Юнкер бесен на Германия и Франция заради хербицид

Съдебен процес надвисва над ЕС
6 юни 2016 17:10,
27
Юнкер бесен на Германия и Франция заради хербицид
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия заплаши днес, че няма да позволи да ѝ бъдат прехвърлени отговорностите по вземане на ключово решение за съдбата на най-използвания в земеделието и градинарството хербицид – глифозат. Той се продава под търговското име „Раундъп“.

„Страните членки трябва да си поемат отговорността и няма да могат да се крият зад комисията. Ясно е че отговорността за вземането на това решение е на страните членки“, заяви говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Острият коментар бе предизвикан от поредния неуспешен опит да се удължи лицензът на препарата срещу плевелите, който изтича на 30 юни. Гласовете на 20 държави, сред които България, не стигнаха за вземането на решение, тъй като големите страни – Германия, Франция, Италия се въздържаха и не можа да се постигне класифицирано мнозинство.

Юнкер е изправен пред трудно решение дали да продължи лиценза на глифозата, за който има съмнения, че е канцерогенен, или да трябва да се яви на съдебно дело с производителя, което заплашва бюджета с милионна глоба.

Проблемите на глифозата започнаха, когато Международната агенция за борба с рака към Световната здравна организация обяви, че глифозатът се свързва с някои видове рак на кръвта и го прехвърли в списъка си с канцерогенни вещества.

Това научно становище се отхвърля от Европейската агенция за безопасност на храните, която препоръчва кои препарати да се разрешат за употреба в ЕС и кои да се изтеглят.

Първоначално Европейската комисия предложи сертификатът на хербицида да бъде удължен с 15 г., но заради съмненията в неговата безопасност го намали на 9. Европейският парламент пък настоя за 7-годишен лиценз и забрана за използването му в паркове и детски площадки. Миналата седмица Еврокомисията предложи удължаване с до 18 месеца, когато се очаква да е готово научното мнение на Европейската агенция за химическите продукти.

Това предложение обаче също беше отхвърлено и се очаква утре Еврокомисията да даде днешния вот на апелационна комисия, която да се произнесе по него. Очаква се втората инстанция да се събере около 20 юни, малко преди изтичането на лиценза. Ако и тя не вземе отношение, Европейската комисия ще трябва да реши какво да се прави с препарата срещу плевели. Тя може да удължи разрешителното или да не прави нищо, което означава, че „Раундъп“ ще спре да се продава в ЕС от Нова година.

Изненадващият отказ на германските социалдемократи - по-малкият коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, да я подкрепят за запазването на глифозата, е причината за патовата ситуация. Гласовете на Германия не само са нужни за събиране на квалифицирано мнозинство, но и тъкмо тя беше избрана да бъде докладчик от името на европейските членки по бъдещето на химикала.

Днес единственият глас против е бил на Малта, но Германия, Франция, Италия, Португалия, Гърция, Австрия и Люксембург се въздържаха. Общата тежест на 20-те държави, подкрепили глифозата, е 52,9% от нужните 70.

Глифозатът е лицензиран и се използва широко в ЕС от 2002 г. Той е откритие на фирмата "Монсанто", но негови производни са лицензирани и от конкурентите му. Няколкостотин препарата за растителна защита на основата на глифозат са регистрирани в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жан-Клод Юнкер точно след 10 дни е на откриването на икономическия форум в Санкт Петербург, където се надява да се срещне с Владимир Путин.