерка. По всяка вероятност ще й се наложи да промени позициите си, а може би дори и да подаде оставка.

Разтърсващите събития от Кьолн направиха и бездруго трудната ситуация на ЕС направо безизходна. Те могат да маркират и началото на края на тъй влиятелната досега Ангела Меркел.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
39
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Помня величието на Германия - беше когато се обедини и след това, докато падна Хелмут Кол. От тогава уж вървеше напред, но всъщност регресираше до степен, че на самия Кол се наложи да каже на приемника му Герхард Шрьодер: "Когато си номер едно в Европа, не е нужно постоянно да го повтаряш". От тогава до наши дни, благодарение на експанзионистичната политика на Меркел, лека-полека тази държава се превърна в една ПЛЮНКА, за срам на цяла Европа, която накрая ще се удави в консуматорските си фекалии
48
1
 
22
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Какъв е този сополив монолог!???Отчаяние ли съзирам DW, в кохортата на либерастията!???
47
1
 
52
 
! Отговори
кой се преди 8 години
интересува от меркел ??? политиците идват и си отиват но хората и поколенията остават !! лошото е , че това което надроби меркел ще се отрази на цяла европа за десетилетия ако не и столетия . това е тъжното...че съсипа континента и не се спира !
46
2
 
7
 
! Отговори
апокалипсиса почна преди 8 години
Пропуск: как БИЯТ момичетата на улицата*
45
0
 
53
 
! Отговори
апокалипсиса почна преди 8 години
Преди малко гледах любителските видеоклипове на тези "милички и клетички бежанци, търсещи мир и бягащи от ужасите на войната" как момичетата на улицата, после ги подиграват, на друго момиче й вдигат полата и след това я плясват по ***, и пак се смеят, друга я притискат десетина маймуни, а жената крещи за помощ, други силно подкрепяни от правозащитниците нерези блъскат с крака полицейска кола. Искам да попитам тази жена на снимката как се интегрира нещо, което е невъзможно да се интегрират???
44
2
 
51
 
! Отговори
Колелото се върти преди 8 години
Едно време бяха много отворени. България не интегрирала ромеите, така казваха от Брюксел и Западна Европа. Сега, вие си ги интегрирайте.
43
2
 
13
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 8 години
Ще записва дискове с информация за богати българи с швейцарски сметки? Ей ся ти ! $!#! $ мамата. БГ службите отдавна унищожила диска на Меркел. ТУК Е ЗЕМЯТА НА МАФИЯТА И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА РАЗВАЛЯ РАЙЕТА НА БГ МАФИЯТА.
42
0
 
34
 
! Отговори
Нетолерантен преди 8 години
Както ги покани Меркел сега да им каже да си ходят от където са дошли.Меркел да им прави компания.
41
1
 
48
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Европа бавно но сигурно върви към национализация.Много скоро Европа ще изригне и ще прати всички Мюсюлмани по дяволите .
40
1
 
16
 
! Отговори
ууу преди 8 години
До ВасилевБъди благодарен, че психиатриите нямат пари. Няма да излезеш от там.
39
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е за вярване, всички държави от бившия соц лагер дават твърд отпор на бежанското нашествие. Ние като българи сме на същото мнение като унгарци, словенци, чехи и т.н. Обаче нашите тиквеници в управлението не смеят да кажат и дума от това, което техните лидери говорят.
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не следя много политиката но гледам че се оплаквате от бб. Гледах и шоуто на слави и те организират референдум. Каква им е играта на тях? Струват ли си?
37
1
 
56
 
! Отговори
Джо преди 8 години
В немския вестник Шпигел са премахнали форумите под статиите свързани с насилие срещу жени извършени от бежанци. Обяснено е под статиите, че под другите статии може да се изказваш, но не и под тези, тъй като вестника не бил способен да модерира мненията поради наличието на много обиди и нарушаващи закона изказвания. Явно и обикновените немци са започнали вече да се изнервят и търпението им се е изчерпало.
36
1
 
57
 
! Отговори
шаши преди 8 години
Бежанците не са сирийци. Моля не ги наричайте така. Всякаква *** има. Всеки ден виждам най различни. Сирия беше богата държава с добри и работливи хорица. И ние ходехме да работим там. По младите не знаят, но е така.
35
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миниране на границите с Турция и Гърция както в миналото ще свърши добра работа!А баба Меркелица да си подава оставката. Тя се провали!Европа за европейците!
34
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия да ги приема. Там територии бол.
33
0
 
55
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Меркел не е популистка- тя е просто душевноболна.
32
0
 
46
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Много сте интересни, защо "фрау" трябва да подава оставка, нееее, направо е за затвора, за да не канят * следващите и заместници.
31
1
 
41
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Нека си живеем живтота,и да спрем стадата канибали,възхвляващи теният Бог. Нека да си го обичат там,в пясъците.А ние,засаряващи или не,ще се справим.
30
0
 
35
 
! Отговори
шаши преди 8 години
До 19: Добра забележка. Рибата се разваля от главата, затова в Германия отиват. 200 000 ако ударят в точен час могат да направят всичко. Радио, телевизия, основни артерии. Рамщайн ще я отнесат, като загорьял арабин коза. А в другите страни си имат много хора. И не са сирийци, както коментират.