ЕК ни дава на Съда на ЕС заради електронните паспорти

Трябва да има звено за контакт, осигуряващо задължителния обмен на информация
17 ное 2016 18:00, Елка Василева
6
ЕК ни дава на Съда на ЕС заради електронните паспорти
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия реши да отнесе до Съда на ЕС въпроса с неизпълнението от страна на България на изискването за създаване на единно звено за контакт, осигуряващо задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС по сигурността на документите, съобщи представителството на ЕК у нас.

Създаването на такова звено за контакт е задължително. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на чужденци от държави извън ЕС.

С обмена на сертификати чрез единните звена за контакт се предотвратява евентуален неразрешен прочит на биометричните характеристики, които се съхраняват в цифров формат в документите, се отбелязва в съобщението.

Компетентните власти на държавите от ЕС получават сигурен достъп до информацията в чиповете на биометрични паспорти, документи за пътуване и разрешения за пребиваване, издадени от други държави в Общността.

България не е въвела този важен аспект от законодателството на ЕС за сигурността на документите, с което лишава другите държави от Общността от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, пояснява ЕК.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи са против този новият световен ред!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама как така? Румето каза, че всичко е ок в МВР? И сега какво стана? Седмо - лъжи по-малко!
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдаващ послеи да не ревеш че терористи прониквали в Европа и правели атентати ! Естествено ще е хубаво да сме чипиране ,това е сигурност ,само гузните не искат да са чипирани !
3
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Някои май си умират да бъдат чипирани, подпечатани и прошнуровани модерно, електронно и евроатлантически. Нищо, че хабер си нямат от технологии, сигурност, сертификати и свобода на личното пространство.
2
20
 
11
 
! Отговори
боса команда преди 7 години
Ние затова не обичаме ЕС понеже сме свикнали да живеем в разграден двор по руско-съветски модел !
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дано ни спукат, първобитна държава