Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"

Перспективата за безкомпромисен развод става все по-вероятна
Обновена: 28 сеп 2016 13:07 | 27 сеп 2016 22:13, Елка Василева
92
Във Великобритания май вървят към "твърд Brexit"
Снимка: архив, Reuters

Перспективата за безкомпромисен развод между Лондон и Европейския съюз или "твърд Brexit" става все по-вероятна във Великобритания, което обещава усложнения за деловите среди, но и за обикновените граждани, пише Франс прес.

От няколко седмици консервативното правителство на Тереза Мей води консултации с шефове на предприятия с цел да уточни стратегията си на преговори с Брюксел, щом бъде задействан член 50 от Лисабонския договор, който касае излизането на страна членка от ЕС.

Официално Даунинг стрийт остава лаконичен за намеренията си и външният министър Борис Джонсън бе скастрен от Мей за изказването си, че Лондон ще започне да разкрива картите си в началото на 2017 г. А говорител на "Даунинг стрийт" 10 вчера даже окачестви като спекулация изострянето на страховете на еврофилите.

Банкерите и бизнесмените, които взеха участие в първите консултации обаче излязоха от тях с твърдото усещане, че лагерът на привържениците на линията без отстъпки към Брюксел усилва позициите си.

"Политическата динамика определено е на страната на твърдия Brexit", каза Даниъл Ходсън, председател на изпълнителния комитет на евроскептичното лоби Форум за преговори за финансовите услуги.

"Може да има съпътстващи щети" при рязко напускане, признава той. Според него обаче могъщият британски финансов сектор ще се справи съвсем добре, ако политиците договорят системи за еквивалентност с европейските си колеги, тоест поредица от конкретни споразумения на мястото на сегашната интеграция в общия пазар.

"Опасността от заемането на твърда позиция е, че това ще усили несигурността, ще намали доверието и ще накара някои фирми да конкретизират плановете си за напускане на Великобритания", предупреди обаче Джон Макфарлан, председател на финансовото лоби The CityUK, цитиран от в. "Файненшъл таймс".

И наистина, царящата след референдума на 23 юни целенасочена мъглявост дразни мнозина отговорни лица, които се опасяват от неприятни последствия за финансовия център на Лондон и по-общо за икономическата мощ на страната и за жителите й.

"Лондонското Сити ще направи максимума за снижаване до минимум на свързаната с Brexit-а несигурност, за успокояване на деловите среди и гарантиране, че инвестициите в страната ни ще продължат", обясни Марк Болеат, председател на политическия комитет на Корпорация "Лондонско Сити".

На теория британското излизане от ЕС не означава непременно, че Обединеното кралство ще напусне общия пазар или дори само митническия съюз.

Брюксел обаче неколкократно предупреди, че краят на свободното движение на европейски работници, което пламенно желаят привържениците на Brexit-а, ще изключи всяко оставане на страната в тази ценена от бизнес средите структура.
Ако Великобритания напусне митническия съюз, страната ще трябва не само да предоговори десетки търговски споразумения, но и да подсили граничния си контрол към страните от ЕС както за хора, така и за вноса и износа на стоки.

Това конкретно означава, че Лондон ще трябва да назначи хиляди митничари, но и да преразгледа организацията на системите си за контрол в пристанищата и летищата, както и пред тунела под Ламанша.

Защото след като останат извън ЕС, е възможно на британците да бъдат наложени визи всеки път, когато пресичат Ламанша, за да отидат във ваканция или да изкарат уикенда в някоя страна от ЕС. Да не говорим за опашките пред митницата на излизане от всяка посетена страна, където ще трябва да декларират всеки купен сувенир, върху който се дължи мито.

Колкото до единия милион британски имигранти в Европа, твърдият Brexit би изпълнил най-лошите им кошмари в бюрократично и финансово отношение: пенсионерите ще бъдат отрязани от местните здравни системи, а работещите ще трябва да си извадят разрешителни за престой и за работа.

Без да забравяме тегобите за трите милиона граждани на ЕС във Великобритания, които ще се сблъскат със същите проблеми или дори ще бъдат ограничени в престоя си. Ами обменът на студенти? Как си представяте касовия филм на Седрик Клапиш "Европудинг" без английската му героиня Уенди?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25Швейцария не е България! Все още нищо не се знае как Англия ще процедира спрямо всяка една държава от Евро - съюза! Никои не е в състояние да каже точно! Ще дочакаме и ще видим!
25
1
 
1
 
! Отговори
Omg преди 7 години
Според мен номер 12 е цитирал част от текста на песента на Take That - THE FLOOD. - *"Wash your mouth, son! " (на български), ама сигурно не знае.: D Никого не е обидил, песента е велика!!!!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Реалофил 30Ха-ха-ха....съжалявам, но по вероятно скоро ще ти се наложи да учиш ..........руски и китайски!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усведомения, не знаеш ни география, ни политика , ни история, не ръси глупости.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Забавен си! :))))) С приятелки няма как да стане! Не сме генетично обвързани! Размърдай си геврека все пак глава ти се води!:))))))))))))))
21
8
 
5
 
! Отговори
Усведомен преди 7 години
Шенгенските държави, Швейцария и Гибралтар ще имат реципрочен безвизов режим с Англия, а България, Румъния и Хърватско ще са с виза. В момента се работи да се установи дали визите ще се издават при пристигане на т. нар. point of entry, или както допреди 10 години ще висим по опашки пред посолствата. Общо взето изглежда UK ще се присъедини към визовата политика спрямо ЕС на САЩ и Канада. Това е то драги ми европейци.
20
10
 
4
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Британия е бивша империя и няма робския манталитет на повечето страни-членки.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пълна глупост, журналистът , ако може да се нарече така (изобщо не му четох името), не прави разлика между Европейски Съюз, Шенген зона , Еврозона и Европейско икономическо пространство. Пълна дупка. Само за пример ви давам Швейцария, нито е в Евросъюза, нито е в еврозоната и няма никакви проблеми нито за нея нито за европейските граждани. Заплахите за визи и други рестрикции са журналистическа манипулация.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АйТи 21Нали уж в напреднала България всичко е шест според някои български работодатели!? Защо обмисляш заминаването си в Англия - тази пропаднала страна!
17
5
 
12
 
! Отговори
Тиквократ преди 7 години
Ааауууу, какъв плач, какво нещо! Реееев! Сори, Англия не иска *** бъде ислямизирана и гласува еднозначно да излиза от ЕС и да се спаси от безумната политика на Меркел, Оланд и ония пиян гъдулар Юнкер! И не ги мислете ингелизите, те имат много мангизи и ще се оправят! Наш *** по-добре да мисли какво ще прави с хилядите ислямски нашественици които ЕС се кани да ни препрати и да ни превърне с територия-чистилище към Европа! А Бойкича вика "Дадоха ми 320 милиона лева"! Питайте се защо ги даде!
16
5
 
1
 
! Отговори
АйТи преди 7 години
Обмислям заминаване за Англия, но ако трябва да вадя визи и разрешителни ще се ориентирам към Германия или Австрия примерно, освен ако англичаните не уредят всичко вместо мен и не ми предложат по-голяма заплата.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо така не искат да ги управляват тикви? Как може да правят референдум срещу великите лидери на демократична Европа - срещу банкянския тарикат и срещу фрау Изперкел?
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам много от икономика, но знам, че Великобритания ще направи каквото трябва и ще защити на максимум интересите си. Затова е Великобритания: )Притеснителното е за хора, които искат да посещават страната или да учат в UK, ако трябва да си вадим визи, да висим пред посолства за документи и т.н. Дано да не въвеждат визи за страни от Евросъюза, още повече ако договорят оставането на безвизовото пътуване на британци в ЕС. За лош късмет обаче, може би точно за България нещата ще се развият зле и ще въведат визи, понеже те искат спиране на притока на мигранти от Изт. Европа. Абе тежки
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14Да не завидя на тризначките? Да не си им роднина? Нима генетично сте безкрайно надарени? :)))))))))))))))))
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав им пътБанал съм ги.
11
2
 
12
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Англичаните може да се нахендрят яко с този есизход, но нали са дебели глави няма да си го признаят.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 12Защо бре чичо? Да не ритна цокалото? Хартишката ли ти свърши? :))))))
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10 Жалкото в случая обаче е че тоягата играе по български гръб вече 28 години! Тези българи които успяха да придобият власт и богатства сега се изявяват като най-отявлените родолюбци но повечето разумни българи разбират че всичко това е било върху задниците на собствените им сънародници! То си личи по чии гръб играе тоягата и от колко време!:))))))))))))))))0
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!!!! БАЛАМОСВАТ ХОРАТА, ЧЕ ЩЕ СЕ МАХНАТ А РЕАЛНО НИЩО НЕ СА СТОРИЛИ ДО МОМЕНТА!!!ПРЕДУПРЕЖДАВАМ ВИ АКО НЕ СЕ МАХНЕТЕ ОТ ЕС ДО КРАЯ НА 2017-ТА ЩЕ ИГРАЕ ТОЯГАТА :D
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Пияници има и от тях ама чак пък толкова прости хора като някои българи - няма! За това ще се оправят и ще посрещнат смело всяка трудност! А българина - тейко дай ми хартишка.......:)))))))))