Унгария бърза да построи нова антиимигрантска ограда

ЕС критикува лошото отношение към бежанците в страната
17 сеп 2016 15:45, Петя Славова
19
Унгария бърза да построи нова антиимигрантска ограда
Снимка: Reuters

Нова ограда, съоръжения за електронно следене и павиран път за граничните полицаи са все част от продължаващите усилия на Унгария за спиране на потока от мигранти и бежанци от Близкия изток, Азия и Африка на южните й граници.

Правителството още не е обявило график за подсилените проекти по границата, но кметът на Ашотхалом, село на сръбската граница, заяви, че оградата, построена миналата година, е променила всичко.

Още по темата

"На практика в селото беше възстановен редът, което е огромно постижение, тъй като миграцията причиняваше проблеми от години", каза Ласло Торочкай, неотдавна избран за заместник-председател на крайнодясната партия Йоббик. "Най-непоносимо беше през 2015 г., когато хиляди мигранти дневно минаваха през селото ни, макар че още от септември 2014 г. стотици нелегални мигранти пристигаха всеки ден тук."

Оградите на Унгария, нейните антиимигрантски кампании и лошото отношение към бежанците бяха критикувани остро от Върховния комисариат на ООН за бежанците и различни правозащитни организации. Премиерът Виктор Орбан обаче остава непоклатим в политиката си на "самоотбрана" в областта на миграцията и срещу приемането на повече бежанци.

Близо 400 хиляди души са преминали през Унгария миналата година с намерението да достигнат Германия, Холандия, Швеция и други по-богати страни от ЕС.

Откакто бяха завършени оградите, подсилени с бодлива тел, на границата със Сърбия в средата на септември 2015 и по хърватската граница месец по-късно, броят на мигрантите, влизащи в Унгария, спадна от средно 100 на ден през първата половина на 2016 г. на около десетина дневно през последните седмици.

Торочкай е създал въоръжен охранителен отряд, който да патрулира по границата и да задържа мигранти много преди миграцията през Балканите да привлече национално и международно внимание. Той смята, че подобрената инфраструктура ще засили ефективността на границата.

"Мигрантите прерязват оградата с помощта на инструменти и на сръбските каналджии, каза Торочкай в интервю. Те обаче ще се озоват пред много по-укрепена ограда и ще им трябва повече време да я прережат, а през това време патрулите ще могат да стигат до мястото по-бързо по асфалтирания път и да залавят нарушителите."

Обявявайки плана за новата ограда, Орбан каза миналия месец, че тя ще е достатъчно солидна да спира дори голям приток на хора, ако например Турция позволи на милионите бежанци на нейна територия да тръгнат към Западна Европа.

"Ако не успеем да се справим, ще трябва да ги удържаме със сила", предупреди Орбан. "И ще го направим."
Жителите на Ашотхалом, много от които се оплакваха миналата година, че мигрантите повреждат реколтата им, докато пътуват на автостоп до Будапеща, споделят смесени чувства за оградата.

"Ако дойдат, ще успеят да прережат и нея", заяви Норберт Фаркаш, безработен младеж от Ашотхалом. "Може би решението е да ги пуснат да вървят където искат."

Пенсионерката Розалия Ковач обаче иска мигрантите да бъдат спирани. "Тук вече сме прекалено много, каза тя. Не се отнасям към тях зле, защото и те не ми правят нищо лошо. Само че, вече тук сме много хора." /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз за това искам оставката набанкянската ***.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Орбан! Първият, който застана срещу Меркел и Оланд. Първият, който открито заяви, че това е преселение и то е планирано. Първият, който вдигна ограда, за да опази унгарците и отказа квотите за разпределение на "бежанците".,
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога? До изчерпване на количеството.
9
1
 
21
 
! Отговори
гост преди 7 години
всяка жаба да си знае гьола
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС.. може да си ги прибере всички до един , акп нещо се жалва
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ А И НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ ТИЯ ОСВЕН ЗОМБИРАНАТА МУТИ.
6
2
 
54
 
! Отговори
... преди 7 години
Викторе, защо не се роди в България?
5
3
 
42
 
! Отговори
Име преди 7 години
Ние не можем да се оправяме. Затуй предлагам и ние като Крим да си направим допитване и да се присъединим към Унгария...
4
1
 
54
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Евала на унгарците и на Орбан така се пази татковина ,ако трябва и зид ще вдигнат без да се съобразяват с разни брюкселски лентяи и чиновничета от ООН . Как и ние нямаме един такъв като Орбан да работи за страната и народа???
3
2
 
39
 
! Отговори
хм преди 7 години
Прави ми впечатление, че дори Унгария не повдига въпроса, защо се поставят под общ знаменател мигрант и бежанец. Ясно трябва да се определи кой и от кои страни са бежанците, останалите да се възпират и екстрадират незабавно ако преминават граници.
2
0
 
49
 
! Отговори
веднага обратно в аф преди 7 години
ААА, ДАЙТЕ ДА ГИ ГАЛИМ ПО ГЛАВИЧКИТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР, ДА ГИ ПОКАНИМ В КЪЩИТЕ СИ И ДА ИМ ДАДЕМ ПАРИТЕ СИ, ЧЕ ДА СА ЩАСТЛИВИ???? ТИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ДАВАТ ЛИ СИ СМЕТКА, ЧЕ ЗА ЕДИН ОТ АФГАНИСТАН ИЛИ ТАМБУКТУ ТУКА Е КАТО В 22 ВЕК - И КАТО ИМ ПРЕДОСТАВИМ ВСИЧКО НАГОТОВО ТЕ ЩО ДА СИ ХОДЯТ??? АМИ ДА ГИ ТОВАРЯТ НА САМОЛЕТИ И ВЕДНАГА ОБРАТНО, А ДОТОГАВА В ЗАТВОРЕНИ ЛАГЕРИ СЪС СТРОГ РЕЖИМ - ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИ ЩОМ СА БЕЗ ДОКУМЕНТИ И СА МИНАЛИ НЕЛЕГАЛНО ГРАНИЦИ!
1
0
 
24
 
! Отговори
Davai orbane преди 7 години
Burje che idat