Българите на Острова след Brexit-a: Чувстваме се застрашени!

Около мен всички са в абсолютен шок, каза Ради Станчов пред Dnes.bg
Обновена: 24 юни 2016 13:15 | 24 юни 2016 13:07,
281
Българите на Острова след Brexit-a: Чувстваме се застрашени!
Снимка: Reuters, архив

Всички са в шок. Хората са разочаровани и доста уплашени. Това разказаха българи пред Dnes.bg и споделиха за настроенията на сънародниците ни, които работят на Острова, след решението за Brexit-а.

"Чувствам се застрашен от гледна точка на това, че вероятно много работни места ще заминат, особено тук в Лондон", разказва Ради Станчов, който работи от 6 години като счетоводител в Лондон.

"Около мен всички познати са в абсолютен шок. Хората, с които общувам са твърдо за Европейския съюз", казва още Ради.

Красимира Георгиева работи и живее в Лондон вече 4 години. Чисти частни домове, като в началото тръгва за Острова чрез българска агенция.

Тя разказа, че в българските групи вече се прокрадва мълвата за връщане в България или преместване в друга държава от ЕС.

На Острова Краси се осигурява като частно лице, а за работа й е нужен единствено NIN - National Insurance Number. След решението за Brexit обаче, българката вече не е сигурна какво точно ще последва и какви ще бъдат промените за нея.

"Сега ще се върнат сините и жълти карти, ще ни трябват визи", прогнозира Краси.

По думите й за излизането на страната от ЕС са гласували необразованите британци, която тя определя като "мързеливите англичани, тези, които чакат на помощи и тези, които виждате в Слънчев бряг".

"Хората, които са анти са масово от провинцията", споделя мнението й и Ради.

"Против ЕС са тези, които не разбраха, че им промиха мозъците. Англичаните, с които аз говорих до един бяха за това да останат", допълни Краси.

По думите на Ради това е вот, чийто резултат ще има огромни последствия за младежта, а голяма част от решението е в резултат от гласовете на старите поколения. "И е жалко, че вместо Великобритания да е лидер в съюза, се дърпа по този начин", каза българинът.

Към момента Ради обмисля бъдещето си: "Аз съм твърдо за Европейския съюз и ако нещата се развият в лоша насока като реални действия от тук нататък, се замислям за връщане в България или търсене на работа в Германия или Австрия. Другият вариант е, ако Шотландия се отдели и остане в ЕС, там да се преместя".

Красимира обаче е категорична, че така или иначе не харесва Англия и мечтае да се върне у дома в България. "Но с това обезценяване на паунда, не знам кога и как ще стане", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** народ, никога няма да ги стигнем американците...англичаните още по малко.
118
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лично аз не знам 'гурбетчия' ли се водя, но 12 години на острова и никога не поисках тяхното поданство, защото съм БЪЛГАРИН! при абсолютно всяка възможност се прибирам у нас, над 9-10 пъти годишно. работя за себе си, не мия чинии, нито завивам гайки, нито разнасям вестници, с 3 техни магистратури съм и честно казано, ако решат да ме гонят като само-нает, си прибирам над 23.000 паунда данъци, внесени там и ми е все тая. Брекзитът засяга по-скоро новодошлите черноработници от Европа.
117
3
 
8
 
! Отговори
FaxIT преди 7 години
Сега разбрах защо преди време пеехте в метрото сънародници "Мила Родино"..Знае ли сте какво ви чака...
116
7
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Ясно ,че българите плащат 200лв ДДС + други данъци (също както ги плащам в Испания) , въпросът е КАКВО получаваш в Родината и какво в гадната чужбина ,където на всички ни гледат като 10-та ръка хора !? Преди 5 дена ходих на доктор, , нито евро за да ми отвори вратата , нито лев за преглед , нито лев за за имунизация --- как е в БГ , че съм забравил ......
115
9
 
16
 
! Отговори
от Лондон с любов преди 7 години
Хехе, гледам как всички дето сте в Бг яко злорадствате и се надявате "гурбетчиите" да ги изгонят, ами да ви кажа - няма да стане. Не е лошо малко да четете и чужбинската преса, *** нейсе. Приятно злорадстване ви желая, драги сънародници! Ама докато вие се плюнчите тука, аз харча пари и живея... Дет' се вика - кон да ме ***, от тука не мърдам. Пък нека според вас да ми е лошо :)))))
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мацето като чистачка, емигрант сигурно се движи в академичните кръгове на острова, та знае кои са образованите?Аз например съм с 2 виши и 3 специализации на запад и при все че съм за ЕС не го приемам в този му вид. Едни да решават, на други само да им се спускат решенията и постоянно да ми обясняват че жител на една от най старите държави в Европа като те дори ни наричат инперии да се води Нто качество европеец и човек
113
7
 
2
 
! Отговори
Икономика преди 7 години
До Анонимен 137Да книга УК са на 5 най-голяма икономика в света. Само че това е на книга. Всичко е фиктивно, цялата им икономика е един голям балон. УК нямат никакво производство, УК нямат никакви полезни ресурси. УК няма нищо освен татруфеното си британското лоби и някакви чисълца написани вкарани в базата данни на лондонската стокова борса. Числа има - стоки няма. Без ЕУ това ще лъсне още и още, докато в един момент УК потъне в пропаста.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136Без никакво уважение, първо се научи да адресираш посланията си.Това че си провинциалист, *** и *** е ОЧЕВАДНО.А кенефите са твоя територия и никой не ти се бърка там.
111
5
 
31
 
! Отговори
до 139 преди 7 години
1. Родината ти е там където се чувстваш най-добре.2. Когато собствената ти родина се отнася с теб като с роб, а чуждата не, нормално е да има много хора които да се махат.
110
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 139Льольо в България никой не му дреме дали си образован, ако не си гербераст не можеш да прогресираш или да си намериш работа.В Англия може.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поздравления за Путин
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 130Защо пьк "злоба"??? Ти ако имаш файда от ес, то народа няма, и не само при нас, а и в много други страни не желаят да хрантутят целият този чиновнически апарат,,,,англия дори го призна " даваме в пьти повече ,отколкото получаваме"
107
5
 
6
 
! Отговори
Ох.... преди 7 години
Аз със смесени чувства. Обичам Англия ама още не съм я посетила. Сега се опасявам да не въведат визи или да поскъпнат туристическите услуги, поне да видя този достолепен Лондон и да усетя малко динамика и аристократичен повей: ) Че тук е едно блато.... не е мръднало на йота! Човек се ражда в блатото и си умира в него - това е България: (
106
0
 
5
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Демокрацията НИКОГА не е означавала власт на народа , -- в Др.Гърция са гласували по площадите , но САМО свободните граждани , които в действителност са били олигарсите - богати (и не толкова) робовладелци и държавни служители ---, а плебса както винаги ДГД
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей така като видя целият екран в червено и сриващите се пазари по света ме се пълни душата.Ден година храни хораааа.А сега денят ще мноооого дълъг, месеци ще е.Ох на батьо зайчетата.
104
12
 
14
 
! Отговори
139 преди 7 години
Да избягаш на Запад, за да живееш по-лесно е предателство. България има нужда от хора, не оъ мижавите 200 евро на месец, които пращате на майките си. Да не говорим, че един БЪЛГАРИН, който живее в България месечно само ДДС-то, което плаща е повече. Отделно са другите данъци и задължения, които изпълнява, за да служи на Родината си. Стойте си там и не си идвайте, не ни трябват хора, които, за да напълнят търбусите изоставят майка и баща.
103
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гурбета няма нищо общо с брексита. *** *** в България са много.
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма вече БГ роми да ходят за помощи. Фарадж дебне с камшика на границата.
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Набълбукахте се с кредити, импотеки, сега като ви отрежат помощите и ще клекнете съвсем.
100
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде мислите всяка втора баба в България вади по 2-5-10 хиляди? Със сигурност не е заради "нехранимайковци" по чужбината дето само си гледат кефа.Много от бългатските емигрнати тачат и милеят за родното и това е единатвеното което ги крепи. Предателите в България само се чудят кого да отрекат и как по-широко да се огъзят на Русия.