Евромониторингът остава за България и Румъния

Постигнат е огромен напредък, отчетоха от Еврокомисията
15 мар 2016 17:00, Елка Василева
6
Евромониторингът остава за България и Румъния
Снимка: архив, Reuters

Механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка за България и Румъния остава в сила до постигането на очакваните в тази рамка резултати за всяка от двете държави. Това прие в заключенията от днешното си заседание Съветът на ЕС по общи въпроси.

Съветът очаква следващите доклади на ЕК и приветства намерението на комисията да продължи да наблюдава отблизо положението в България и Румъния. Съветът посочва, че механизмът продължава да играе важна роля за постигането на напредък.

Още по темата

Според министрите процесът на сътрудничество и проверка остава подходящ инструмент за оказване на съдействие и на двете държави в усилията им за реформи, така че всяка от тях да постигне конкретни и трайни резултати за осъществяването на целите на механизма. Съветът припомня готовността си да подкрепя усилията България и Румъния в тази насока с помощ от ЕС и на двустранна основа.

По повод утвърдените решения, свързани с механизма на ЕК за наблюдение на България и Румъния, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че е постигнат огромен напредък.

По неговите думи този процес може да даде пример как да се се постигнат подобрения също в обществената администрация и върховенството на закона. Процесът дава добри резултати и в двете страни, коментира Тимерманс.

При договарянето на споразумението в областта на миграцията между ЕС и Турция трябва да се съобразим с интересите на всички държави от Общността, включително на България. Това заяви Тимерманс пред български журналисти в Брюксел.

Напълно разбирам притесненията на премиера Бойко Борисов, добави той по повод писмото на министър-председателя до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ако говорим за затваряне на пътища или пресичането на мрежите на каналджиите, трябва да се се има предвид, че някои (мигранти) биха могли да поискат да пресекат Черно море или да преминат по суша, отбеляза Тимерманс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Толкова сме "напреднали", та чак не сме го разбрали !Че сме *** народ *** сме, ама чак *** не сме!Кого се опитвате да заблуждавате, че е постигнат напредък в каквото и да е при управлението на ГЕРБ?! Всичко си е същото ! Това е управление на статуквото на БКП-ДС, демек на ГЕРБ,АБВ,ДПС! Колко са осъдените за корупция кметове, общински съветници, министри, зам.министри, съдии, прокурори ? Колко са външните инвестиции в производства ? НУЛА!По това се вижда напредъка !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Тиквата цица и рекитира ЕС...
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Дарик сега видях, че държавата вчера взела още 2 милиарда евро дълг. Колко стана вече външният ни дълг?! Няма ли кой да попита Тиквата какво ги прави всичките тези пари?????????