ЕС: Българите с висше образование са малко!

Брюксел отчита, че напускащите училище у нас са многобройни
27 апр 2016 16:37, Елка Василева
50
ЕС: Българите с висше образование са малко!
Снимка: архив, Reuters

Българите, завършили висше образование, са 32 на сто от хората на възраст 30-34 години, показват данни за миналата година на Евростат, представени днес от Европейската комисия.

По този показател нашата страна е на 20-о място в ЕС.

Отбелязва се, че целта е до 2020 г. този дял у нас да достигне 36%.

Сравнено с данните от 2002 г. се наблюдава увеличение на дела на българските висшисти с близо 10 на сто.

Сред българите, завършили университет, преобладават жените - 39,9 на сто, а мъжете са 24,8 процента.

Българските ученици са на шесто място в ЕС по брой напуснали преждевременно образователната система с 13,4 процента. За сравнение през 2006 г. техният дял е бил 17,3 на сто, а целта е до 2020 г. да бъдат сведени до 11 процента.

Запазва се почти равното разпределение по пол в броя на младежите на възраст 18-24 години у нас, които прекъсват образованието си след гимназията.

В ЕС делът на висшистите расте и от 23,6 на сто през 2002 г. достига 38,7 на сто през миналата година. За този период почти се е удвоил делът на жените с висше образование - от 24,5 на 43,4 на сто. При мъжете ръстът е от 22,6 до 34 процента.

Спада броят на напусналите образователната система - от 17 на сто през 2002 г. на 11 процента през миналата година.

Най-много са висшистите в Литва (57,6 на сто), а най-малко са в Италия (25,3 на сто). Сред напускащите системата за образование най-малко са хърватите (2,8 на сто), а най-многобройни са испанците с 20 процента. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: висше образованиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че за кво са й на България висшисти. То няма никакъв бизнес. Алтернативите за вишистите са или безработен или заминава за чужбина. Привет от Хамбург. Бих се върнал във Варна ако някой ми даде заплата 2000 лева макар сега да взимам над 10,000 евро. Ама доста търсих и не намерих такъв.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А батки и кифли (икономисти от УНСС) с лопата да ги ринеш.Алъш веришче, продажба на телефони, врътко мрътки...За кво му е на човек да учи...Иначе сериозно, квалифицираните и можещи хора почти изцяло се изнесохме на запад.Има 3-4% заети в АйТи сектора, които създават добър високотелхнологичен продукт, но на фона на всикото барман и шофер е много малко.Не искам да се правя на черен пророк, но България умира и то с бързи темпове.До 2 поколения сме аут.Жалко, имаме и хубави черти ама нейсе.
34
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ Калинки преди 7 години
До 37"С купени дипломи са... дори и политициПРАВИЛНОТО - С купени дипломи са ПРЕДИМНО ПОЛИТИЦИ. Пък НАЙ-МНОГО са от ГЕРБ-КРАДЦИ.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....с висше образование са малко... обаче с купени дипломи за вишУ са много, дори и политици.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС: Българите с висше образование са малко!"Aй стига бе!!! АХАХАХАХА!!!Едно време за да станеш студент, са се искали знания и труд. А днес студент не е станал този, който не е искал. Понеже цялата борба е за пари. Влизат по документи, без изпити. Доктори приемат с 3-ка в днешно време! Всеки втори *** взима висшУ. Накрая ЕС казва, че нямаме достатъчно студенти?! Тези от ЕС наистина искат да съсипят образователната ни система!
31
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ВИШИСТИ--СПЕЦИАЛИСТИ ИМАШЕ ДО 1989 СЕГА СА У4ИЛИ НЕДОУ4ИЛИ 70 ПРОЦЕНТА С КУПЕНИ ДИПЛОМИ --КАКТО В ДАИ
30
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А какво да кажем, за депутати, министри, от всички цветове на дъгата, за протежетата им, назначени по министерства и агенцийки, които за 2 години взеха задочно по 3 висши образования? Или за начина, по който красивите момичета взимат дипломи, от УНСС например?Или за депутатите, които едвам сричат българския, но имат по няколко висши образования, че даже и преподаватели са били, на 26 години...Всичко е демагогия, и прах в очите на хората.Кучето си лае, кервана си върви 27 години вече...
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел отчита, че работещите българите с висше образование са малко, а и повечето от тях са калинки-герберасти. Огромен брой реални вишисти са или пенсионери или безработни.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Malko sme zashtoto sme po stroejite v chujbina...zagubih si vremeto 4 godini.V chujbina tolkova pari na kup ne byah vijdal,osobeno sled mizeriyata kato student
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До майорски:А тебе правописът ти те включва в простия народ..
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И половината от висшистите са с безработни специалности.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маьораски:я те е че няма кой да винобърне внинание на комунистическите тъпо.тий ли кво?
24
0
 
8
 
! Отговори
хехе преди 7 години
абе нали сме пазарна икономика ....като няма вишисти заплатите им трябва да се вдигат ....Търсене - Предлагане Пазар ...ама нещо пак не е така ...щото това е вярно при затворена система /общество ...а ние сме отворени към запада ...умните бягат дори и за високи заплати ...нивото на оставащите пада ...и заплатите им също ...защото и среднис може да се справи като тях ...хе хе
23
1
 
14
 
! Отговори
тя преди 7 години
Лошото е , че в парламент , президенство, министерства работят неграмотни и такива с купени дипломи , а истински висшисти със знания , но без "връзки" са безработни!
22
3
 
12
 
! Отговори
майорски преди 7 години
а по комунизма се водехме една от нацийте с най много вишисти на глава от населението .....и не ми говорете че тогава качеството на обучение е било по ниско и ...всеки е можел да завърши висше ....точно обратното ...сега всеки може да го завърши ....и без да учи !!!и пак няма вишисти ....на в Европа на ви Либерализъм и свободия ..на ви демокрация ...демокрацията вирее явно само при *** народ ! защото няма такава !!!1
21
0
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
Истината е, че България няма нужда от настоящи висшисти. Държава, управлявана по модела на бизнес предприятие, е глуха за постигналите висшето познание на човечеството индивиди. Научността в всички сфери на дейност на обществото е заменена с сляпо копиране на готови модели и е ориентирана към високи доходности или религиозен фанатизъм на господстващи идеологии. Нищо, за по предно място в класацията, ще създадем някои и друг уни-тет с засукано име, и ще произведем занаятчии с претенции за висше.
20
2
 
14
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
образуванието струва пари, часовата работна ставка в България е минималната от ЕС с 4,20 Евро най вискоката е в Дания 43,00 Ерво...... вдигнете заплатите !!!!!!!!
19
2
 
18
 
! Отговори
Няма полза преди 7 години
Типичен пример на сбъркана статистика.Гледа се следствието,а не причините.Не се отчитаколко от завършилите висше образование имат добре платена работа по специалността.Децата гледат "успелите" в живота-плеймейтки и футболисти,мутри и аферисти,политическипарашутисти и калинки от всякакъв вид.Техният "успех" няма връзка с някакъв образователенценз.Така извратената ни обществено-политическа система насажда впечатление заненужност от образование и следствието е налице.Трябва друга мотивировка!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Университетите стават на банки и ще отворят и каси за такси и банкомати.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината боли затова се трият коментари ;)