Фараж: Brexit ще е първа стъпка към разпадането на ЕС

Кампанията за Brexit-а води с 3%
6 юни 2016 12:22, Елка Василева
40
Фараж: Brexit ще е първа стъпка към разпадането на ЕС
Найджъл Фараж. Снимка: архив, Reuters

Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс", че се надява излизането на Великобритания от ЕС да е първата стъпка към разпадането на този блок.

Други европейски лидери "ще направят каквото могат, за да попречат на Великобритания да напусне", защото Brexit-ът ще е "първото домино" в разпадането на останалата част на ЕС, смята Фараж, който казва, че е подкрепя "изчезването" на ЕС.

Коментарите на евроскептичния евродепутат за бъдещето на Европа са сред неговите най-враждебни досега и подчертават колко важни са залозите на британския референдум на 23 юни за бъдещето на членството на Великобритания в ЕС, отбелязва "Гардиън".

Лидерът на ЮКИП води кампания против европейските институции от дълги години, но настоява, че неприязънта му е към ЕС, а не към страните членки. "Не съм антиевропеец, а съм анти това, което се прави в името на Европа", казва той.

Фараж казва, че ратификацията на Договора от Лисабон през 2009 г. е била моментът, който го е настроил против ЕС. "Видях как Европейската конституция бе отхвърлена от французите и от холандците и какво стана? Те бяха напълно пренебрегнати и проектът продължи", заявява той.

Фараж отхвърля песимистичните прогнози за британската икономика в случай на Brexit.

"Бе Ем Ве, Ауди и Мерцедес ни продават много коли. Френските винопроизводители ни продават много вино и съм им благодарен за това. Сега търгуваме с ЕС на дефицит от около 80 милиарда лири годишно. Търговията не е нещо, което се прави от бюрократите и политиците", аргументира се лидерът на ЮКИП.

Според допитване на института Опиниум, цитирано от в. "Гардиън", кампанията за Brexit-а е набрала инерция и води с 3 процентни пункта пред привържениците на оставането в ЕС с 43 на 40 процента.

Резултатите сочат, че лагерът на оставането е загубил 4 процентни пункта в последните две седмици, през които бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и министърът на правосъдието Майкъл Гоув неуморно водиха кампания по темата на имиграцията, отбелязва вестникът.

За същия период лагерът на Brexit-а е спечелил 3 процентни пункта.

Потенциалът на стратегията на поддръжниците на Brexit-а се вижда от отговорите, че 41 процента от анкетираните сочат имиграцията като един от двата най-важни въпроса в решението им как ще гласуват на референдума. 35 процента посочват способността на Великобритания да изготвя свои закони без намеса от ЕС, а 29 процента обръщат внимание на въздействието от напускане на ЕС върху британската икономика.

Половината от анкетираните 2007 души смятат, че имиграцията ще е под по-добър контрол, ако Великобритания напусне ЕС, 12 процента са на мнение, че страната ще запази по-добър контрол, ако запази членството си, а 24 процента казват, че няма да има съществена разлика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дано англичаните вземат правилното решение. *** за Евpогейския съюз!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ES e neobhodima I sa naselenieto na malka Rusiya.
24
2
 
7
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Добре е ЕС да бъде под пара.Няма време за отпускане.Конкуренцията в световен план е убийствена.Брекзит няма да има,но промени в съюза ще има.
23
10
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
От Ватерло (1815) насам, Британия и Русия пречат за обединението на Европа. Вече два века. Британия няма място в ЕС.
22
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всяко начало има и край . европа се разпада , а за разпада не са ви виновни комунистите а точно демократите
21
9
 
12
 
! Отговори
Союз-2 преди 7 години
ЕС ще се разпадне и ще има СССР-2.
20
4
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Британия само пречи на ЕС и трябва да излезе за да се стабилизира съюза. После, когато решат пак да влезат, ще трябва да се простят с валутата си.
19
4
 
9
 
! Отговори
от Кения и Уганда преди 7 години
Айде и мексиканците и африканците да идат Тръмп да затваря границите и да го натръмпи на червената комунистка Меркел.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия комунистически популисти и демагози нарекли се демосрати. Управляват с насаждане на страх у хората, описват едни постапокалиптични картини за незнам си кво, но когато националистите видят опасност в исляма туй е популизъм и демагогия, егати шутовете.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Импотентното англосакс-конско недоносче е пътник.
16
5
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 години
Където е стъпил Български *** все се разпада,айде да не ви давам примери........
15
7
 
12
 
! Отговори
RAD преди 7 години
Айде да се махат и да мирясаме всички!Писна ми от техните пост-колониални претенции!Впрочем някой виждал ли е в магазините нещо "Made in United Kingdom"? Да се махат и да се оправят! А след 15 г. с радост ще гледам как английски портиер ми носи куфарите с лондонски хотел и му подхвърлям 2 евро бакшиш...
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ингилизите са най на далавера от Европа! Едвали на 23 юни ще решат да напуснат Европейския сьюз!
13
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ще се сгромоляса като изгнила круша.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните са едни от създателите на бялата цивилизация и много добре знаят как се прави майдан,справка Ирландия и Северна Ирландия.Та Англия няма да подпише ТПТИ,или ще има отстъпки за империята или излиза от ЕС.Обществото е вече сплашено и готово за правилното гласуване на референдума,тоест пуйката е сготвена .Но ес не го мислете защото ще се преструктурира под друга форма
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До така е и на западА на изток в Крим едни зелени человечета вежливо обяснявах как се попълват правилно бюлетините, лекичко подбутвайки химикалките с дулото на автомата....
10
5
 
15
 
! Отговори
др Фараж преди 7 години
цуца около 200 000 паунда от Европейските иституции годишно. А иначе бил анти-ЕС. Хахахаха
9
5
 
28
 
! Отговори
SS преди 7 години
Хайде да видим сега демокрация във акция.100% е сигурно , че ако работата тръгне в посока на излизане от ЕС, ще бъде изработена манипулация на изборите в полза на интересите на ЕС.Нещо като президентските избори в Австрия
8
6
 
27
 
! Отговори
така е и на запад преди 7 години
Независимо какво ще гласуват Англичаните,техния избор както в случая с референдума за Шотландия ще бъде фалшифициран и подменен....
7
6
 
6
 
! Отговори
Физиономист преди 7 години
Тоз веке и визуално е заприличал на Медведята....:)))