Великобритания извън ЕС - хазартната стъпка на века

На карта са заложени работни места и бъдещето на страната
57
Великобритания извън ЕС - хазартната стъпка на века
Снимка: Reuters, архив

Британският премиер Дейвид Камерън предизвика привържениците на т. нар. "Брекзит" да признаят "рисковете", до които би довело евентуално излизане на кралството от ЕС, в светлината на дебатите по въпроса, които се очаква да приключат през юни с референдум, предаде Франс прес.

Още по темата
В статия, поместена днес във в. "Дейли телеграф", Камерън нарича евентуалното напускане на ЕС "хазартната стъпка на века".

"Щом поискаш от онези, които водят кампания за излизане от ЕС, да представят проект бъдещето на страната извън общността, те стават крайно неясни", забелязва премиерът. И добавя: "Това, което те предлагат днес, е да скочим в тъмното".

"Не е достатъчно само да твърдиш, че всичко ще бъде наред, щом са на карта са заложени работни места и бъдещето на страната ни", подчертава той.

Камерън отхвърля и довода, че Обединеното кралство щяло да запази достъпа си до единния пазар и след като напусне ЕС.

"Изобщо не се съмнявам, че ако излезем (от ЕС), ще ни е сигурна само несигурността. Много са рисковете, ако напуснем Европа", пише той.

Дискусиите "за" и "против" излизането от ЕС са в разгара си, откакто британският премиер получи миналата седмица отстъпки от европейските партньори на Лондон.

Вчера Камерън беше подкрепен единодушно от финансовите шефове на Г-20. На среща в Шанхай те изтъкнаха, че "шокът от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС", е сред рисковите фактори за възстановяването на икономиката в световен мащаб.

Камерън обаче ще трябва да убеди и собствените си съратници - шестима министри от кабинета му и мнозина депутати от неговата Консервативна партия подкрепят "Брекзита".

Харизматичният кмет на Лондон - консерваторът Борис Джонсън, повел борба за излизане от ЕС, обвини вчера опонентите си, че "преувеличават рисковете".

"Обединеното кралство може да има много голямо бъдеще - с по-динамична икономика и по-щастливо население", заяви той за в. "Таймс". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9А ти за къде пътуваш?Да не се окаже, че пеш ще настигнеш и задминеш затъналите заедно в калта?
17
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Добре , значи утре като те срещна някъде ще взема да те набия , ще ти прибера парите и храната и ще ти оправя жената , а пък ти можеш да ми държиш якето през това време да не ми пречи...така е при демокрацията - по находчивия и по кадърния изндудва некадърния който е мързелив и слаб.....нали
16
2
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Ех младост...Като си спомня колко години около 60 -те британците драпаха да влезнат в ЕС но не ги искаха защото искаха особено отношение и мито към тяхната търговия с Австралия , Нова Зеландия , Канада, Индия ,Пакистан и други протекторати и накрая Европа ги прие защо им беше нужно да им вярват....
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не се сещам да съм ползвал нещо английско последните години освен езика.
14
3
 
8
 
! Отговори
ако се преди 8 години
До Sando 18махнат защо мислиш , че биха могли да изнудват ес за добри условия по договорите ? с какво ще го заплашат ? повече няма да внасят нищо в бюджета на ес !! и как пазар от 60 млн ще изнуди такъв от 400 млн ?? за ес е достатъчно банките от ситито да се прехвърлят на континента и ще избият негативите от напускането а и вече няма да е длъжен да спира желаещите да емигрират на острова...от кале директно в лондон
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре брекзит, грекзит, прав им път, ама само се изхвърлят.
12
7
 
8
 
! Отговори
ами то преди 8 години
До anonimen 15е ясно ,че ако се разпадне ес ще има доволни . на първо място щатите защото няма да имат конкуренция . после турция която лесно ще може да развива османските си стремежи .после и путин би бил доволен защото лесно ще манипулира поотделно европейските страни...особено бившите соц. на тебе кой ти плаща ...
11
6
 
4
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Всичко зависи от това какви договори ще сключат след излизането, може би наистина ще са по добре.
10
7
 
19
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Няма да стане.Не са толкова глупави британците.
9
14
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Ако Великорбитания напусне това ще е краят на ЕС, което не е чак толкова лошо. Бих казал дори, че е добре.
8
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исторически погледнато, от британците нищо добро не сме видели. Напротив, винаги са ни пречили да се развиваме. Затова не ми пука много за тяхното благополучие.
7
3
 
25
 
! Отговори
защо преди 8 години
постоянно ни занимават с излизането на англия ?? ес ще бъде по-добре без троянски коне !! ес няма нужда от членове които смятат , че са повече от другите и могат да избират каквото им е изгодно без да поемат и негативи .
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само бих се радвал, ако тези изнудвачи се отцепят. Мисля, че и ЕС и Британия ще са по-добре разделени, макар че за едно са прави британците. Свръхрегулациите в ЕС вредят, най-вече на нас, по-малките. Напр. българското зеленчукопроизводство би било далеч по-конкурентно без евросубсидиите за гърците, че дори и турците получават такива. Това ни поставя в доста неравностойно положение.
5
15
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Британия не е толкова важна за Европа. По-важни са Украйна и Беларус.
4
7
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Великобритания извън ЕС ? Точно никога !
3
6
 
23
 
! Отговори
А ДАНО, АМА НАДАЛИ! преди 8 години
А ДАНО СЕ МАХНАТ!!!!!!!!!!1ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ВТОРАТА ПО-ГОЛЕМИНА ПИЯВИЦА В ЕС СЛЕД ГЪРЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!АКО ГЪРЦИЯ СЕ БЕШЕ МАХНАЛА ОТ ЕВРОЗОНАТА СЕГА ЕВРОТО ЩЕШЕ ДА Е С 15-20% ПО-СКЪПО ОТ ЩАТСКИЯ ДОЛАР НО УВИ МЕРКАНТИЛНИЦА СПАСИ МАЗНИТЕ НАГЛИ ГРЪЧМУЛИ!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина е рисковано да си изхвърлиш котвата от лодката. На пръв поглед само тежи, но пък ако излезе буря....
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Великобритания рещи да напусне ЕС, то няма да е по вина на друг, а само на неговите напъни да изнудва ЕС и собствените си граждани. От близо две години се натиска за този референдум, а сега искал да останат в ЕС. Това ако не е демагогия, какво е? Супер нечестна игра спрямо всички.