Осъдиха британска компания за съвременно робство

Група литовци били подложени на принудителен труд
10 юни 2016 16:24, Елка Василева
18
Осъдиха британска компания за съвременно робство
Снимка: архив, Reuters

Група литовци, подложени на принудителен труд в птицеферми във Великобритания, спечели епохално гражданско дело срещу похитителите си. Това е първото съдебно решение срещу британска фирма, съдена за съвременно робство, предаде Ройтерс.

Висш съдия се произнесе в подкрепа на жертвите, намирайки компанията за виновна за налагане на забранени такси, незаконно неплащане на заплати и неосигуряване на адекватни условия за живеене и труд.

Шестте жертви, на възраст между 19 и 58 години, поискаха обезщетения за наранявания, неизплатени заплати, влошаване на здравето и нарушаване на безопасността.

Размерът на компенсациите ще бъде оценен на по-късна дата.

За първи път Висшият съд постанови решение в полза на жертви на трафик срещу британска компания, заяви Шанта Мартин от адвокатската кантора, представляваща шестимата мъже.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е за вярване . Държавата създава закони , за да видим кой пръв ще ги наруши - Поданниците или самата ТЯ
14
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"незаконно неплащане на заплати" -- това къде ли още беше разпространено, че и в държавните предприятия?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осъдете и робовладелците на робство за същия период от време . Да му мислят философите - имало било нови обществено - политически фармации .
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато законите се създават за печалба на пари, такива са резултатите.--Закона/ните трябва да са над печалбите, над парите, над хората, над работодателите, над командващите, над изпълняващите.ЗАКОНИТЕ СА СВЕЩЕННИ! --Печалбите са гнусни.---Всекиму според заслугите.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги съдете! Те са хора с традиции!Освен това имат традиции и в човекоядството, но по темата все още се мълчи!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английски колониални ценности и мурафети, които те наричат традиции. Остатъчен рецидив от вековете изпомпване и експлоатация на Индия и другите поробени държави. Но палачинката почна да се обръща - паки кмет на Лондон, скоро брекзит.....ще се научат и то по трудния начин.
9
0
 
14
 
! Отговори
Баааам преди 7 години
Че то съвременното робство си е навсякаде,просто на едни се плаща повече,на други по-малко.Разлика между преди и сега е ,че едно време ако си роб си го знаеш,а сега си роб,но си мислиш че си свободен.Свободни са тия къде въртят синджира и си наглеждат стадото,за нас 260 дена в годината работа,докато накрая не осъзнаеш,че всеки ден виждаш повече колегите си отколкото децата си.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това се беше случило с бежанци, нямаше да се стигне до адвокатски кантори, а правосъдието щеше да е с ножове и калашници. Обаче няма как да стане, щото никой все още не е виждал мигранти да работят.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципът на действие на подобни измамни схеми почива на експлоатацията на човешкия труд и обикновено корените й стигат чак до полицията или до големци. Измамниците вкарват хора и ги насочват към работа, където шефовете знаят всичко и си трайкат. Ако се отскубнат остават ограбени с труда си, ако останат продължават да ги експлоатират като животни. Това го знаят богаташите и всички са си продали душите на рогатия и търгуват със съдби. Затова ние сме бедни, а те богати.
6
1
 
18
 
! Отговори
Деде преди 7 години
Имай предвид че Великобритания е робовладелческа държава и пускай децата си там юроде, дето се наричаш българо-европеец.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измамниците се възползват от незнанието и доверието на хората и ги примамват в капан, от който понякога няма излизане. В Австрия, в едно село близо до Инсбрук има българи, измамени от такива. Момчетата стоят с вързани ръце и живеят ден за ден. Нито могат да се приберат, нито могат да предприемат нещо. Кой знае още колко са като тях, защото официална статистика няма никъде. Дано Бог да ги закриля и въздаде на измамниците заслуженото още докато са живи...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ISS не е по-различна? Разни цветни субекти на меринджейски и началник смяна позиции и там си позволяват някаква вторична колонизация. Нещо като "Чистота" - плащат минималната надница и разни от бившите английски колонии се вживяват като колонизатори. Важното е на компанията да излиза по-евтино, а ако парите са държавни или от здравни фондове още по-добре.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валентина Савова, простете за досадната грешка
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора са попаднали в организирана мрежа за трудова експлоатация, с каквито е пълно и на запад и у нас. В Чехия са украинците и македонските торбеши. В Германия турците правят това и навсякъде организацията е много стройна. Отиваш уж легално всичко, а ако получиш изобщо някакви пари, то е след много месеци. В Словения има една българка, която подмамва хора от България с фалшиви обещания за работа, а всъщност това е капан за доверчиви хора. Измамницата се казва Валентин Савова.Пазете се от нея
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това са литовците, за които одисей и другите васали твърдят, че били вече "мноу добре". Затова от хубаво са отишли да работят при условия, обидни за който и да било цивилизован човек.