Сорос: ЕС да се бръкне за бежанците или ще умре

Фондовете за земеделие да се орежат, да се въведат нови данъци!
30 юни 2016 14:07,
197
Сорос: ЕС да се бръкне за бежанците или ще умре
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз трябва да харчи най-малко три пъти повече за имигрантите, иначе ще умре. За това предупреди милиардерът Джордж Сорос пред Европейския парламент в Брюксел днес.

"Бежанската криза е смъртна опасност за ЕС и ако той не направи всичко възможно, за да се справи с нея, в крайна сметка ще се разпадне", предрече президентът на фондация "Отворено общество".

В момента ЕС дава 10,5 млрд. за посрещане на бежанците, охрана на границата, за сделката за спирането им с Турция и за създаване на работни места в Африка, така че да не тръгват към Европа.

Милиардерът заяви, че ЕС не се справя с мигрантите, защото не е единен и не харчи достатъчно. Той посочи, че Ангела Меркел е принудила останалите страни да приемат бежанци, подценявайки вероятността "моралното ѝ лидерство" да се изтълкува като покана от милиони. В добавка квотите, наложени на страните членки, не са били доброволни и много от тях са въстанали срещу им, насърчавайки нелегалното придвижване на мигрантите и настаняването им в страни, където не ги желаят. Липсата на доверие и сътрудничество между страните правят невъзможно въвеждането на обща политика за даване на убежище, смята Сорос.

Най-големият проблем на Европа за него идва от недостатъчните средства, които тя дава за разрешаването на тази сериозна опасност.

"Без достатъчно финансиране ЕС не може да изпълнява функциите, за които е създаден, нито да отговори на очакванията на европейските граждани", заяви Сорос пред европейските депутати в Брюксел.

ЕС трябва да харчи поне 30 милиарда евро годишно, както за да укрепи границите си и да осигури достойни условия за прием на бежанците и да ги интегрира, така и да харчи "навън" за държавите, които задържат бежанци при себе си и за Африка и Близкия изток, за да не тръгват. Отделно страните членки трябва да похарчат около 200 милиарда евро между 2015 и 2020 г. за прием и интеграцията на бежанците.

Сорос разкритикува плановете на Европейската комисия да дава пари на африканските държави, за да задържат имигрантите, за сметка на парите за развитие.

"Голямата сделка не може да бъде, че ако спреш мигрантите, получаваш финансова помощ, а да се помогне на развитието на Афика, така че след поколение да се постигне решаването на първопричините за кризата", заяви шефът на "Отворено общество". За него трябва да се направи План "Маршал" за Африка с бюджет от 271 млрд. евро годишно до 2020 г.

В противен случай ЕС е на път да разруши Шенгенската система с огромна икономическа цена от затварянето на границите.

За да се справи с това предизвикателство "на живот и смърт", ЕС трябва да впрегне всичките си ресурси, каза Сорос.

Според него Съюзът трябва да използва високия си кредитен рейтинг, фондовете си за спасяване на еврозоната и на държавите извън нея, за да вземе заеми на финансовите пазари срещу тях. Милиардерът предлага ЕС коренно да промени и бюджетната си политика, тъй като сега бюджетът му е само 1,23% от европейската икономика.

По-специално Сорос предлага ЕС да намали значително фондовете за догонване, които отпуска на по-бедните си членове, както и на парите за земеделие. Той посочи, че кохезионните фондове се харчат неефективно и са източник на корупция.

Земеделските средства пък изкривявали пазара, създавайки продукция, която не може да се продаде. Сорос е поддръжник и на въвеждането на нови европейски данъци, чрез които ЕС да може да увеличи бюджета си със собствени приходи. Такъв може да е данъкът върху финансовите услуги, който Брюксел се опитва да прокара безуспешно от близо 3 г., както и данък върху горивата или визов данък, който да се прибира от желаещите да посетят Европа. Бюджетът може да се увеличи и чрез вдигането на ДДС, част от който страните членки внасят в общата хазна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: ЕСДжордж Сорос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
23
 
! Отговори
реалист преди 7 години
ЕС с много скромна сума може да стреля по границите си по нарушители и всичко ще си дойде на място. Може и на Русия да плати за тази работа, щото НАТО очевидно не го е еня...А за Сорос или хубаво или нищо. Значи нищо.
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фондовете за земеделие да се орежат, да се въведат нови данъци!Точно така. Американците е.баха ***.мата на света, сега те ни лук яли, ни лук мирисали. Ние ще перем пешкира.Тиквата ще вдигне данъците. Не се надявайте, че няма. Нали изпълнява каквото му наредят в Брюксел. На нашата герберска с.*** не им пука за държавата и за хората.
73
0
 
28
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Мистер Сорос, ЕС може и да умре някой ден, то нищо вечно няма, но преди това ти отдавна ще си станал прах при прахта и пепел при пепелта. Даже никой няма да си спомяна за теб.
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този *** още ли е жив бе? Това *** съсипа бая страни. Нашата също.
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дедо Шоши вика да дадем 30 млрд,аз предлагам да дадем 3млрд,за кораби и гориво и да предоставим възможността на дедото,да празнува курбан-байрама,тугедър с няколко милиона бежанци,на американска земя.
70
0
 
13
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
До Анонимен 74Нищо не съм се оплел!Говоря ти за кредото "ПАРИ САМО СРЕЩУ РЕЗУЛТАТИ" което е кошмарът на психичноболния Сорос и главен спонсор на Хилари Клинтън в надпреварата за Белия дом!За мен тоя човек е психичноболен олиго-френ а ако е здрав психически значи сатаната е придобил неговия облик
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се точи на унищожаването на европа повече от тоя дърт зъл рептил. Казвам европа, не ес, защото ес не е европа а инструмента на унищожението и.
68
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ще се напънем да решим проблема,но преди да го решим ще се напълним с пришълци.И после се разпадаме и кой когото изяде?И Европа изядена познайте от КОЙ?Естествено от първобитните хора.Пример ромите у нас.Всичко ошушкаха!
67
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 7 години
Човек който печели на гълба на ЕС дава съвети как да се развива ЕС!?! Значи трябва да се прави точно обратното!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOCNO VIE LI GOSPODIN SOROS CHTE NI DAVATE SAVETI. ZARADI VAS KOLKO DARGAVI FALIRAHA , A VIE NA TEHEN GRAB TRYPATE MILIARDITE SI. STIGA SAVETI OT AMERIKANCI KOITO NAVSEKADE SE MESIAT. KADETO MINAT SLED TEH ILI *** ILI VOUNA STAVA.
65
1
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
Преуспял. ЙХАХАХХАХАХАХ! Ти на колко години си? Или може би не четеш икономически новини? Или може би пък акъл ти липсва. Преуспял, колкото и нашия Боко е преуспял. Това, че притежаваш огромно богатсво не означава, че си преуспял, защото си умен, а защото си безскруполен (в повечето слуачи!).
64
1
 
0
 
! Отговори
смях преди 7 години
До КонтраНа кой нямащи дава?
63
1
 
12
 
! Отговори
кой преди 7 години
А бе тука две статии една под друга възхваляват Сорос!тоя сайт нещо съмнителен ми се вижда,кой е собственика?
62
1
 
3
 
! Отговори
Контра преди 7 години
Всичко, което отнема от имащите и дава на нямащите - е добро!
61
1
 
10
 
! Отговори
:=) преди 7 години
параз.итите бежанци нямат работа в България само тормоз за тях още при влизането това е правилната рецепта за тия нагли същества само с един застрелян накарахме стотици хиляди да се замислят преди да тръгнат за България добра работа
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво сте седнали да цитирате този спекулатор?! Сорос не е нито ЕС, нито репрезентира някоя държава. За сметка на това печели стотици милиони от кризи. Някои проблеми се решават и без ЕС да бръква и да вади милиарди. Обикновенео преструкториране и релокация на ресурси е достатъчно. Този е време да рита камбаната и да ни освободи от присъствието си.
59
0
 
15
 
! Отговори
няма нужда преди 7 години
До ЕмигрантаА как е преуспял,с измами и спекулации и ограбване на бедни държави!
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега ли няма да стане ясно на стадото,какви "хора" са терминаторите на европейските народи,като се почне от натиканите в ЕС и се стигне до другите?!И сега ли ще врещят,"стига с тези конспирации"?!Какви "конспирации",овце,като те си вършат всичко явно и планомерно,само,че овцата само трябва да "мисли" самостоятелно,а не да повтаря брътвежите на властта,медиите и милионите НПО-та.Раберете още едно-на тях пари не им трябват,а власт,за редукция на Световното стадо.Парите са само едно средс
57
0
 
20
 
! Отговори
я стига преди 7 години
Откога един спекулант и бандит дава акъл на света как да живее!?
56
1
 
7
 
! Отговори
Д-р Фройд преди 7 години
Прав е човекът - ако не ги нахраним, ще ни изядат. И понеже са по-слабички от нас, са по-енергични. Можем да се спасим, само ако ги направим дебели и апатични като нас си