27-те от ЕС пред честни разговори за Европа след Brexit

Борисов разговаря с германския канцлер и премиера на Люксембург
16 сеп 2016 13:14, Елка Василева
22
27-те от ЕС пред честни разговори за Европа след Brexit
Снимка: Facebook

Неформалното заседание на Европейския съвет в Братислава започна, съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook. Той съобщи, че е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел и министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

Пред тях той е представил предизвикателствата, които стоят пред България, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Обяснил е какви усилия полага страната ни и колко километра морска и сухопътна граница се охраняват.

"Като външна граница на Европейския съюз България се нуждае от конкретна подкрепа и солидарност незабавно", заключава Борисов.

Европейските лидери, без британския премиер Тереза Мей, пристигнаха днес в средновековния Братиславски замък край река Дунав за еднодневна неформална среща на върха с очакването за честни и откровени разговори за визията си за Европа след Brexit, предаде Франс прес.

Домакинът, словашкият премиер Робърт Фицо, заяви, че след Brexit и рисковете, свързани с него, са абсолютно задължителни откровени дискусии за състоянието, в което се намира ЕС.

"Трябва да демонстрираме единство, искаме да покажем, че европейският проект е уникален, че трябва да продължим напред с него", допълни Фицо.

В края на деня се надявам, че ще имаме пътна карта по най-важните теми, които искаме да разглеждаме в идните шест месеца.

Този процес, наречен Процесът от Братислава, ще започне днес и ще продължи и на следващите срещи, каза Фицо, визирайки срещите на 27-те през 2017 г. в Малта и Рим. Премиерът изрази увереност, че срещата на върха в Братислава ще бъде успех от тази гледна точка.

При пристигането си в словашката столица германският канцлер Ангела Меркел припомни, че ЕС е в критична ситуация и е нужно чрез действия да се покаже, че европейските лидери могат да подобрят усилията в областта на сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на отбраната, икономическия растеж и пазара на труда.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че страната му полага най-големи усилия в областта на европейската отбрана, но добави, че тя не може да бъде сама в този процес, предаде Франс прес.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че ЕС не може да създаде армия и да дублира функциите на НАТО.

"Това е някакво недоразбиране. Ние говорим за по-добро сътрудничество в отбраната, а не за армия. Ние не можем да дублираме или да заменим НАТО", каза тя пред журналисти, цитирана от ТАСС.

"Нашите приоритети се решават от живота - сигурност, миграционна криза, икономически предизвикателства", допълни тя, цитирана от Ройтерс. "Нямаме друг избор освен да решаваме тези неща", допълни тя и припомни, че днешната среща е подготвителна за официалната среща на върха на ЕС през октомври. Грибаускайте изрази увереност, че европейските лидери ще работят в тясно сътрудничество с Великобритания по преговорния процес за Brexit.

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка каза, че европейските лидери трябва да говорят по въпросите, които ги обединяват, и да не драматизират спорните, предаде ТАСС.

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн предупреди, че от днешната среща не трябва да се очакват революционни решения.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаква, че на днешната среща ще се смекчат различията, защото Европа се нуждае от единство, без което не може да функционира, предаде Ройтерс.

Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Братислава европейските лидери трябва да покажат единство и след гласуването на британците за излизане от ЕС да решат каква общност искат да имат.

Шулц съобщи, че на 29 септември ЕП ще гласува по въпроса за европейските визи за Украйна, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа може да стане ЕДИННА, само когато доходите на ВСИЧКИ европейци станат единни. Другото е преливане от единия джоб в другия на грижовните мили чичковци.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакси, ЕС забеляза, че БГ е външната му граница. Най-важната граница за дадения момент на една невиждана досега демографска война.Че си е война, война е. И резонно е Европа да си плаща за границите си. Но дали някой се сеща, че зад тая граница е най-бедната, най-нискозаплатената нация в Европа? как такава нация ще пази граница?Глобален закон: гладна мечка..., нали? Освен ако сме извън тоя глобус. Май сме. По всички показатели. Едни граници и надпис. А вътре? Тука едно време беше България.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До deutsch sprechen. Глупостите дали ще ги ръсиш на немски или на български е все тая
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До deutsch sprechen Поне да беше отишъл Плевнелиев че знае немскиАбе той немски знае, но дали знае какво да каже?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Българите от всякъде вече са аут.Ми да бяха помислили когато си разрушаваха държавата бе. Те и сега не мислят много, ще видите кого ще изберат пак. Кунката им затвори АЕЦ, сега им руши образованието, утре какво ли ще и поръчат.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам снимката Баба Меца ... Меркел де...е научила български
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евролидери и честни избори са несъвместими понятия, еле па и тоя Юникер със имунитета.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕСТНИ РАЗГОВОРИ...!? Е ТОВА БЕШЕ ВИЦА НА ДЕНЯ!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой какво прави,нашият здраво се е хванал за шлифера и гащите на Меркел и Юнкер!!Кога в една новина от пръв път ще прочета,че се е срещнал в Брюксел с представители на Вишеградската!!Борисов,хванеш ли се с някого на когото в главата му е пълно с бръмбари и мухи,единственото място докъдето могат да те заведат е торището с ....ната!!
10
1
 
3
 
! Отговори
deutsch sprechen преди 7 години
Поне да беше отишъл Плевнелиев че знае немски а тоа бате никакъв чужд език не знае
9
0
 
1
 
! Отговори
Moka преди 7 години
Za vsichki grajdani ot UK v Bg zadaljitelni mnogo visoko plateni beli karti i po precenka na migracionnite slujbi ot mvr, silno kontroliran vhod po visoki kriterii...mitata za angliiski stoki na 20 pati po-visoki ceni.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До снимката говори 2"Боко явно е Насмел жалката американска жа.ба на име Меркел"Кой, Боко ли? Голям наивник си или фантазьор.
7
0
 
4
 
! Отговори
Минувач преди 7 години
... тъй като Тя била скрит, но Див веган... Така Зайо(Генерал-Премиерът) се показал на следващия ден от Дупката си, с дълбока вяра, че вече ще има огромно поле за Маневри, но Зайо не разбрал, че да се доверява на отявлен Веган, като "Добрата" Ламя Спаска ще е пагубно за него. Той не осъзнал, че тя се интересува единствено и само от лесно храносмилаеми зеленчуци(безпътни, но елитни бежанци и емигранти), и предпочита дипломатичното разчистване на терен с чужди 'па макар и озверели ръце, но пък с чиста съвест и явен авторитет! :)
6
0
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 7 години
Канцлер на Възраждаща се Империя, кани Периферен генерал(Премиер), там той казва:"Ние с нашата периферна колония, можем да се справим с настъпващите неидентифицирани зверове, ние сме с Вас, само малко парички ни трябват, ама мноого малко, за да ги задържим зад една символична ограда, не много голяма разбира се!", а Канцлерът му отвръща:"Ама няма проблеми 'бе Зайо, Аз съм Добрата Ламя Спаска!" и така Зайо(Генералът) се прибрал обратно в Дупката си, ама не разбрал, че всъщност Добрата Ламя Спаска, разпространила тази новина сред всички зверове и ги поканила пред Зайовата Дупка, тъй като Тя била
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е дали ще го погалят по главата, мутрата за това се бори. Да го погалят и да не му се бъркат да граби и унищожава народа си, заедно с олигарси и мафиоти.Мутрата и управлението му са вредни за държавата и хората.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е някакво недоразбиране. Ние говорим за по-добро сътрудничество в отбраната, а не за армия. Ние не можем да дублираме или да заменим НАТО", И защо Литвийският майкоп.родажникМисли че Европа не може да замени НАТО КАКВО ПРАВИ НАТО ЗА ЕВРОПА АБСОЛЮТНО НИЩО НАТО Е СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН СЪЮЗНЕ Е НИТО ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ НИТО ЕВРОПЕЙСКИ СИМВОЛНАТО Е НАЕМНА ПАРАМИЛИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СВЕТОВЕН НАТИСК
3
1
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Оня отсреща го гледа с очакване... за нещо по-така.
2
4
 
4
 
! Отговори
снимката говори преди 7 години
Боко явно е Насмел жалката американска жа.ба на име Меркел А оня отсреща го гледа Подло
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че ЕС не може да създаде армия и да дублира функциите на НАТО.Ето Литвийците спазват досущ Северноамериканският Протокол в Европа като БългарияКакви функций има НАТО В ЕВРОПАда не би да охранява Европейските граници В ЕВРОПА Е НЕОБХОДИМА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ И ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ