Допуснах грешка, но не съм доносник на тайните служби!

Лех Валенса за новите съмнения за миналото му
Обновена: 19 фев 2016 13:25 | 19 фев 2016 12:52, Елка Василева
52
Допуснах грешка, но не съм доносник на тайните служби!
Лех Валенса. Снимка: архив, Reuters

Бившият полски президент и исторически лидер на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, който бе обвинен, че е сътрудничил през 70-те с комунистическите тайни служби, призна днес, че е допуснал грешка, но отново отрече да е бил доносник, предаде Франс прес.

"Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади", написа Нобеловият лауреат за мир в личния си блог.

"Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата (на скандала), е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това", написа Валенса.

Съмненията за дейността на водача на борбата срещу комунизма се появиха вчера, след като в дома на бившия вътрешен министър и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, починал миналата година, бяха намерени документи, за които бе съобщено, че са на бившите служби.

Според Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет (ИНП), който разследва нацистките и комунистическите престъпления, "в личното досие (на Валенса) има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми".

Седемдесет и две годишният Валенса навремето призна, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал "документ" в полицията след едно от задържанията си. Той обаче винаги е наричал абсурдно всяко обвинение в действително сътрудничество с комунистическата полиция.

От началото на 90-те в Полша постоянно тече спор между привърженици и противници на Валенса дали той е бил сътрудник, или не. Сред заклетите му врагове е Ярослав Качински, лидер на консервативната партия "Право и справедливост", която сега е на власт.

През 2000 г. специален съд отхвърли достоверността на обвиненията срещу Валенса. Но през 2008 г. ИНП публикува книга, в която се казва, че Валенса е бил регистриран като таен агент през декември 1970 г., след което е зачеркнат от регистрите през юни 1976 г. заради "липса на желание да сътрудничи".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: ПолшаЛех Валенса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
16
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Двойните агенти са презирани от всички , хем са нагли , хем продажни!
17
0
 
14
 
! Отговори
ВСИЧКИ ДИМократи преди 8 години
ДОНОСНИЦИ. НЯМА ГРЕШКА. Нали половината дИпутати са си такива. Или СНАХИ. Те верно са или 2 ешелон на НОМЕНКЛАТУРАТА или АГЕНТИ-ДОНОСНИЦИ. Да, има и свестни хора с УБЕВДЕНИЯ, но както се знае у нас СВЕСТНИТЕ СМЯТАТ ЗА ЛУДИ
16
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
краварите всичко знаеха и толерираха хората доносници защото по лесно се манипулиратзащо накараха желев да събори оградата по границите
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости Запада знае всичок за всекито САЩ в един момент толерираха и Луканов. ИЗраелците дори му предложиха да го спасят, едан седмица преди да го убият, но той щеше да живее без да е някой в ИЗраел.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
картончето не значи нищо - могат просто да те проверяват службите да ти сложат картонче защото си "оперативно интересен" а после да забравят да го махнат.отделно някои картончета нямат подпис. Други пък имат печат които не е на ДС, ана съвсем други служби например на Прездинетството или на деловодството народното събрание. тези картончета са нелегитимин, но у нас бяхаизвадени на показ. Човека пък няма право да се защити, той не разполага с документите освен ако не реши да съди Комисията.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада не е знаел, иначе ако демократичния запад знаеш, че Валенса е бил комунистически доностник никога нямаш да го толерира, но прости не са знаели.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите *** -Вера мутафчиева, Доньо Донев, Г.Бакалов, репресиранв с години , заради това че след среща с немска журналстка е написал до М.Културата за какво са си говорили излезе доносник....Дертлиев - лежала 15 години в затвора - доносник.Къде са досиетата на Лилов, Луканов,Живков, Цола Драгойчева?Ако Бакалов и мутафчиева са най-големите доносници аз съм горд с тях.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тоя водопроводчик смотан че е бил доносник на тайните служби, бил е. Въпросът е на ЧИИ тайни служби е бил доносник. Макар че то това е всеизвестно.
10
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
който викаше и скачаше след това се оказа с картонче извода си го направете сами
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Качински да каже ТОЙ къде беше докато Валенса събаряше комунизма и лежеше по затворите.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДС случайно не може да фалшифицира документи....
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не ви лие срам. Човека е лежал по затвори, кой знае какво са го накарали да подпише. Това не променя факта че той бутна комунизва. И Дертлиев който лежа 15 години по затворите го изкараха най-големият доносник, а на един Лукаво не му намериха картонче. Като си в арестна подписваш всичко - женаи деца имаш ли?
6
1
 
3
 
! Отговори
маргарита преди 8 години
Комунистите отдавна измрях, ама явно, че вашите комунисти - дедовци и татковци са още живи и съдите по тях. А за Георги Марков - стига, бе, не ви ли омръзна да го величаете - живял в България, па после - бегай оттука. Живял, живял при комунизма - после, бегай да се спасяваме, кой знае какво досие ще излезе и за него, ама "демократите" са го забърсали рано, рано.
5
7
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Лех Валенса е чист като сълза, но комунистите се опитват да го очернят. Сега страните от източна Европа трябва да се изчистят от комунисите.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали нещо лустрация такова, а? Полша била направила лустрация, а ние не. Но се оказа, че НПОтата си избират хората именно от бившата номенклатура а за народа - топла супа.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какъв е бил?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма бивш сътрудник на службите! Баш ченге е дъртакът. Ами нашите управляващи, кога?
1
2
 
21
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До вчера отричаше, днес било грешка, *** не бил доносник. То и тук така стана, разни бивши доносници докараха "демокрацията".