Размяната тръгва! Мигранти от Гърция – в Турция

Започва прилагането на споразумението между ЕС и Анкара
4 апр 2016 08:07,
12
Размяната тръгва! Мигранти от Гърция – в Турция
Снимка: Reuters

От днес започва прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция, целящо спиране на потока от нелегални мигранти към Европа.

Споразумението, подписано на 18 март, предвижда бежанците, достигнали бреговете на Гърция нелегално след 20 март, да бъдат върнати обратно в Турция, освен ако не получат убежище в Гърция. В замяна на това ЕС предложи на Турция финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Споразумението постановява също, че за всеки сирийски бежанец, който бъден върнат от гръцките острови в Турция, друг сириец от Турция ще бъде заселен в някоя страна членка на ЕС, като предимство ще имат онези, които не са правили опит нелегално да влязат в ЕС.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че днес ще бъде съобщено коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме. Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България.

Гръцки медии съобщиха, че властите са подготвили досега над 4 000 мигранти, които са включени в списъка за реадмисия в Турция, като първата група, която предстои да бъде върната в периода от 4 до 6 април, се очаква да бъде от 750 души, предаде АНА-МПА.

От своя страна турското правителство заяви, че очаква около 400 бежанци и мигранти да пристигнат от Гърция днес, според вътрешния министър Ефкан Ала, цитиран от ДПА.

Международни медии обаче коментират, че Турция не изглежда готова за голям поток от върнати бежанци, а приемните лагери още не са построени.

В западния град Дикили, намиращ се на егейското крайбрежие в окръг Измир, се предвижда да бъде изграден един от пунктовете за регистрация на върнатите мигранти, но според очевидци мястото все още представлява гола поляна, съобщи ДПА.

Стотици жители на града протестираха в събота срещу правителствените планове, опасявайки се, че това ще се отрази върху икономиката, туризма и сигурността в техния град.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
ХИММЛЕР преди 8 години
Аз ако съм на гръцките предатели. ще ги стрелям в морето още..Ще ги унищожамам на мига.ГРЪЦИ -- ЩЕ ПРИЕМЕТЕ ИСЛЯМА МНОГО СКОО.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не е тръгнало!Пак сме в задънена улица. След първата върната лодка от острво Лесбос, вече всички подават молби за убежище в Гърция и ще мине време докато им обработят молбите. Те през това време ще се наядат за чужда сметка, ще се накрадат и ще търсят каналджгии да ги прекарат към Европа.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние в петък заловихме 40 афганистанеца влезли от Турция в България. Афганистанци и нито един сириец и нито една омотана бременна и нито едно дете!!! Защо ги изпратиха в Харманли, а не ги връщат направо днес в Турция?В петък - 40, утре 400, в други ден - 4000?Ако не ги връщаме веднага, това ще стане.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егейско море е голямо и дълбоко, може да приеме милиони бежанци!Така хем няма да се наруши екологичния баланс, хем ще се намали ислямизацията в смета, хем Европа и целия свят ще си отдъхнат. Средиземно море като цяло е същото, значи начин има, стига да има воля да се свърши работата!
7
2
 
5
 
! Отговори
а преди 8 години
Оказа се, че толерастията се оказа най - голямата 'европейска ценност' ... Сега всички виждаме до какво води тя .А дали ставащото в Европа не е предварително замислен сценарий и дали 'европейските лидери' не са просто едни 'троянски коне' ?
6
1
 
8
 
! Отговори
fashion_m преди 8 години
Добре де защо за всеки един върат в Турция бежанец ще идва по един нов, нали целта беше Европа да се разтовари малко от бежанци, какъв е смисъла на това? *** работа.
5
3
 
10
 
! Отговори
osho преди 8 години
А какво се случва за нас, българите. Даваме милиони, за да участваме към онези 3 млрд. , които ЕС ще насипе в Турция и в същото време сме длъжни да заселваме сирийци тук. Също пропорционално. Хем пари даваме, хем приемаме друговерци, които ще издържаме за наша сметка и ще поемем всички рискове от пребиваването им тук.
4
1
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 години
Резултата от търговията с Турция ще същия като през последните 1000г плащаш за едно а получаваш друго. И обикновено е безопасен ислям или джамия. дано Европа скоро си научи урока.
3
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Турция се ислямизира все повече. За какви преговори за членство в ЕС става дума? Един от основните принципи в ЕС е свободата на изповеданията. Как една държава която е на път да стана теокрация може въобще да преговаря за членство в ЕС?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М..даа...! От Гърция /защо ли точно оттам/- в Турция /срещу европейски пари/ - в България /безплатно/....туй, квой???
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото върнат, толкова ще вземат, отделно през Средиземно море в Италия пристигат с лодки колкото си искат нови нашественици. И какъв е смисълът? Едни добри пари за Турция?