Пирони в бомбите от Брюксел за повече жертви

Трети взрив и "Калашников" са открити на летището
Обновена: 22 мар 2016 22:12 | 22 мар 2016 21:40,
163
Пирони в бомбите от Брюксел за повече жертви
Снимка: Reuters

Пирони са били сложени в експлозивите, взривени тази сутрин на брюкселското летище „Завентем“, за да се нанесат повече и по-тежки наранявания на жертвите. За това съобщи администраторът на университетската болница в Льовен, където са откарани част от ранените на летището.

Хората имат счупвания, натъртвания и разкъсвания, които са получени от острите метални остриета в бомбите на двамата камикадзе. 13 души са откарани в тази болница и петима от тях са с много тежки наранявания. Пострадали от атентатите са настанени в 25 белгийски болници.

34 души загинаха, а над 200 са ранени, над 50 тежко при три взрива днес в белгийската столица. Около 8 часа тази сутрин двама камикадзета се взривиха в препълнената зала за заминаващи пътници на летището. Те са били в близост до гишетата за чекиране на „Бруселс ерлайнс“ и на „Американ ерлайнс“. Свидетели твърдят, че една от експлозиите е станала непосредствено до банкомат, като на чакащите на опашката мъж и жена са били откъснати крайниците от взрива.

Мъжете, чиято снимка от камерите за наблюдение в залата беше разпространена от полицията, са облечени в еднакви дрехи. Те носят ръкавица на лявата си ръка, в която според разследващите са се намирали детонаторите на бомбите. Третият мъж от снимката се издирва от властите.

90 минути след взривовете на летището трети камикадзе се е взривил във влакчето на метрото, когато то е напускало станция „Малбек“. Тя се намира на около 300 метра от централната сграда на Европейската комисия и Съветът на ЕС, където се провеждат срещните на европейските лидери.

20 души намериха смъртта си в метрото, над 106 са ранени, 17 от тях са в критично състояние. Подробностите за случилото се под земята още не са огласени, докато за атентатите на летището има вече повече яснота.

Потвърдено е откриването на трета бомба на терминала на летището, както и автомат „Калашников“. Предполага се, че става дума за колана с експлозиви, за чието откриване беше съобщено по-рано. Автоматът трябвало да бъде използван, ако се получи засечка с бомбите.

14 са жертвите на летището, над 80 души са ранени. Сред пострадалите са шестима полицаи, които очевидно са били в близост до атентаторите, един от униформените е с опасност за живота. В залата за заминаващи е имало и армейски патрули, но според ръководството на летището на мястото не се извършва системен контрол на пътниците и зоната за сигурност започва след зоната за чекиране.

Няма никаква информация за самоличността на жертвите. Кметът на Брюксел предупреди, че идентификацията ще отнеме доста време и ще е дълга заради състоянието, в което са останките.

Европейската комисия съобщи, че нейни служители не са загинали. 2-3-ма еврочиновници са ранени в метрото, включително бременна жена, но опасност за живота им няма.

Полицията провежда операция в най-големия квартал в Брюксел „Скарбеек“, а на границата с Франция и с Холандия се поверяват всички автомобили, напускащи Белгия. Засега няма повече информация за целта, но преди седмица при обиск в същия район бяха намерени два шахидски колана, както и следи от експлозиви.

Основната версия е, че атентатите са извършени от клетка на „Ислямска държава“, различна от тази на Салах Абдеслам. Последният терорист от Париж беше арестуван в петък в Брюксел. В събота външният министър на Белгия Дидие Рейнолдс съобщи, че при залавянето си Абдеслам е подготвял нова атака. Възможно е терористите от Брюксел да са ускорили действията си след залавянето на Салах Абдеслам.

Правителството повиши до максималното четвърто ниво терористичната заплаха в Брюксел. Утре обаче ще бъде работен ден в Брюксел, като всички училища и магазини ще бъдат отворени.

След като цял ден всички видове градски транспорт бяха спрени, тази вечер няколко линии на трамвая и автобуси бяха пуснати, за да могат хората да се приберат от работа. Отворени бяха и трите жп гари, но всички пътници, които искат да влязат в тях, биват проверявани от полицията и армията. Отменени са международните влакове до Лондон и Амстердам.

Аерогарата в Брюксел остава затворена и утре. Някои полети ще бъдат извършвани от летищата в Шарлероа, Лиеж и Остенде. В Белгия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: атентати в Брюксел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МАСОБИЯ УБИЕЦ И КАСАПИН ПУТИН ОСТАВИ АСАД НА ВЛАСТ ВЪВ СИРИЯ ОТ КОЕТО СЕ СТИГНА ДО ВОЙНА И СЕ РОДИ И ИД!!!!!ЦЕЛИЯ БЕЖАНСКИ ПОТОК 99% Е СЛЕДСТВИЕ НА ВОЙНАТА В СИРИЯ !!!ГЛАВНОТО ЗЛО СИ ИМА ИМЕ НА ЗЕМЯТА И ТО Е ПУТИН!!!А ЦЯЛОТО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ Е СЪУЧАСТНИК НА ПУТИН СЛЕД КАТО ГО ДЪРЖИ ОЩЕ НА ВЛАСТ ТОЗИ МАСОВ УБИЕЦ КАСАПИН
21
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От как руснаците се намесиха в конфликта -се активираха атентатите, вилняха малко в сирия, завързаха контакти, освободиха на асад полето, и осигуриха терора в Европа
20
0
 
4
 
! Отговори
КЪСМЕТ преди 8 години
Днес трябва да благодари на Господ .До този час има около 10000 българи които са се разминали с атентата в Брюксел на косъм .До Утре ще станат около 1 000 000 , до другия месец повече .Даже световните фолк звезди са изпуснали самолета , и са живи .
19
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО!!!!!!!!!!!!!!!!!БРЮКСЕЛ Е ОБЯВИЛ, ЧЕ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ОПЕРАЦИЯ В СИРИЯ СРЕЩУ ИД!!!! ТОВА БЕШЕ ОТГОВОРА И НЕ Е ЗАРАДИ АБДЕСЛАМА!!!!ФРАНЦИЯ СЪЩО ОТИДЕ ДА СЕ БИЕ С ИД И ТО СЕ ВИДЯ КВО СТАНА!ИД Е ЗЛО НО СЕ БОРИ СЪС ЗЛОТО ПУТИН-ПОДЛОГАТА МУ АСАД!БОРБА СРЕЩУ ИД ЗНАЧИ ПОДКРЕПА ЗА МАСОВИЯ УБИЕЦ И КАСАПИН ПУТИН!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лашруи е роден в Мароко, но израсъл в брюкселската община ГарбекАми брукселските зелки са си го отгледали и хранили.Да им е честит!На този който пише против Русия джихадист да го набие на жена му
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При условие, че Брюксел е половината ислямски вече - тея как така избиват свои, единоверци?
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия!!! Там се крие разковничето за атентати и темподобни, целящи дестабилизация на Европа!!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Тва не се брои! преди 8 години
Дикиментите на терористина или пашапорта нема ли го не се брои!От къде да знаят кой да пусуват ората?!
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно не разбирам. Как така след акто Европейските лидери подкрепят ИДИЛ . терористите взривяват тези които ги хранят и пазят ?! Някой ако знае моля да даде идея.
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомнете защо Брайвик от Норвегия избиваше чужденците и каза какво ще стане в Европа . Е стана ли , стана и то на квадрат . Каквото и да кажеш против западните ръководители начело с мама Меркел все ще е малко .
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пикап Тоьота с мотиран ЗУС не откриха ли ? Еее потърсете повечко де....Излагация..
11
9
 
2
 
! Отговори
БРАВО НА МВР преди 8 години
Малко хора имат информация за БГ Службите , не пишете негативи .Днес , преди малко изтече Новина която е пусната срещу Обществения Натиск - БГ Полицаи са приели Подкуп от Мюсюлмани Терористи и си затворили очите за преминаване на Границата , след това ги проследили до Метрото в София .Терористите се опитали да гръмнат Метрото след като видели колко струват билетите , това се е случило в София преди 3 седмици .
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеещите в Белгия братя Иван и Алексей Довбаш, които бяха посочени като заподозрени в терористичните актове в Брюксел, отрекоха съпричастност. "Ако сме самобуийци, защо сме живи?! Ако сме терористи, защо не са ни арестували?, казва Иван Довбаш.
9
4
 
31
 
! Отговори
Орбан преди 8 години
Къде са ви снимките с бедстващите бежанци с деца бе, хубавци? До една седмица ще забравите, че е имало атентати в Брюксел и пак ще започнете с толерастката си пропаганда.Има ли изобщо българи, които работят за вас?
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са ви снимките с бедстващите бежанци с деца бе, хубавци? До една седмица ще забравите, че е имало атентати в Брюксел и пак ще започнете с толерастката си пропаганда.Има ли изобщо българи, които работят за вас?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"зоната за сигурност започва след зоната за чекиране" - това вярно ли е? Всъщност най-вероятно. Никак не е логично, особено при висок риск от терористична атака. За пример в Турция на вратите на всеки МОЛ, метро, учереждение има детектоти и полицай.
6
10
 
7
 
! Отговори
Ястреб преди 8 години
Да се надяваме палатката на кюрдските терористи, издигната в центъра на Брюксел и охранявана денонощно от белгийската полиция да не е пострадала!
5
2
 
26
 
! Отговори
ЖЕСТОКО преди 8 години
Това е Жестока и извън човешките възприятия касапница .Меркел каза че е *Жалък* опит за тероризъм , т.е . нищо не е .Не мога да си обясня защо Регилиозните ВОДАЧИ на Аллах , НАРЕЧЕНИ Мюфтии , Сюнетчии , или ебел ли ги как , не ги ОТЛЪЧАТ от религията наречена Ислям .Питам защото във всяка религия има дума АНАТЕМА , изгонване на хора които се правят на приели тази религия и убиват .
4
0
 
20
 
! Отговори
Ггг преди 8 години
И Меркел няма думи.
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият свят трябва да се обедини против мултимногообразието и толерастията.Негррите в АфрикаАрабелите в Близкия Изток.Европа на европейците.Дойде Време Разделно!