Валс: Разголените женски гърди са символ на Франция

Британски вестници за премиера, подкрепил забраната на буркините
Обновена: 31 авг 2016 12:23 | 31 авг 2016 12:22, Елка Василева
36
Валс: Разголените женски гърди са символ на Франция
Манюел Валс. Снимка: Reuters

Бурните френски дебати за носенето на буркини по плажовете намират отзив и в съседна Великобритания. Особен интерес за днешните британски вестници представлява изказването на френския премиер Манюел Валс, че разголените женски гърди са по-типичен символ за Франция, отколкото мюсюлманската забрадка.

Според лондонския "Гардиън" това сравнение на Валс е посрещнато доста скептично и е предизвикало много критики.

Премиерът изказа мнението в реч в понеделник вечерта, като изрази и подкрепата си за онези кметове на френски градове, които забраниха носенето на буркини - покриващи цялото тяло женски плажни костюми.

Той каза, че много повече му харесват голите гърди на Мариана - националния символ на Френската република.

"Мариана е с голи гърди, защото тя храни народа. Тя не е покрита, защото е свободна. Това е републиката!", провикна се Валс на митинг на управляващата Социалистическа партия.

Според вестника обаче изводът, че голите гърди са символ на Франция, докато мюсюлманската забрадка поражда проблем, е станал обект на хапливи забележки не само от политици, но и от историци и феминисти.

Цитират се крайно острите думи на Матилдe Ларер - историчка на Френската революция, която писа в Тwitter: "Мариана е с голи гърди, защото това е алегория, бе глупако!" После тя надълго обясни, че образът на Мариана с голи гърди има далечни исторически класически корени.

Друг лондонски вестник - "Индипендънт", също цитира Ларер, която обяснява, че изобразяването на Мариана с голи гърди в миналото просто е "художествен символ" и няма нищо общо с феминизма.

Други историци, цитирани от "Гардиън", поставят под въпрос доколко премиерът познава френската републиканска история. Фигурата на Мариана официално стана символ на Френската република по време на революцията от 1848 г., довела до падането на монархията. Нейният образ все още фигурира върху официални документи и в материалите на публични учреждения, както и върху пощенски марки.  Статуи на Мариана красят кметствата на много градове, отбелязва всекидневникът.

Цитиран е и историкът Никола Лебур, според когото Манюел Валс изглежда бърка Мариана с по-ранната широко известна картина на художника Делакроа "Свободата повежда народа", централен образ в която е разгърдената женска фигура, която обаче няма нищо общо с републиката.

Така смята и Матилде Ларер, цитирана от "Индипендънт". Според нея премиерът просто се е заблудил в историческите факти.

Вестникът отбелязва и показателния факт, че до премиера Валс на същия митинг са били две министърки - на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен, и на образованието и науката Нажат Вало-Белкасем, но те демонстративно са се въздържали от ръкопляскания при тези думи на премиера, за разлика от присъстващите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в шарли ебдо какво пишат
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A aз не разбирам смисъла - на плаж, ама увит с чаршаф? Ами тогава *** на някой кей или на някое пристанище, щом няма да влизаш във водата.А да се влиза във водата с тия чаршафи си е чист опит за самоубийство.Така че - зачалмени на плажа - не, няма логика и не бива да се позволява.
20
0
 
6
 
! Отговори
do 19 преди 7 години
Че жена ми си ходи по монокини на плажа редовно. Чат пат при възможност ходим и на нудистки плажове. Виж обаче ако се забули или забради - ей тогава ще стане гадно и ще има разправии. Не че ще го направи де.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко е нелепо човек който не знае как се пише забра"Т"ка да обвинява други в невежество.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Европа всеки би трябвало да има свобода на начина си на обличане. Иначе по нищо не се различаваме от тия по които плюем
17
1
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
По-вероятно и приятно е дъщеря му и жена му да отидат на плаж без горнище отколкото като спарени пингвини. Така е в Европа. Има и нудистки плажове.
16
5
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Пусни майка си, жена си и дъщеря си с голи гърди по улиците, ако си жена тръгни и ти така и ще разбереш бързо на какво са символ.
15
6
 
6
 
! Отговори
Изтриха и това педи преди 7 години
Абе пусни си жената и дъщерите голи по улиците и разправяй, че са французойки.
14
2
 
17
 
! Отговори
по темата преди 7 години
Не знам на какво са символ разголените женски гърди ама забратката си е символ на теторизма и невежеството и за това всеки нормален се разграничава а от Бурките направо се отвращавам.
13
1
 
8
 
! Отговори
да преди 7 години
френската историчка щом обяснява, че е алегория, да обясни на мюслитата да не се дразнят.
12
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разголените женски гърди са само символ на една древна професия.
11
1
 
19
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Какво им е работа на британските медии да се ядът с френските буркини.След звучния шамар на Оланд по амбициите за световно господство на англофоните Франция се изравнява с Русия в сипенето на огън и жупел.Премиера Валс бил ***??? А Камерън дето си направи харакири с Брекзита е много умен - нали!Дали ще се носят буркини или не си е дело на местните власти. В Англия всички би трябваро да носят буркини,особенно т.н.туристки в Слънчака.Господ като е раздавал красотата на албиона пак е било мъгла
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според лондонския "Гардиън" това сравнение на Валс е посрещнато доста скептично и е предизвикало много критики....za naglo-saksite znaem...,ako bese spomenal za gol muzki dir_ik...stiaha da rukopliaskat v nesviast...Tuk se cudiat, zasto zenite na naglo-saksite izglezdat kato mutirali..., muz li e, ne e li...Ami ako ne mutirat...nikoi ostrovitianin niama da im oburne vnimanie...:))
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази Матилде Ларер два пъти я споменавате в статията г-жо Василева с драгия ни "Индипендънт"
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ***, която приижда от Азия и Африка, с голи цици ли ще я приемате?
7
25
 
10
 
! Отговори
не е лесо преди 7 години
Великия руски мъж пие евтина водка и гледа от високо.Жена му е на запад и върти дудудки да изкара някое евро.Президента му е отворил няколко военни фронта и му треперят *** Европа да не спре да му купува газа че тогава всичко свършва,а държавата в Европа с най много мюсулмани и най голяма джамия е Русия.
6
3
 
34
 
! Отговори
Европейска жена преди 7 години
Според мен всяка жена,която защитава ценностите на ислямската религия е редно да се застави да поживее сред тези които я изповядват. Минете по Симеон и вижте забрадките как си шушукат и с каква злоба гледат непокритите,недебели и несмърдящи жени.
5
16
 
2
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Тоя Валс танцува последен валс. А не бе
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да символизира Мариана, на мен голите й гърди ми харесват, а забрадките - не! Като искат да си ги носят, да си се връщат в Близкия изток и да си седят там. Забрадени.
3
4
 
24
 
! Отговори
мда преди 7 години
Аз си мисля че трябва да стане задължително всички да са с разголена гръд :) Сега майтапа настрана: наистина свободата им е поставена на карта а те дори не го осъзнават. Разни феминистки се стараят да направят на пък на един мъж и с това помагат на най консервативната и дискриминационна религия в света да се налага... и това ако не е безумие не знам...