Европарламентът ще блокира безвизовия режим за турците

Анкара трябва да промени антитерористичните си закони
Обновена: 11 май 2016 16:25 | 10 май 2016 16:30, Елка Василева
21
Европарламентът ще блокира безвизовия режим за турците
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент няма да обсъжда предложение за предоставяне на безвизов достъп до Европейския съюз за турските граждани, преди Анкара да промени антитерористичните си закони, заявиха днес официални представители, цитирани от ДПА.

Този ход излага на риск споразумението, постигнато между ЕС и Турция за овладяване на миграционните потоци. Турция многократно е подчертавала, че премахването на визовите изисквания за нейните граждани е ключово условие за споразумението.

Още по темата

Европейската комисия направи предложение в този смисъл миналата седмица, но визовата либерализация трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и мнозинството от членките на ЕС, преди да влезе в сила.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган подразни евродепутатите, като се противопостави в петък на едно от условията за визовата либерализация - стесняването на дефиницията на тероризма в Турция, която според критици се използва за репресии срещу политическите опоненти и критично настроени към правителството журналисти.

"Всички сме на едно мнение, дори няма да започнем да обсъждаме предложението на Комисията, ако преди това няма ясно доказателство, че 72-те условия са спазени. Това означава също антитерористичното законодателство в Турция да бъде променено", посочи Ги Верхофстад, лидер на фракцията на либералите в ЕП.

"Ние не можем да приемем заплахи и изнудване от Турция на Ердоган, що се отнася до защитата на човешките права", добави Джани Питела, лидер на социалистическата фракция в ЕП.

Турските медии съобщиха по-рано днес, че Европейският парламент ще се събере на извънредно заседание утре, на което ще се обсъжда отпадането на визите за турски граждани в Шенген.

Заседанието ще започне утре вечер. Тема на дискусиите ще бъде доколко Турция е изпълнила необходимите критерии за премахване на визовите изисквания, посочва турската частна телевизия НТВ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Иниацитивния преди 7 години
Уважаеми читатели, основната цел на Ердоган е да вземе лично и с негови сподвижници шесте милярда от ЕС и след като се въведе безвизовия режим за турците, всички мигранти преминаващи през Турция да им се дава турско гражданство и да ги изпращат в Европа. Та това е неговата мечта, не с меч а с помощта на нашите непроумяваща евроуправници да ислямизира Европа, което никой турски султан в миналото не е успял да направи! Тогава вече ще е най-великия ислямизатор в арабския свят. Противопоставяйте се!
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция е трън в петата на Човечеството . Просяци - все нещо нямат и все нещо искат.
10
3
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До TуpчиHНамажи си добре задните части с вазелин,наведи се и се хвани за големите пръсти!Специално за тебе ще дадем визи на няколко надарени кюрди!
9
10
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Европейският парламент няма да обсъжда предложение за предоставяне на безвизов достъп до Европейския съюз за турските граждани, преди Анкара да промени антитерористичните си закони, заявиха днес официални представители, цитирани от ДПА.ЕС НАПРАВО ДА КАЖЕ НА КОЛКО МЕСЕЦА ЗАТВОР ТУРЦИЯ ДА ОСЪЖДА ТЕРОРИСТИТЕ ,А АКО МОЖЕ ДОРИ НА КОЛКО ДНИ ЗАТВОР ! ТУРЦИТЕ СЕГА СА В ЕВРОПА ДОРИ И ДА ИМ СЕ ИСКАТ ВИЗИ ,ТАКА ЧЕ БРЮКСЕЛ ДА СИ ЗАПАЗИ ВИЗИТЕ ,А ТУРЦИЕ ЩЕ СЪДИ ТЕРОРИСТИТЕ КАКТО СИ ИСКА !
8
21
 
8
 
! Отговори
БГ турчин преди 7 години
Силната политика на Ердоган носи големи икономически вреди на големите алчни играчи на ЕС на Америка.Браво на Турция!
7
19
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До МицотакисБрюксел се събуди за какво събуждане споменаваш, тези в Брюксел направо заспаха и са за Психиатрична Клиника . Хем да искаш от Турция да спира терористите ,хем да искаш смекчаване отношенията със терористите !!! Това хич ,ама хич не мога да го асимилирам , какво иска ЕС от Турция да падана колене пред терористите и да им се моли "" Моля господа терористи не деийе да на убивате " Браво на Ердоган ,само така иначе тези *** ще си правят каквото си искат ,да мачка терористите .
6
10
 
31
 
! Отговори
Мицотакис преди 7 години
Заглавието трябва да бъде "Брюксел се събуди",и слава богу ,защото няма как да танцуваме под звуците на зурната и даула на Ердоган постоянно,като иска Турция да е в Европа трябва да спазва правилата ,а не да рекетира и да извива ръце .А относно туризма средиземно море не е само турско ,Гърция ще пляска от радост ако западните туристи променят леко посоката на лятната си почивка България също
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко да вдига оградата по границата с Турция и Гърция и да подсилва военните и полицаите. Скоро там ще стане жежко.
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
xa xa dam Bruksel mrazi darjavite koito se borqt sas tehnite terosisti
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
машала зелки
2
28
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
Йок туризъм авантларъ!
1
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе от самото начало беше ясно, че всичко това е едно театро. колкото да се охладят емигрантите. нито Турция си е представяла, че ще паднат визите, нито Европа, че ще ги пусне току-така. ЕС плати някой милиард на турчина, оня си го прибра и сега по живо по здраво всеки ще усвоява политческите дивиденти от тази договорка.