Блъскаме по 12-14 часа на ден, но в България е още по-лошо!

Германски издания за експлоатацията на българи от турци
8 ное 2016 18:00, Елка Василева
92
Блъскаме по 12-14 часа на ден, но в България е още по-лошо!
Снимка: архив, Reuters

Германски турци експлоатират безмилостно български граждани, тръгнали да търсят препитание в богата Германия - две издания разказват за порочните практики, свързани с работата на черно.

Десетки българи всекидневно надничарстват в Берлин - незаконно и поемайки големи лични рискове, пише вестник "Тагесшпигел" в статия под заглавие: "Да се блъскаш за 0 до 4 евро на час". В началото на репортажа става дума за група български граждани, които всеки ден се събират на тротоара пред една пекарна и чакат някой да ги наеме на работа. Повечето от тях са български турци, най-младият е на 26, най-възрастният - на 64 години. Авторът на репортажа е избрал за главен герой човек с условното име Орхан Байрак.

Под човешкото достойнство

Пекарната близо до станцията на метрото "Панкщрасе" е първият адрес, на който се събират всеки ден двайсетина българи, сред които и Орхан Байрак, се казва в репортажа. Седмица след седмица, от понеделник до събота мъжете идват тук още в пет часа сутринта.

Десетте метра тротоар пред пекарната са една от берлинските "улични трудови борси". Мнозина ги наричат така, намеквайки за лошите условия на труд. Турци, кюрди, араби, сърби, но и германци товарят надничарите на автомобили и ги откарват към съответните строителни обекти, озеленителни фирми или пък ги наемат за хамалски услуги.

На тези работни места надничарите попадат в един свят, който няма нищо общо с германските закони. Орхан Байрак и неговите "колеги" работят на черно. Плащат им на ръка. Бързи пари, без бумащина и без данъци. Но работата не е лека.

"Блъскаме по 12-14 часа на ден. Дори когато сме в почивка, началството очаква, че с дясната ръка работим, докато с лявата си ядем сандвича", обяснява Байрак. "В края на деня повечето от нас се прибират с най-много 40-60 евро в джоба". Това означава 3-4 евро на час - далеч под минималното заплащане. И далеч под човешкото достойнство.

Защо си го причиняваш, Байрак? "Да, да, знам! За тази работа парите са малко. Но пак е повече от това, което изкарвам в България". В родината му нямало работа и той не успявал да издържа жена си и децата.

А картите му тъй или иначе били лоши: "Когато имаш мюсюлманско или турско име, в България е два пъти по-трудно да си намериш работа", казва той.

Мъж с липсващи предни зъби, който пуши цигара, потвърждава с кимане думите на Байрак. А на въпроса защо като гражданин на ЕС не си потърси легална работа, Байрак обяснява, че има трудности с езика. Други мъже наоколо пък казват, че са вече твърде стари за трудовия пазар. Мнозина идват от селски региони и в повечето случаи нямат никаква квалификация, обяснява авторът на статията.

По-нататък той твърди, че властите в Берлин нямат представа колко надничари работят по този начин в града. Феноменът е познат и другаде - например в Хамбург, където български и румънски роми са в същото положение, пише още авторът и припомня, че работата на черно ощетява държавната хазна с около 800 милиона евро годишно. Съответната контролна служба към митническите власти редовно проверява строителните обекти за случаи на нелегално наети надничари.

Орхан Байрак досега не е бил проверяван, а за контролната служба чува за пръв път, пише авторът на репортажа и го цитира с думите: "Не ме е страх от полицията. Та нали не върша нищо незаконно, седейки тук". И наистина: подобни "трудови борси" не са обект на проверки - контрольорите имат правомощия единствено в случаите, когато заловят нелегални надничари по време на работа, научаваме от статията.

В края ѝ авторът пише: Байрак е свикнал с това, което прави. "Но не и с изедниците", гневно добавя мъжът.

"Изедниците" са турци или кюрди, които наемат надничари като Байрак. "Те са близо 80% от онези, които ни наемат. И тъкмо те понякога изобщо не ни плащат, въпреки че са мюсюлмани", обяснява Байрак. След 14-часов труд понякога се случвало да не получи нищо, защото банкоматът бил празен или пък парите щели да дойдат идната седмица. "Лъжат ни и това е. А ние няма къде да ходим. Нали се досещате, че не можем да повикаме полицията".

Схемите на германския турчин Ю.

За същата порочна практика пише и вестник "Заарбрюкер цайтунг". От статията научаваме, че в няколко германски провинции е била проведена голяма операция срещу мрежа за измами и за трафик на хора. В началото става дума за ужасните условия, в които живеят 13 души от България - в жилищна сграда без отопление и без топла вода.

Според разследването тези хора са подложени на безмилостна експлоатация от своя работодател - 51-годишен германски турчин, който вече е лежал в затвора за подобни престъпления. Тогава жертвите му били главно турски работници, които за нищожна надница работели нелегално. Сегашните жертви произхождат най-вече от Румъния и България.

Според прокуратурата и полицията предприемачът Ю., който въртял бизнес с известни строителни фирми, всъщност бил лидер на "престъпна групировка" - банда от професионални търговци на хора и измамници, които безсрамно експлоатират беззащитни работници и техните семейства. Към сегашния стадий на разследването се смята, че работниците, отчасти заедно с жените и децата си, са били набирани в родината им чрез фалшиви обещания. Мъжете, които не владеят немски език, работят на строителни обекти срещу нищожни надници, пише "Заарбрюкер Цайтунг".

В края на статията става дума и за схемите, чрез които предприемачът Ю. успявал да изцеди още пари от своите жертви, като слагал ръка върху полагащите им се помощи за частична безработица и върху детските надбавки.

/Дойче веле/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са тези български граждани, които не могат да четат и гласуват с пръчка, дадена им от ДПС. С пръчката измерват от началото на бюлетината до квадратчето, което им е заповядано да задраскат. Не знаят български, не са ходили на училище или са забравили даже и азбуката. Такава е семейната им среда, семейните ценности. И ето, сега на майчиния си език говорят с работодатели, които ги презират и помежду си ги наричат г*ур-и, защото техният турски е различен от този в Турция. За съжалиние ли са?
39
0
 
6
 
! Отговори
Циник до Стамат преди 7 години
Ти май не разбираш български!Мустафа клати Мехмед! Турчин - турчина !
38
9
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Мустафа клати *** в Германия. Каква романтика! :-D
37
2
 
17
 
! Отговори
И тука е така преди 7 години
Моя позната работи в шивашка фирма в Ихтиман. Българка,Вдовица с две деца и заем,за последният месец е почивала 2 дни .Взима около 500 лв.И то само ако си изпълни убийствената норма.Фирмата е германска шият се аксесоари за коли.Същата фирма е била в Румъния и са давали по 600 евро но са стачкували за повече пари.И сега са в Бг(нарочно не пиша цялото име на държавата ни,щото нея явно я няма) шефовете са някакви ***.Извод в Германия незаконен гърч за 50е на ден,в Бг законен такъв за 250 на месец
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пишат статии за нещастните хорица които работете за без пари в чужбина за да откажат българите да имигрират. Що не пишат за инжинерите и лекарите които работят в западна Европа, САЩ и Канада. Познавам поне 50 морски инжинери тука в Хамбург които работят в големи фирми и получават много добри пари. В неделя като чакахме пред почетното консулство да гласуваме всички българи бяха добре облечени весели и спокойни. Изпаднали елементи нямаше. Отначало е трудно и иска дупе. Но след това се оправяш.
35
2
 
15
 
! Отговори
У нас в БАН работят преди 7 години
по два часа седмично, следобед във вторник. Така е в някои институти.В други - идат към 10 ч., тръгват си най-късно в 15.00 ч. Това са институтите, в които се работи с някаква специфична апаратура или лаборатории.Но разни дребни писарушки стоят от 9.00 до 17.00 ч., уж институтът "работи" - пият кафета, клюкарстват, четат романи."Учените" умеят да имитират работа, та да отчетат нещо. Има изключения, но са малко.Така че, "дребните" им заплати са всъщност щедри социални помощи за търтеи.
34
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анелия Кавалджиева(68)Защо остави необразованите българие като и те не са малко?Освен това Е10000 с духане ще изкараш само на един специфичен инструмент. Само няколко музиканти изкарват подобни пари в цялата страна, при това не са на заплата, така че един месец има много, два няма нищо..Освен ако не си една от тези няколко, ама тогава недей мери с твоя аршин.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До факт(65)Ядеш доматите с колците.Със Е60 на ден спиш на улицата.
32
5
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Имам познати мъж и жена(не роми) които работят в Хамбург , но какво работят там по 3-4 пъти в година по 1-2 месеца нямам представа , но и те не казват и аз не питам .
31
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кофти работа, заминаха им на някои хора тезите, че българите мият чинии.Това е реалността - да, българите може и да вършат неквалифициран труд, но рядко е за повече от година-две, докато си приравнят дипломи, квалификации и т.н. После - чао...Масово мръсната работа я вършат роми, помаци, турци.
30
6
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Всичките братчеди да се пребират от чужбина в България и да се хващат да бачкат за 420 лв минимална заплата.С това високо заплащане ще стимулираме младите хора да останат в страната ни.
29
2
 
9
 
! Отговори
gadove преди 7 години
Дойче веле??????????????????????? НЕ-Е-Е-Е-Е-Е-Е!
28
5
 
3
 
! Отговори
УЯ преди 7 години
ли ми търсят там, тук да се оправят.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами имат да си връщат за турското робство все пак. Такива унижения не се забравят лесно. Дори и след 500 години.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57! Стой си там у маарата бетерино!
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типични турски анадолски бетер поми и!
24
7
 
11
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
ЗА СЛАДКИТЕ НЯМАМ ПРЕТЕНЦИИ...НО ЗА КАФЕТО - СЪС СИГУРНОСТ ГЪРЦИ СА ПИЛИ КАФЕ ПРЕДИ ТУРКИТЕ-МОГОЛИ ВЪОБЩЕ..ЗАЩОТО ГРЪЦКИ КОРАБИ СА ДОКАРВАЛИ КАФЕ ОТ ЕТИОПИА - РОДИНАТА НА КАФЕТО ОТ 3000 ГОДИНИ..А ВИЕ МОНГОЛЦИ СТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СЕЛЧУКИТЕ В ГРЪЦКА МАЛА АЗИЯ--НЯМА И 900 ГОДИНИ !А СТАФИДА ЗНАЧИ ГРОЗДЕ..БАКЛАВАТА СЕ ПРАВИ ОТ КОРИ, НО НИЕ ИМАМЕ И РЕЦЕПТА С ГРОЗДЕ СЪЩО---СТАФИЛЛО ГЛИКОС = ЗАХАРНО/СЛАДКО ГРОЗДЕ.
23
13
 
8
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
МАЙКА МИ БЕШЕ В ИСТАНБУЛ СКОРО..КУПИ 2 КУТИИ ГОЛЕМИ С НЯКАКВ ТУРСКА МАРКА БАКЛВА--ПО 30 ПАРЧЕТА БАКЛАВА = 60 БРОЯ .БЕШЕ МНОГО АМА МНОГ0 СКЪПА, КЪМ 50 ЕВРО..ЗА БАКЛАВА !!ИНАЧЕ БАКЛАВАТА Е ГРЪЦКИ АНТИЧЕН ДЕЛИКАТЕС, ИЗМИСЛЕН ВЪВ ВИЗАНТИЯ ОТ ГЪРЦИТЕ-РОМЕИ . ИМЕТО МУ Е СТАФИЛО ГЛИКО .
22
4
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
АБЕ НЕ МИ СЕ ВЯРВА ДА ИМА ЧАК ТОЛКОВА ЗАСПАЛИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ ,ЧЕ ДА РАБОТЯТ НЕЗАКОННО ЗА ТОЛКОВА МАЛКО ПАРИ ! ВСЕКИ ЗНАЕ КЪДЕ ДА ПОДАДЕ ЖАЛБА ! СТРУВА МИ СЕ ЧЕ РАБОТЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН ПОНЕЖЕ ОТ ЕДНА СТРАНА ПОЛУЧАВАТ СОЦ. ПОМОЩИ ,А ОТ ДРУГА СТРАНА РАБОТЯТ НЕЛЕГАЛНО И ПО ТОЗИ НАЧИН И НАШИТЕ ТУРЦИ И ТУРСКИТЕ ИМ РАБОТОДАТЕЛИ ОЩЕТЯВАТ ГЕРМАНИЯ ! САМО НЕ МИ Е ЯСНО КАТО РАБОТЯТ ТАКА НЕЛЕГАЛНО СЛЕД ВРЕМЕ НА КАКВА ПЕНСИЯ ЩЕ СЕ НАДЯВАТ ?!ИМА И ДРУГ ВАРИАНТ РАБОТЯТ 12 ЧАСА НО В ТРУДОВИЯ ДОГОВОР ПИШЕ 3 ЧАСА
21
4
 
7
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
ЕЛАТЕ В ХЕЛЛАС, ДА МИ РАБОТИТЕ ЗА ЕДНА ДЪВКА НА ДЕН.КРИЗИС КРИЗИС ИНЕ ЕДО.