Щурм с геги в Атина! Фермерите грабнаха домати и павета

Полицаите отговориха със сълзотворен газ
12 фев 2016 15:13,
107

Снимка: Reuters

В Атина избухнаха първите сблъсъците между протестиращи и полиция.
 
Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и домати. Полицията им отговори със сълзотворен газ, съобщава Нова тв.

Целта на протестиращите бе да щурмуват входовете на министерството, но полицията направи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци.

Ядосаните фермери, въоръжени с дървени геги, нападнаха полицаите, които бяха блокирали входа на министестрвото. Те запалиха и контейнер, пълен с отпадъци, предаде Reuters.

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес.

Основният протест е насрочен за 17:00 часа на площад "Синтагма". Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат за него.

Фермерите, които бяха затворили пътищата обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина.

Още в края на януари фермерите в Гърция се заканиха, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България, ако правителството не оттегли предложения от него законопрект за пенсионната реформа.

Стотици земеделски машини баха разположени по националната пътна мрежа в Гърция. Земеделските производители заявиха, че са разочаровани от плановете на правителството.

То изготви мерки по искане на кредиторите на страната, които предвиждат удвояване на подоходния данък до 26 на сто за фермерите, облагане на финансирането от европейските фондове и премахване на привилегии като отстъпката от 40 на сто върху електричеството или субсидиите за дизелово гориво.

От земеделските производители се изисква още да внасят три пъти по-високи суми в пенсионния фонд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета повечето коментатори във форума си умират от кеф, че гърците имат проблеми. Да, ама гръдския пенсионер и след рестрикцийте взима 5 пъти повече от българския. И въпреки скапаната си държава и некадърни политици са 5 пъти по-добре от нас по простата приичина, че през тях не е минала червената хунта. Ние сме още под робсво и нямаме ,револиционери, които да ни поведат.
25
9
 
10
 
! Отговори
явно преди 8 години
Явно се изживявят като ПАРТИЗАНИ, иска има се "социализъм" или и те не знаят какво! И като разбиват, трошят, убиват, КОЙ ще им спусне парите?? Най-многои да бъдат извън ЕС.Преди да ги приемат в ЕС спомнят ли си какви БЕДНЯЦИ бяха? Ес започна да им НАЛИВА ЕВРО, разглезиха се; ако има възможност да ги вземе ПУТИН "под крилото си"!! Тогава ще видят сопи и разрушение- расстрел, в СИБИР и враг на народа!!( какво знаят глезените гърци.. и ще има вземат и домовете, ниви, овощни градини- да питат нас...
24
7
 
13
 
! Отговори
Етиопските мързели преди 8 години
и наглеци си отиват от ЕС, много малко им остава. Пак нямат евраци, пак банките са им празни и имат космически задължения към ЕЦБ. Този път обаче нито един кредитор не иска да им слуша лъжите и празните обещания.... Еврото ще загуби 5-10%, след което ще има ръст, защото Европа е по - добре без нагли мързели. Даже в Нигерия разбраха, че гърците не могат да си изкарат заплатите и пенсиите, само гърците си мислят, че като похвърлят домати и потрошат малко,парите от ЕС ще потекат като река.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е че няма пари за сегашния им стандарт. Няма от къде да дойдат пари. Ако искат да обесят Ципрас, но няма от къде да дойдат! Простичко е! Те са тъпите, че повярваха на Ципрас и на елементарния му популизъм. Но така става с популистите. Да си насочат гнева към Пападимас и неговта клика, която всъщност опоска парите и сега ги няма.
22
6
 
19
 
! Отговори
as преди 8 години
Гърците са мързеливи. Чакат всичко на готово. 700 евро месечно са малко на пенсионера. Няма кой да им плаща сметките.
21
3
 
16
 
! Отговори
Шофьор преди 8 години
До АдрешкоНяма що, много сме доволни, че са затворили границата.
20
7
 
21
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
Трола с главните букви, робите и въстанията оспами всичко. От 40 поста 15 са негови. Стига ръмжа тука бе, почвай революцията, какво стоиш пред компютъра само да пишеш глупости за 5 стотинки бройката...
19
6
 
17
 
! Отговори
Адрешко преди 8 години
Я не сакам на българите да ни е добре ! Я сакам на византийците да им е зле !
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да заповяда Варуфакис!
17
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията да вземе да ги ошамари тия ***. Писна ми от мързеливата и крадлива гръцка сгaн.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да подкрепим борещият се и бедстващ гръцки народ! Да блокираме границите цяло лято в знак на солидарност.
15
10
 
17
 
! Отговори
. преди 8 години
Това ли ви се стори най-важно бе ДНес ??? Че гръцките сел**дури си трошат столицата ??? А БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЬОРИ ДЕТО ВИСЯТ КАТО КУЧЕТА ОТ 3 СЕДМИЦИ НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА ??? За тях защо не пишете , колко губи българския бизнес от своеволията на тия долни византийски ман..ли !?? Харчиха пари за имоти , вили , коли , яхти , почивки какво ли не , без да ги имат сега реват , трошат и блокират границите ни ! Лятото ние ще блокираме пък тях да видим кой ще иде на почивка в Гърция това лято !
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Смятах да ти опонирам, но после се сетих, че доктора е казал да не ти се противоречи, за да не ти се проваля лечението.
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се прави мишки! Вие спете и си бройте стотинките!!!!
12
6
 
20
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
Няфтата им е без пари. Продават я на черно. Кога не са били крадци и мошенници тези мързеливци? Когато крадяха от нас , траките, митология, писменост, култура, жени. Приписваха си чужди достижения, наши, на тракитем и на египтяните. Такива са и днес. Очудващо негрямотни, но с големи претенции. Големи двуличници и лицемери, "православни"християни и крадци на чуждото. Стачкуват, за да н връщат заемите си. Каква наглост?!
11
8
 
14
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименТака се прави ако не си пука 50 години на аванта. А ако си, си налягаш гъзъ и си връщаш дълговете, защото сега ще им резнат кинтите и тогава ще гледаме купон, гърците ще видят бг криза.
10
7
 
24
 
! Отговори
До Гост от 15 преди 8 години
Много странно разбиране имаш за демокрация. То не е като да ядеш и пиеш на корем, да играеш сиртаки и като дойде сметката демократично да не си платиш.
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ ДЕТО ЦЪКА МИНУСИТЕ , ДА КАЖЕ КАКВО ХУБАВО ИМА В ТЯХ , ГРЪК МАГАРЕ ДА СТАНЕ НЕ СЕ КАЧВАЙ ЩЕТЕ ХВЪРЛИ НА ЗЕМЯТА
8
21
 
19
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Браво на гърците! Така се прави!!!Това е демокрация! А ние тука - ***.На ви догодина нови лични карти за 500 млн и стойте на опашки цяла нощ!!!
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на ЕС е, че гърците не са покорните българи.