Брюксел готов да чака заместник на Кристалина

Юнкер ще реши ресора на новия български комисар
14 ное 2016 14:44,
7
Брюксел готов да чака заместник на Кристалина
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия е готова да чака колкото е нужно България да излъчи нов европейски комисар на мястото на Кристалина Георгиева.

"Няма краен срок", заяви говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер днес.

"Това, че правителството е в оставка, не означава, че няма правителство", коментира говорителят на Юнкер.

Според него настоящото правителство, служебният кабинет, както и правителството, което бъде излъчено след изборите, са конституционно установени и могат да излъчат кандидат за комисар.

Говорителят смята, че няма проблем, ако България все още няма комисар, след като Георгиева замине за Вашингтон, за да заеме новата си позиция в Световната банка след 2 януари догодина.

Засега Георгиева остава член на комисията и представител на България в нея.

Относно пола на бъдещият български еврокомисар говорителят на Юнкер отказа да уточни дали от София ще се чака да номинира отново жена, или може да предложи и мъж. Въпросът щял да бъде обсъден между Юнкер и българското правителство, добави говорителят, без да уточнява за кое правителство става въпрос.

Постигането на баланс между мъжете и жените комисари беше един от главните приоритети при съставянето на Комисията и тогава Юнкер обеща по-важни ресори на държавите, които се съгласят да му изпратят жени.

Продължава да е неясно и какъв пост може да получи наследникът на Георгиева. Засега изглежда почти сигурно, че въпреки проблемите, в които се забърка заради острия си език, германският еврокомисар Гюнтер Йотингер ще вземе бюджета, персонала и вицепрезидентството от напускащата Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Колкото повече България се мотае с кандидатурата, толкова повече в Брюксел ще си наместят работите и ще разберат, че чудесно се оправят и без български комисар. Когато той или тя най-сетне дойдат - многоезичието или правата на жените ще са техни.
5
0
 
2
 
! Отговори
българия над всичко преди 7 години
не ни пука за меркел не ни пука за брюксел върнете казармата направете я един милион оправете ни отношебията с русия ... накарайте светът да се съобразява с нас .. българинът е много силен и луд човек .българинът крачка назад не прави не ни потъпквайте
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1"Да им пратим Баце, вече е безработен! Да си спи там на топло по залите."---А-а-а, за Баце ти имаме по-подходящ пост и по-наблизо: София, бул."Генерал Николай Столетов" 21 на ъгъла с ул."Майор Георги Векилски".Да спи там на топло !!
3
0
 
14
 
! Отговори
Поли преди 7 години
Нека бъде всеки друг, но не и лудата и алчна Мария Габриел от Герб!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези статии не ни помагате да я забравим по-бързо!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им пратим Баце, вече е безработен! Да си спи там на топло по залите.