България – фактор в Brexit-а

София ще довърши преговорите за напускането на Лондон от името на ЕС
24 юни 2016 11:37,
109
България – фактор в Brexit-а
Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

На България се пада херкулесовата задача да приключи преговорите за напускането на Великобритания на ЕС, след като вчера британците поискаха късане на Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви тази сутрин, че ще подаде оставка през септември и неговият наследник ще информира Брюксел през октомври, че Великобритания иска да напусне Съюза. Това е формално изискване за започване на преговорите, уреждащи условията за излизане.

Според европейското право преговорите за напускане ще продължат 2 години, което съвпада с българското председателство на ЕС от юли до декември 2018 г.

Ако ЕС не преподреди реда на председателствата, това ще означава, че български дипломати ще водят не само съветите, които ще уточняват условията за напускането, но и работните групи, които ще бъдат ангажирани с договарянето на техническите детайли как ще се случва това в най-решителния, заключителен техен етап.

Британският евродепутат от консерваторите на Камерън Ашли Фокс съобщи тази сутрин в Брюксел, че Лондон ще използва лятото за неформални разговори, които да подготвят официалната процедура, която никога не е прилагана досега.

Според Фокс, който агитираше за оставането на Великобритания в ЕС, имиграцията и свободата на движение, които са основополагащи европейски принципи, са били решаващата причина британците да гласуват за отделяне.

Саид Камал, съпартиец на Фокс, който пък агитираше за напускането, коментира, че резултатите са "силен сигнал към ЕС, че не може да се продължава по същия начин".

Евродепутутът, който оглавява групата на консерваторите в Европейския парламент, изрази надежда, че Brexit ще стресне онези, които си "заравят главата в пясъка, винейки популистите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези надменни, мързеливи толупи, едва ли ще клякат да берат ягоди. Те са свикнали по имперски, роби да им вършат работата.
66
2
 
18
 
! Отговори
Дърт комунист преди 7 години
Знаех си че ние ще погребем ЕС. Хаха
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той пък Камерън си правеше прогнози за членството на Турция.Язък,убаво момче.
64
6
 
10
 
! Отговори
Луд ли си преди 7 години
Кой го е учил тоя *** на политика?Какво му трябваше да угажда на пенсийките и пакитата с тоя brexit? Не му ли стигаше че младото британско сьвременно общество желае да остане в ЕU? А дано на пенсионерите им пенсиите да станат по смрачаващи и от Бьлгарските!
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега 200 000 българи да се връщат в БГ и да берат тухли, защото такива визи ще има , че българин ли си или румънец трудно ще се издават. Така че не се радвайте от тоя брекзит защото вашите роднини в Англия ще го поемат.
62
1
 
2
 
! Отговори
България преди 7 години
себе си не може да оправи, щяла да оправи развод от такъв мащаб! Мъка, мъка!
61
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е виновна, че се стигна до тук. Трябва да се каже ясно.
60
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До ДСКутевизмо-съветофилите не бяхте ли за мир?
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе днес РазБойко ще пие една хубова ракия . Има хубов повод...
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напускането на ВБ всъщност е добра новина. Те и без това бяха получленове проводници на политиката на САЩ и съответно на Израел в ЕС. Сега дай Боже германците да лъхнат Меркел и французите Оланд и ЕС ще стане едно по-добро място.
57
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
"Евродепутутът, който оглавява групата на консерваторите в Европейския парламент, изрази надежда, че Brexit ще стресне онези, които си "заравят главата в пясъка, винейки популистите"."Правилно. Цялата тая работа трябва да се използва по най-добрия начин. Явно има причини да се е стигнало дотук, а брекзитът по-скоро може да допринесе положително. Радостно е, че кутевизмът, нямайки никакво влияние никъде, ще си *** по форумите и ще остави нормалните хора да оправят нещата
56
0
 
2
 
! Отговори
ямбулия до 59 преди 7 години
ами ямбулия съм си, от бинковски. да не си съгражданин
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според европейското право преговорите за напускане ще продължат 2 години, което съвпада с българското председателство на ЕС от юли до декември 2018 г."Идеален момент да организираме мултинационален референдум и да закрием *** веднъж завинаги.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и гърците казаха ОХИ, но после се отметнаха.
53
0
 
12
 
! Отговори
бързо преди 7 години
Бързи и сериозни реформи нова политика и политици,без омраза,разделение и санкции и по далече от САЩ само това ще спаси ЕС.
52
0
 
1
 
! Отговори
GERP преди 7 години
Ама... ама... ама ние чакахме напътствия от ЕС??? Ние само можем да усвояваме???Уот дъ ф***K?
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще е голям цирк!!!! Българската политическа клика е в шок и ужас от случващото се, защото те разчитат на ЕС да носи отговорността вместо тях! Направо нямам търпение да гледам как ще се държат в близките месеци :))))
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисейчовците са се изпокрили в миши дупки да *** раните си ахахах
49
0
 
18
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
Малей, голям цирк ни чака! Обаче някои родни некадърници ще захлебят здраво от тия преговори! куневица дали няма да се натисне пак ?
48
3
 
5
 
! Отговори
ямбулия преди 7 години
ама англия ши играй ли сега на европейскоту