Панамските досиета - достъпни и за България

Архивът съдържа над 360 хиляди имена с офшорки
10 май 2016 08:16, Петя Славова
12
Панамските досиета - достъпни и за България
Снимка: архив, Reuters

От тази вечер документите от т.нар. Панамски досиета вече са достъпни в мрежата. Това са над 360 000 имена на физически и юридически лица, съдържащи се в огромен архив на панамската адвокатска кантора за офшорни фирми "Мосак Фонсека"

Международният консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) включи в 21 часа специална търсачка за повече от 11 трилиона документа за почти 214 000 фирми в 21 страни и територии със статут на офшорна зона – от Панама и Хонконг до щата Невада и Британските Вирджински острови, пише "Труд".

От консорциума изрично уточняват, че в базата данни има напълно законни потребители на офшорни компании и тръстове и че ICIJ в никакъв случай не внушава, че някой е нарушил закона или е действал в противоречие с правилата. 
 
Досега информацията бе достъпна само за около 370 репортери от почти 80 държави. ICIJ публикува информацията в името на обществения интерес, се казва в официалното съобщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО СЕ ПИШЕ НЕЩО ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ БРАТЯ- НАД 600/700 ПОСТА, КОГАТО СЕ ЗАСЯГАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ- ВИЖТЕ ПО ДОЛУ- БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗНЕСОХА И ОСТАВИХА ВЪЗРАСТНИ, САКАТИ, БОЛНИ, ПЕНСИОНЕРИ, ОЛИГАРХИЯТА СИ ИЗНЕСЕ КАПИТАЛИТЕ В ОФШОРНИ ЗОНИ И ПЛАЩА ЗАКОННО ДАНЪЦИТЕ СИ ТАМ, ХА СЕГА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ЕДРИТЕ НИ КАПИТАЛИСТИ БЕЗ РАБОТНИЦИ.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е гражданското общество на България, не се ли засяга, притеснява, не се ли чувства ощетено след като финансовия капитал си плаща данъците извън България, не е ли това причината да сме на дъното по заплати и пенсии след като данъците ни са толкова ниски колкото в офшорните зони, защо има политическа класа тогава, защо разчитаме на депутатите да променят нещо, след като данъците се изнасят, до кога ще използват евтина работна ръка и ще я размазват в калта не внасяйки данъци...
5
1
 
0
 
! Отговори
търсач преди 7 години
Агентите на КГБ са вписани със фалшиви идентичности. Волен Сидеров не можах да го намеря.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО ЛИЦАТА ПРИВАТИЗИРАЛИ ИКОНОМИКА ЗА МИЛИАРДИ СРЕЩУ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ ВЪВ ОФШОРКИ- ТОВА НЕ Е ЛИ ОПАСНО ЗА СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА?!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой му пука!?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хайде журналята, вие сте наред. Или и вие като родната милиция ще бездействате. Ама срещу вятъра пикае ли се?
1
0
 
4
 
! Отговори
мицш преди 7 години
Дай линка, бе, Петя. Нищо не трябва да ти дадат за тва списване. Ето, който пита, да търси:offshoreleaks.icij.org