Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!

Българи изпращат пари на роднините си у нас по бусове
27 юни 2016 09:00,
227
Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!
Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз помня времена когато 1паунд беше 2.30лв. Ама непомня да е било паника. Ся паунда е 2.40лв и изведнъж някой е решил да наводни БГ пространството с глупости. Аз живея в УК и не пращам пари в БГ. Сам се оправям в живота от 15 годишен и на никого нищо недължа. Така че който има да праща - сам решава дали да праща или да не праща.
17
3
 
22
 
! Отговори
ех преди 7 години
Да не пращат по пощите,че крадливите български ръчички отварят колетите и ги прибират ,или направо-колетите изчезват
16
1
 
28
 
! Отговори
Българин в UK преди 7 години
Много е дразнещо, когато се пишат статии тук, базирани на слухове.Оня каза, тоя сподели, 20% - 30%,..Всъщност истината е, че седмица преди брексита, лирата беше около 1.24-1.25 евро, което прави около 2.50, точно преди брексита ( вследствие на фалшиви допитвания и проучвания, че англия 100% остава в ЕС) цената и стана 1.31 евро.И в петък следобяд се закрепи на 1.23 евро - така че всякакви такива тръшкания, които днес бг "обективно" препредава са излишни.Да видим тази седмица нивата й.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Блокиран в ДневникДа кажем имах това в предвид не съм се изразил добре ,но 1400 на месец абе зависи в кой град де , но не е от високите заплати ,а ако е в Лондон с толкова пари ще умре от глад .
14
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 7 години
купувам лири по 1 лв.
13
3
 
40
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Нещо не мога да схвана, 350 паунда на седмица не е никак лоша заплата, това прави 1400 паунда на месец. Проблема, описан в тази статия е, че въпросното лице праща 200 от тези 350 към България. Което не знам защо го прави. Всеки помага на роднини, ама никой не праща по 800 паунда на месец като помощ. Така че това е по-скоро някаква лична драма, едва ли е общ случай.
12
22
 
28
 
! Отговори
Не ми пука преди 7 години
Не ми пука за изоставилите род и Родина. В България също могат да печелят, вместо да слугуват на западняците.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как живеят с 600 паунда на месец в UK и що за източници са това някой казал нещо си и автоматично означава че всички българи в UK изкарват по 1400 паунда и пращат по 800 .Първо сигурно има някои изкарващи по 10000 на месец ,а тези които изкарват подобна мизерна заплата едва ли могат да отделят 60% от заплатата си .
10
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
работете и си пращайте парите на децата си да имат за чалготеки и дрога в България
9
3
 
9
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
до 2 въобще не са празни приказки , в Бг забравихме какво е да си държиш парите в долари и марки , за да не се обезценяват , защото сме застопорени към дойч марката от 15 години , но лирата падна 20% и се очаква да падне още 10 % ....... ако преди си пращал на децата в Бг 500лири сега ще трябва да пращаш 600
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е коклко чак па да се е сринала? 2,38 лв. е сега. Като стане лев и пеесе, тогава да ми се обадят;)
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми, да бяхте ги превърнали в $, то беше ясно какво ще стане с паунда още преди Брекзита
6
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХО-хо-хо, плебса реве............Кинтите му малко.Ами да бяхте учили бе селчовци.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BULGARITE SA YKI, KUDE I DA BUDAT SHTE OZELEYAT.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно това е проблемът с имигрантите - работят на минимални или под регламентираното заплащане, само и само защото са по-добре от собствената си държава и така подбиват цвната на труда. От друга страна пък азиатци и африканци са усвоили маниерите на учтива бездарност - т.е. не им се месят на англичаните или хората с по-висока позиция, съгласни са с всичко и гледат да не изглеждат много работни, за да не са заплаха. И затова и англичаните гласуваха за излизане - за да не ги подменят постоянно.
3
1
 
21
 
! Отговори
пак преди 7 години
Глупости ....
2
18
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами прибирате се в България и пред парламента защитете тая държава а не стойте по държавите да си давате задниците под наем
1
21
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тия в англия изобщо не ме е грижа......